Zavřít

Stavíme discgolfová hřiště o 106! Doslova.

Páni, máme za sebou 7 nejdrsnějších a zároveň nejkrásnějších měsíců v historii naší malé firmy. Od března do července jsme realizovali 106 nových discgolfových jamek! O tom, kolik je to hřišť, jaká je průměrná délka jedné jamky a hlavně, kde se všechny nachází, je následující článek.

Březen

DiscGolfPark Kobylí – rozšíření na 12 jamek

V Kobylí se discgolf neuvěřitelně rozjel. Prvních devět jamek bylo realizováno v roce 2016 a discgolf se tak chytil, že si v Kobylí řekli o nášup. Vznikly 3 jamky, které si Kobylští realizovali z velké části svépomocí. Kromě toho byl založen i zapsaný spolek DGC Kobylí. V proDiscgolfu jsme z toho nadšení a těšíme se na další rozšiřování. Je kam!

Počet nových jamek: 3

Celkový par: 36

Průměrná délka jamky: 81 metrů

Signature hole: 4 – nejedná se o novou jamku, byla součástí původní devítky. Krásný dlouhý hod z kopce podél vodního příkopu. Často zde silně fouká…

Skupina na facebooku: https://www.facebook.com/groups/1008227905928232/?fref=ts

Duben

DiscGolfPark Mertovy sady, Jindřichův Hradec – rozšíření na 18 jamek

Na hřišti v Jindřichově Hradci se nedlouho po jeho otevření dala dohromady menší skupina hráčů, srocená zejména okolo Julka a Jendy Nadberežných. O pár let později je z menší skupiny větší discgolfový klub Vajgar. Když něco roste, je potřeba to dále zalévat, aby to rostlo ještě více, řeklo si zřejmě vedení města a rozhodlo se původní devítku rozšířit na osmnáctku. K rozhodnutí samozřejmě velkou měrou přispěla i aktivita klubu. Byla to fuška, mákli jsme si všichni, ale stálo to za to. Nová osmnáctka je tu a rozhodně stojí za návštěvu.

Počet nových jamek: 9

Celkový par: 55

Průměrná délka jamky: 65 metrů

Signature hole: 11 – do kopce, mezi modříny, moc místa tam není ani na rovný hod, ani na hyzer. Nemyslel jsem si, že tam dá někdy někdo eso, ale už se to povedlo. Klobouk dolů Šimone!

Klub Vajgar na facebooku: https://www.facebook.com/dgcvajgar/?fref=ts

DiscGolfPark Poruba, Ostrava-Poruba

Moravskoslezský kraj je, co se discgolfu týče, jednou z nejvíce aktivních oblastí u nás. Zásluhu na tom má především několik skvěle fungujících discgolfových klubů. Můžete si o nich myslet co chcete, Ostraváci jsou sprostí a rázovití, ale taky dobrosrdeční a upřímní, a hlavně se umí zapálit pro věc a umí zapálit i ostatní. O kom je řeč? O klubu DGC Bazarmix Ostrava. V pořadí třetí ostravské discgolfové hřiště (když nepočítáme 4 jamky v Dubině) je především jejich počinem, na přípravě i realizaci se sami podíleli. Zajeďte si hřiště vyzkoušet, určitě tam někoho z nich potkáte

Počet jamek: 9

PAR: 27

Průměrná délka jamky: 72 metrů

Signature hole: 5 –  mírně z kopce, ale často fouká zprava. Vlevo se nachází nekompromisní OB.

Ostravská skupina na facebooku: https://www.facebook.com/groups/109756246350571/

DiscGolfPark Dolní Němčí

Malebná obec na Slovácku, nedaleko Uherského Brodu, jejíž vedení dlouho přemýšlelo o tom, co s borovým hájkem, jež se rozprostírá přímo v jejím středu. Než hájek zarostl a zpustl dělávaly se tam vyhlášené zábavy. Dneska ale letí něco jiného – discgolf! Devět jamek se tak tak vešlo, co jim chybí na délce, to je přidáno na obtížnosti. Otevřené fairwaye nehledejte, je to hájek…

Počet jamek: 9

PAR: 27

Průměrná délka jamky: 51 metrů

Signature hole: 8 – nejdelší jamka na hřišti, fairway plná stromů, pořádně do kopce, koš schovaný za pozůstatkem pódia, navíc na hraně svahu.

Skupina na facebooku: https://www.facebook.com/groups/1963935190519422/?fref=ts

Květen

DiscGolfPark Hrochův Týnec

„Dobrý den, do našeho zámeckého parku bychom chtěli discgolfové hřiště, kdy ho můžete dodat?“ Zhruba takový email nám v březnu přišel do schránky. „Hned jak roztaje sníh“ odpovídáme. Začátek dubna byl nádherný, bylo krásně, sníh roztál. Je konec dubna a sněží! A naši chlapi kopou pod stanem výhoziště. Ale nejsou z cukru, a tak jsme hřiště v krásném zámeckém parku mohli začátkem května předat. Pardubičtí discgolfisté na něm mají každé úterý ve čtyři trénink. Přidáte se?

Počet jamek: 9

PAR: 29

Průměrná délka jamky: 85 metrů

Signature hole: 8 – stočtyřicetimetrový PAR 4 úzkou fairwayí na sweetspot, koš střeží košatý jehličnan.

Skupina na facebooku: https://www.facebook.com/groups/1562873673752151/?fref=ts

V květnu se nic dalšího neudálo. Snad kromě DGWT Konopiště Open a Konopiště Challengeru :-D. Hřiště na oba turnaje jsme sice postavili, ale po akci jsme je museli zase sklidit. Snad se někdy dočkáme a budou tam moct zůstat na trvalo. Makáme na tom (pst).

Červen

DiscGolfPark Štěrkovna Hlučín

Zde je naplánováno 9 krásných jamek, z finančních důvodů se však realizace rozdělila do dvou let. V první etapě vznikly 4 jamky, které jsou spíše lesní a bez water hazardu. Zbývajících 5 jamek by se mělo dobudovat v příštím roce a u nich už jednoznačně platí – plavky s sebou!

Počet jamek: 4

PAR: 12

Průměrná délka jamky: 72 metrů

Signature hole: zatím jen na papíře…

Ostravská skupina na facebooku: https://www.facebook.com/groups/109756246350571/

DiscGolfPark Králíky

V červnu jsme do toho opět skočili pěkně po hlavě. Lépe řečeno s Hlavou neboť Karel Hlava je člověk, který za rozvojem discgolfu v Králíkách stojí. Spolu s Danem Večeřem a několika dalšími nadšenci zde provozují klub DGC Wild Eagles. Až do tohoto června jim však scházelo vlastní discgolfové hřiště. Teď už ho mají a lehké rozhodně není. Pokud si chcete provětrat vaše drivery, zajeďte sem. Když zahrajete pod PAR, jste pravděpodobně členem České discgolfové reprezentace, tohle hřiště není pro tintítka. Při hře pak můžete obdivovat pozůstatky bunkrů prvorepublikového pohraničního opevnění – takzvaných řopíků.

Počet jamek: 9

PAR: 29

Průměrná délka jamky: 113 metrů

Signature hole: 9 – stočtyřicetimetrový par 3 přes údolí.

Discgolfový klub Wild Eagles na facebooku: https://www.facebook.com/dgc.wildeagles/?fref=ts

DiscGolfPark Europark Štěrboholy

První oslovení proběhlo v roce 2014, od té doby ticho po pěšině. Až do letošního května, kdy byla komunikace opět navázána. Úspěšně. Jejím produktem je krátké hřišťátko vhodné pro začátečníky a rodiny s dětmi nebo možná pro tatínky s dětmi, kteří hází, zatímco maminky nakupují. Mě se tenhle koncept líbí a těším se, až na něj sám najedu. Zkušenějším hráčům nabízí hřiště dostatek prostoru k tréninku, včetně driverů. Investor investoval i do propagačních billboardů v blízkém okolí. Tomu se říká pořádná propagace!

Počet jamek: 9

PAR: 27

Průměrná délka jamky: 57 metrů

Signature hole: 3 – první část volná a pak tunel mezi stromy.

Pražská skupina na facebooku: https://www.facebook.com/groups/1040588242676045/?fref=ts

Červenec

DiscGolfPark Tučín

Mnohokrát jsem si položil otázku, jak velká je nejmenší obec, která může mít discgolfové hřiště. Teď už to vím. Je to jedno. Důležité je, že chce svým obyvatelům nebo návštěvníkům nabídnout něco nového. Tučín je malá obec nedaleko Přerova na jejímž okraji se nachází vyhlášené koupaliště s malým občerstvením. Mezi lidmi z blízkého i vzdálenějšího okolí je dobře známé, od letoška si čas zde strávený mohou obohatit o hru discgolfu. Potrénujete zde zejména rovné hody rozličných délek. Tunel střídá tunel, tohle hřiště rozhodně nedá nic zadarmo. A kdo říká, že ano, ať ukáže skórkartu!

Počet jamek: 9

PAR: 27

Průměrná délka jamky: 73 metrů

Signature hole: 7 – jediný PAR 4 na hřišti. Dlouhý tunel, který bude s přibývajícím časem tunelovitější a tunelovitější.

Skupina na facebooku: https://www.facebook.com/groups/457273231320599/?fref=ts

DiscGolfPark Vyškov

Chceme 18 jamek. Tak znělo zadání, které se podařilo naplnit. První devítka je ve starším městském parku anglického typu, druhá pak v nově vzniklé časti a podél malé říčky. Zejména v krásných a víkendových dnech je park plný návštěvníků – skvělá možnost propagovat discgolf a skvělá příležitost procvičit se v toleranci. Procvičíte jak kratší hody putterem, tak velké hyzery driverem.

Počet jamek: 18

PAR: 54

Průměrná délka jamky: 74 metrů

Signature hole: 18 – heslo „Holubice“

Vyškovská skupina na facebooku: https://www.facebook.com/groups/379779002440674/?fref=ts

DiscGolfPark Vlasenice

Vlasenice není Vlásenice a je to malé víska nedaleko Kamenice nad Lipou. Parta místních discgolf poprvé vyzkoušela v Jindřichově Hradci a zalíbil se jim na tolik, že si řekli – „TO CHCEME TAKY“. Pak už stačilo „jen“ vyřídit dotaci, kontaktovat nás a hřiště je na světě. Lesní jamky střídají ty na otevřených loukách. Hřiště rozhodně nepatří k nejlehčím a určitě doporučujeme jej vyzkoušet. Pohostinnost místních je báječná a v nedaleké Kamenici se dokončuje rekonstrukce místního pivovaru.

Počet jamek: 9

PAR: 28

Průměrná délka jamky: 77 metrů

Signature hole: 3 – z lesa do lesa aneb prohoď okno.

Skupina na facebooku: https://www.facebook.com/groups/1379565475491220/

DiscGolfPark Brno-střed

Městská část Brno-střed po vlastním discgolfovém hřiště prahla již dlouho. Hledání pozemku nebylo nejjednodušší, ale povedlo se. Jamky jsou spíše kratší, nicméně díky přítomnosti nevyužívané slepé koleje vedoucí do brněnského výstaviště, má hřiště trochu industriální nádech. Z jedné strany je hřiště lemováno hojně využívanou cyklostezkou, ze druhé věčně ucpanou páteřní komunikací. Tady je pořádná propagace našeho sportu zajištěna i bez billboardů…

Počet jamek: 9

PAR: 27

Průměrná délka jamky: 57 metrů

Signature hole: 1 – už jste někdy hráli jamku přes koleje?

Brněnská skupina na facebooku: https://www.facebook.com/groups/152759661562449/?fref=ts

Zajeďte nová hřiště vyzkoušet a dejte nám vědět, které se Vám nejvíce líbí a proč. O své dojmy se můžete podělit v některé z facebookových skupin a stránek.

Ať Vám to lítá!

Přemek Novák

O autorovi