Zavřít

Discgolfové Mistrovství střední Evropy 2019 je u konce

Discgolf v tom největším světle. Žádná slova nedokáží lépe popsat turnaj, který tento víkend proběhl. Kvalita hry, kterou ukázali nejlepší hráči je pro běžné discgolfové nadšence mimo chápání.

Celkové výsledky na PDGA jsou zde.

Výsledky po jamkách a statistiky Disc Golf Metrix potom tady.

Pojďme se do toho ale trošku ponořit

Díky kompletním statistikám Disc Golf Metrix můžeme zanalyzovat díky čemu někteří hráči skončili na vrchních příčkách a proč jiní utrpěli porážku.

DiscGolfPark Svině samotný

Náš turnajový zázrak – dočasné hřiště DiscGolfPark Svině, kde se letošní CEDGC odehrávalo, je jedním z mála hřišť, kde jsou čtyřpary a pětipary mnohem těžší, než třípary. Nejtěžší jamkou na hřišti byla jamka číslo 17, která se v průměru hrála 1,4 hodu nad par a zaznamenala pouhopouhá 4 birdie za celý turnaj – dvě z nich byly z velmi nadějné kategorie MJ18. Jamka čáslo 11 byla druhá nejtěžší s 1,2 hody nad par, celkem 8 birdie a jedním eaglem.

Nejjednodušší jamkou na hřišti s jediným double bogey a 29 birdie byla jamka číslo 1. Spolu s jamkami číslo 7 a 18 tvořila jediné tři jamky, které se hrály v průměru pod par.

Příběh Weroniky Ziemińske

Polská první mistryně střední Evropy v kategorii FJ18 nechala všechny ostatní hráčky daleko za sebou. Je na vrcholu pořadí Green hitů (trefila jediné dva ze všech děvčat), také je na první příčce v Outside circle puttech a skončila druhá v Inside circle puttech – jediná Lea Schadenhofer z Rakouska ji v této části hry dokázala porazit.

Shrneme-li statistiky, Weronika jasně vyhrála díky jejím skvělým drivům, které létaly zároveň dál i přesněji, než ostatním hráčkám a ještě k tomu skvěle puttovala. Vyhrála s náskokem 21 hodů.

Slovénská strela – Marko Čačala

Tenhle mladík nechal své protivníky kus za sebou zejména díky jeho neskutečně dlouhým a taky přesným drivům. V kategorii je na. vrcholu statistiky Bull’s eye hitů (8%) i Green hitů (37%). Překvapivě slabý byl ale na puttovacím greenu – proměnil pouze 54% ze všech Inside circle puttů!

To poslední číslo sice zní hrozně, ale když se na to podíváme z té pozitivnější stránky – zkuste si představit že by na greenu udržel nervy na uzdě. Skončil by na 7. místě v MPO i přes fakt, že dal pouze něco přes polovinu všech svých puttů v kruhu! Zní to nadějně? Myslíme, že ano.

Další slovenský hráč kterého je nutné zde zmínit je také nejmladším hráčem celéhot urnaje – Tomáš Mozola. Stále ještě hrává turnaje v kategorii MJ12, ale byl nejlepším putterem z celé kategorie MJ18 díky 81% proměněných puttů v kruhu. V celkovém pořadí této statistiky skončil na 6. místě.

Eva Bínová – putting machine

Tuhle přezdívku ji udělali estonský komentátor během letošního discgolfového Mistrovství světa týmů. A tento víkend nám znovu ukázala proč. Dokázala proměnit 83% svých puttů v kruhu, čímž předčila druhou hráčku v turanji o celých 23%. V celkovém pořadí této statistiky by skončila na 4. místě. Také se vyhnula OB a jakýmkoliv penalizacím v průběhu celého turnaje.

Sečteno a podtrženo – česká discgolfová komunita může být hrdá na Evčin skvělý výkon zejména v nedělních kolech. Posledních 9 jamek zahrála minimálně o 5 hodů lépe, než jakákoli jiná žena.

Stanislaus Amann – discgolfista v košili

Rakousko má prvního mistra střední Evropy a je jím Stanislaus Amann. Když se však podíváme do statistik Metrix, v žádné z nich nevyčnívá. V Bull’s eye hitech skončil 9. s 5%, v Green hitech pak 4. s 43%. Za celý turnaj nedal byť jen. jediný Outside the circle putt a vyputtoval 83% svých Inside circle puttů (4. místo). Také neměl žádné OB či penalizaci.

Co to znamená? Stanislaus Amann zkrátka hrál svoji hru, držel se plánu a nedělal žádné zbytečné chyby ani když vítr zesílil. Nemusíte být nejlepší v žádném aspektu hry, abyste vyhráli Mistrovství čehokoli. Stačí být dobře připravený, dělat správná rozhodnutí a vědět, o které části své hry se můžete opřít.

Letošní Mistrovství střední Evropy v discgolfu je opravdu u konce a my už se nemůžeme dočkat toho dalšího. Prosíme znovu děkujte a pamatujte na všechny dobrovolníky a organizátory za skvěle odvedenou práci!

Uvidíme se brzy!

Mimochodem, nezapomeňte kouknout na krásné fotogalerie z letošní CEDGC!

Fotografie ze slavnostního zahájení

Fotografie z prvního dne

Fotografie z druhého dne

O autorovi

Discgolf hraje od roku 2011. Od počátku se taky věnuje jeho rozvoji skrz pořádání turnajů, výuku discgolfu a eshop proDiscgolf.cz, který má na starost. Je mistrem republiky v discgolfu z roku 2017 a 2020.