Zavřít

Od nováčků po mistry – Knápek vs Bílek na Moravian Open

Moravian Open má za sebou deset ročníků a ten jedenáctý nás čeká již tento pátek. Hráči se každoročně mohou těšit na hřiště plné výzev, krásná beskydská panoramata a občas také na hustou mlhu, která je zahalí a provází turnaj od jeho samotného počátku. Podobně je tomu i se souboji mezi Jakubem Knápkem a Bohdanem Bílkem. Již ve třinácti letech oba novojičínští hráči krájeli fairwaye DiscGolfParku Svině během vůbec prvního ročníku turnaje a soutěžili o medaile v kategorii MJ1 (tehdejší MJ18). Od té doby se změnilo mnoho, jejich účast a umístění na špici turnaje však nikoliv, a právě na to se dnes podíváme blíže.

léta 2013 až 2016

Píše se rok 2013 a novojičínský discgolf dosahuje dalšího milníku, prvního ročníku Moravian Open. Účastní se jej 57 hráčů, mezi kterými jsou i mlaďáci Jakub Knápek a Bohdan Bílek. Vyhrát se jim nepodařilo, to zvládl o spoustu parníků zkušenější Franta Trenz, ale Knapy bral stříbro, Bohdan bronz a oba spoustu zkušeností.

„Moravian open 2013 byl můj první turnaj a první zkušenost z pravidly, užil jsem si to a ani jsem neměl moc ponětí, jak to funguje. Myslel, že si, že když se hrálo finále, tak se skóre nuluje a ten kdo ho zahraje nejlíp, tak ten vyhraje. Takže jsem měl za to, že jsem vyhrál, ale pak jsem zjistil teda, že ne.“ – Jakub Knápek

„Byl to můj druhý turnaj a hráli jsme s Knapym samozřejmě, ale i Lukášem Jedličkou, který nám radil a pomáhal a pamatuju si, že i nahlásil Knapymu přešlap v kruhu. Byl to super turnaj.“ – Bohdan Bílek

V dalších ročnících měl ve vzájemných soubojích navrch vždy Knapy, kterému se podařilo zvítězit v roce 2014, další dva roky si musel vystačit se stříbrem, protože nestačil na Kubu Zdráhala.

„Pamatuju si, že se tam dařilo Kubovi Zdráhalovi, hrál na Svinci lépe než kdekoli jinde, což ne, že by mě štvalo, ale pamatuju si, že mě tam porážel dva roky v řadě.“ – Jakub Knápek

Zajímavá informace je to, že Knapy je jediným hráčem, který se zúčastnil všech ročníků Moravian Open. Proč se to nepovedlo Bohdanovi? Měl k tomu taky nakročeno, ale v roce 2016 nemohl nenastoupit do turnaje.

„V roce 2016 jsem si při tréninku narazil zápěstí. Hodil jsem, udělal follow through, uklouzl jsem a blbě jsem spadnul, takže jsem jen spottoval.“ – Bohdan Bílek

rok 2017

Do této doby měl Knapy každý rok navrch, a v pátém ročníku turnaje to vypadalo, že by Bohdan mohl změnit kurz ve svůj prospěch. Na svém kontě měl dva tituly z Mistrovství střední Evropy, zatímco Knapy držel neporaženou bilanci na MČR se čtyřmi zlatými medailemi. Po prvním kole se ujal vedení Boďa, a to s kolem ohodnoceným 1016 ratingovými body a tříhodovým náskokem, který si Knapy po sobotě vzal zpět. Do třetího kola (a devítijamkového finále) šel s jedním hodem k dobru. Dostáváme se také do období, kdy kluci výrazně tlačili na skóre v hlavních kategoriích, a po dvou kolech se nacházeli na špici celého hráčského pole.

“​​Pamatuju, že jsem zahrál jedno kolo hodně hodně dobře, které bude do teď v top desíti v mojí kariéře.” – Jakub Knápek

V neděli ale Bohdan svůj výkon nezvládl, zahrál o 10 hodů hůře než v prvních dvou kolech a propadl se až na čtvrté místo, zatímco Knapy si odnesl již druhý titul ze Svince.

rok 2018

Konopiště hostí Major, Svinec po čtyřech letech MČR, a Bohdan dominuje svou poslední juniorskou sezónu. Ze sedmi turnajů v juniorské kategorii vyhrává ŠEST, včetně Mistrovství Evropy, kde získává první historickou medaili pro Českou republiku na tomto klání. Knapymu se podařilo Bohdana porazit pouze v Budišově na Mistrovství Moravy a také na Konopišti, kde postoupil do finálového kola. Otázkou ale zůstává, získá Knapy na Svinci pátý mistrovský juniorský titul, nebo se ho letos podaří urvat Bohdanovi?

Kluci mají v tuto dobu, šest let zpátky, ratingy okolo 980. Bohdan zahajuje turnaj podobným výkonem a vytváří si tříhodový náskok, který se mu daří udržet i ve druhém kole, kdy oba hrají krásných -3. V závěrečný den se rozhoduje. Knapy hraje podobně jako v prvním kole, zatímco Bohdan dosahuje rekordu hřiště (spolu s Matějem Vojtíkem) se skóre -7, vyhrává o 11 hodů, balí kufry a letí s mistrovským titulem do Rock Hill, SC, na USDGC, které si vybojoval díky výkonu na EDGC.

“Rok 2018 si pamatuju jako Bohdanův rok, vyhrával úplně všechno, takže nic moc k mojí hře.” – Jakub Knápek

“Vím, že jsem měl hodně natrénováno, hrál jsem dobře a všechno mi vycházelo. Hned z vyhlášení jsem jel s Přemou do Prahy a letěli jsme na USDGC, takže možná hrálo roli i to, jak jsem byl nahypovaný. “ – Bohdan Bílek

Během šesti uplynulých ročníků si Knapy připsal dvě vítězství a čtyři druhá místa, zatímco Bohdan jedno prvenství a jeden bronz. Kdybychom se zaměřili pouze na poslední dva roky a sečetli jejich skóre, rozhodl by jediný hod ve prospěch Knapyho. Tímto se uzavírá juniorská kapitola působení domácích borců na Svinci a otevírá se ještě zářivější kapitola v hlavní kategorii, kterou dosud ovládal Lukáš Filandr se čtyřmi vítězstvími (2014, 2015, 2016, 2018).

rok 2019

V první sezóně v openech se oběma frajerům daří sbírat vítězství na českých i slovenských turnajích a na Svinci se v roce 2019 chystá velký discgolfový závěr září. Dva víkendy po sobě se zde discgolfisté utkají na tradičním layoutu, nejprve v rámci Mistrovství střední Evropy, mezinárodní soutěže s účastníky ze sedmi zemí, a následně na tradičním Moravian Open, letos pořádaném jako memoriál na počest velkého discgolfového srdcaře, táty Bohdana, Šedého vlka, Jiřího Bílka.

První víkend to na Mistrovství střední Evropy necinklo ani jednomu – Knapy bral s pěti hody pod parem 8. místo a Bohdan s -10 (po finále) skončil na místě pátém. Turnaj vyhrál skvělým čistým výkonem Stani Amann z Rakouska, a z Čechů nejlépe dopadli Franta Trenz s Kubou Semerádem, kteří obsadili dělené druhé místo. A my jsme mířili na další víkend discgolfového klání.

Ve vydatném podzimním větru podal nejlepší výkon Knapy, když hned v prvním kole vyrovnal letošní rekord hřiště a ujal se dvouhodového vedení před Bohdanem a až šestihodového před třetím Michaelem Rádlem. Toho dosáhl také díky esu na původní druhé jamce, která se hrála na pingpongový stůl pod chatou Svinec. Odpoledne ve druhém kole ukázali čerství openi, že jim to tu patří, a uletěli všem ostatním. Hodové vedení převzal Bohdan, který nasbíral více bogey, ale zároveň se mu dařilo skórovat lépe než Knapymu. O vítězi měla rozhodnout neděle.

Ještě silnější vítr než v sobotu byl výzvou pro nejednoho hráče. Po první jamce bylo skóre vyrovnáno, a po čtvrté jamce z kopce si Knapy vybudoval dvouhodový náskok. Celé kolo se vedení přelévalo a dvě jamky před koncem byli domácí hrdinové znovu vyrovnaní. Na těžkém pětiparu (v roce 2024 to bude jamka patnáct) se Bohdanovi podařilo urvat cenné birdie a novojičínští rodáci vyhlíželi osmnáctou jamku. Ve větru se oběma podařilo dostat disk do kruhu a Bohdana čekal putt na vítězství, který proměnil a stal se vítězem Moravian Open 2019 – Memoriál Jiřího Bílka.

“Na konci jsem vedl o jeden, hodil jsem to dobře, ale odrolovalo mi to na sedm do brutálního protivětru a Knapy to zaparkoval, takže jsem to musel dát, jinak bychom šli do rozhozu. To bylo jedno z těch fakt užitých kol z té herní stránky, bylo tam napětí a bylo to s Knapym, tak to bylo nejlepší.” – Bohdan Bílek

“Pamatuju, že to bylo napínavé až do konce, byl to takový dobrý rivalský souboj, který tak nějak vyústil v dobrou vzpomínku. Aji ty fotky ze závěrečného puttu… je to dobrá vzpomínka na dobrý souboj.” – Jakub Knápek

Jako jedna z cen byla také disk potisknutý tátovým citátem o discgolfu z videa Nový Jičín – Město discgolfu:

“Discgolf je úžasný v tom, že si vemu ten disk, tady na něho odložím všechny starosti, blbosti, nesnáze a takhle ho vemu a mrštím s ním někam.” – Jiří Bílek

rok 2020

Na Svinci platí, že když není vítr, je mlha, a když není mlha, musíte bojovat s větrem. A to ještě nepřišla řeč na déšť… v roce 2020 se vybralo naprosto vše. Propršené a profoukané první kolo dalo zabrat naprosto všem kromě jednoho gatora, Bohdana Bílka. Ten podle skóre musel hrát úplně jiné hřiště, protože vedl s osmi hody pod parem o 7 a zahrál rating 1052. Knapy oproti tomu šel pět nad par a ze čtrnáctého místa měl velkou cestu před sebou.

Bohužel zde není moc co rozebírat, protože s takovým náskokem a solidní hrou i ve větrném druhém kole měl velký náskok do finálového kola, které zkomplikovala mlha. Byla tak hustá, že na výše položených jamkách se hrát nedalo; některé kategorie skončily na třináctce a MPO byli rádi, že se dostali na devítku, kde byl turnaj nakonec ukončen. Bylo z toho krásné vítězství pro Bohdana Bílka s náskokem devíti hodů a již druhé prvenství v řadě na Memoriálu Jiřího Bílka. Knapy v těžkých podmínkách zahrál v posledním kole -2 a poskočil těsně za bednu na dělené čtvrté místo.

rok 2021

Po osmi pravidelných ročnících se turnaj v roce 2021 neuskutečnil. Kvůli nedostatku sil a času ze strany pořadatelů, nejisté covidové situaci, nepříznivému počasí a nedostatečné podpoře ze strany kraje, což vedlo k problémům se sekáním, byl turnaj přeložen. V následujícím roce nás však čekal v širším měřítku a již pevně jako třídenní discgolfové klání.

rok 2022

Jako závěrečný turnaj nové KOSTKA stav Czech Disc Golf Tour se Moravian Open – Jiří Bílek Memorial 2022 vrátil na scénu. Tři dny discgolfu na Svinci, PDGA B turnaj a krásné zakončení sezóny. Mimo to jsme si zahráli na nově nadesignovaném layoutu Vlk, kde hráči zavítali na staré známé jamky, ale také na kompletně nové fairwaye. Bohdan měl za sebou letní tour po USA a čerstvé vítězství na MČR z Búřova, zatímco Knapy vyhrál CDGT v Uničově, ale na ostatních velkých turnajích u nás se na stupně vítězů nedostal, takže doma by bylo skvělé místo, kde si spravit chuť.

Po krásném čtvrtečním podzimním tréninkovém kole jsme se všichni těšili zpět na Svinec, čemuž však zabránila hustá mlha, která odsunula výhoz do takové míry, že bylo kolo zrušeno. V sobotu navázal Bohdan přesně tam, kde skončil před dvěma lety, a uchopil vedení se čtyřmi hody pod parem, i přes to, že kolo dohrával v podstatě za tmy, protože muselo být opětovně přerušováno kvůli husté mlze. Knapy den zakončil na -1 a v neděli ho čekalo dohrání posledních dvou jamek, které druhé ráno zahrál obě za bogey. Do finálového (druhého) kola vyrážel odpoledne se pětihodovou ztrátou a z druhé skupiny.

Neděle se už vydařila a užili jsme si podzimní větrný den, hlavně bez mlhy. Do něj vstoupil úžasně Kuba Knápek z druhé skupiny a na sedmé jamce, po double bogey Bohdana, byli kluci vyrovnaní. Skóre se drželo v Knapyho prospěch, než se Boďovi podařilo vyrovnat na dvanácté jamce; nicméně na dalších jamkách se mu skórovat nepodařilo. Po šestnácté jamce šel Knapy kolo s úžasnými sedmi hody pod parem, daleko před kýmkoli jiným, a držel si tříhodový náskok na Bohdana a jednohodový náskok na Peťu Strieglera, který ve vedoucí skupině hrál nejlépe. Na sedmnácté jamce si přihodil disk trochu více doleva, než by chtěl, ale proměnil velký putt na birdie a pojistil si svou pozici, zvlášť po Peťově chybě. Peťa se dostal na druhé místo, kde ho Bohdan vyrovnal a ztrácel 2 hody před poslední těžkou jamkou. Knapy zahrál safe a ještě si přihodil putt pod koš. Jediná možnost, jak ho porazit, bylo eso, které se žádnému hráči nepovedlo. Bohdanovi se navíc podařilo dostat se ke koši až na čtvrtý hod, který byl také OB, a po nešťastném odrolování zapisoval na poslední jamce skóre 11 a spadl na 6. místo.

“Věděl jsem, že nezahazuju flintu do žita, nevzdával jsem se a po dobrém startu jsem doufal, že v tom mixu můžu pořád být, ale nedával jsem tomu moc pozornosti a před sedmnáctkou jsem nad tím začal přemýšlet. Dělal jsem si obrázek, že budu druhej, ale prostě jsem si to představoval jinak, než to bylo. Před puttem na 17. jamce jsem si zkontroloval skóre a zjistil, že je to úplně jinak a že jsem dokonce ve vedení. Ten putt jsem chtěl dát, abych si zajistil pohodovější osmnáctku. Je to dobrá výhra, na kterou budu rád vzpomínat.” – Jakub Knápek

Knapymu se tak podařilo dosáhnout vítězství z „chase card“, což je výkon, o kterém u nás normálně není slychu, a zároveň získal novou, vyřezávanou trofej pro nejlepšího hráče turnaje právě na Svinci. I když nakonec Bohdan skončil s desetihodovým mankem, kluci zapsali další zajímavý souboj v domácím turnaji.

rok 2023

S tím, jak procházíme celou historií turnaje a soupeření Knapyho s Bohdanem, jsme se museli dostat i na poslední, loňský ročník. V roce 2023 byli borci na PDGA Euro Tour, Mistrovství Evropy v Estonsku, ale i na některých turnajích CDGT. Jejich vzájemná bilance byla 7 ku 4 v prospěch Knapyho, těsně před turnajem, ale Bohdan obhájil svůj titul dominantním výsledkem na MČR v Běchovicích a oba šli na Moravian s kvalitní formou. Hřiště dostalo po minulém ročníku značné úpravy, které hru urychlily a zajistily, že se nehrálo ve vyšších částech kopce Svinec, ale stále byly zachovány ikonické jamky, jako je rovný nízký čtyřpar dole (bývalá šestka, současná devítka) nebo náročný dlouhý pětipar (bývalá sedmnáctka, současná patnáctka).

V prvním větrném kole se nikdo neurval, jen Knapy se chopil hodového vedení před druhým Bohdanem a Stanim Amannem. Sobota přinesla dříve startujícím kategoriím déšť, který se MPO nedotknul, a podmínek využil Bohdan se skvělým kolem. Využíval všech šancí a po sedmnácté jamce měl pětihodový náskok na druhého Knapyho se skóre kola -11. Jenže jsme dorazili na osmnáctku, jamku, kterou měl po loňsku natrénovanou a na které přibyla dropzóna pro předejití katastrofám. Bohdan poslal disk přesně jako v tréninku a v prvním kole, kdy bral birdie… ten ale skončil vpravo a kousek v OB. Vítr, který v posledních dnech nepřestal foukat, byl pryč a Bohdan šel do dropzóny, ze které znovu minul, což vedlo k pětihodovému posunu s Knapym, který bral birdie. Do finálového kola šli domácí hrdinové vyrovnaní.

Poslední kolo se dařilo oběma hráčům jinak. Bohdan využíval každé šance, kterou si vytvořil, a sázel birdie, ale doplňoval je většími chybami. Knapy oproti tomu bral pary a birdie ho tak posunovaly kupředu. Díky tomu si vytvořil pohodlný čtyřhodový náskok, který udržel až do konce a mohl se radovat z druhého titulu v řadě na v MPO a již čtvrtého z deseti ročníků Moravian Open! Bohdan si druhé místo musel ještě vybojovat v rozhozu se Stanim Amannem a zasloužil si ho krásným puttem do kopce na jedničce.

shrnutí

Toto byla pouť soubojů Jakuba Knápka a Bohdana Bílka na domácím turnaji Moravian Open v průběhu jeho posledních deseti ročníků. Od té doby, co přešli do hlavní kategorie MPO, nedokázal zvítězit nikdo jiný, a když byli v juniorech, podařilo se to jen Kubovi Zdráhalovi (dvakrát) a Frantovi Trenzovi na jejich první účasti. Vzájemnou bilanci mají 6 ku 3 v prospěch Knapyho, na vítězství však jen 4 ku 3, a pokaždé, když Bohdan Knapyho porazil, musel vyhrát.

Některá léta rozhodl jeden hod, jiná i parníky. Kdybychom ale jejich působení v MPO, tedy poslední čtyři ročníky, brali jako jeden velký turnaj, rozdíl mezi těmito dvěma hráči by byl pouze JEDEN HOD, se skóre -37 pro Knapyho a -36 pro Bohdana, což je neskutečně těsné, na tak těžké hřiště.

No a co letos?

“Je vidět, že Knapymu ten Moravian jde, ukázal to teď dvakrát, ale tento rok mu to nedám zadarmo a těším se moc.” – Bohdan Bílek

“Jelikož, že to je můj první a dost možná jediný turnaj v Česku, který budu letos hrát, tak se hodně těším až si to s pohodou a odlehčeně zahraju, ale budu chtít samozřejmě vyhrát, ale vím, že si to užiju jen protože budu hrát tady v Česku s přáteli.” – Jakub Knápek

Jak to dopadne, se dozvíme už v neděli odpoledne na letošním ročníku Moravian Open 2024, který je druhým turnajem na naší proDiscgolf.net Central Tour. Layout bude velice podobný jako loni, jen s přidanými OB kolem hustých keřů pro urychlení hry. Z hráčské špičky nebude chybět ani naše dvojice domácích borců, pro které to bude jedenáctá a desátá účast na tomto turnaji, ani Peťa Striegler, který letos ovládl turnaje CDGT, a také Stani Amann, který zde zvítězil před pěti lety na CEDGC.

Máme se na co těšit, vy určitě můžete vyhlížet fotky ze všech tří dnů a také záznam finálového kola, který vyjde v průběhu příštího týdne. Sledujte nás na sociálních sítích, ať vám nic neuteče, a pokud to máte na Svinec blízko, přijďte se podívat na discgolf osobně – obzvlášť na Moravian Open to stojí za to! Ať to lítá!

Za foto děkujeme Kláře Janouškové a Tereze Dohnalové (2017), Martinu Jarošovi (2018-2023) a také Moravian Gators Nový Jičín a České Asociaci Discgolfu.

Vytvořili jsme pro vás také playlist se záznamy turnajů či jinými pěknými vzpomínkami na Moravian Open, na který se můžete podívat na tomto odkazu.

O autorovi

Napište svůj komentář

Můžeš použít tyto HTML tagy and atributy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>