Zavřít

Rekapitulace Albatrosí sezóny 2019

Rok 2019 pro nás začal tím, že jsme se v únoru všichni sešli na Svinci v Novém Jičíně. Cílem bylo připravit se na nadcházející sezónu, říct si co a jak, a také přivítat naše nové posily, kontrétně Tomáše Mozolu, Elišku Bártkovou a Martina Opršala. Tito hráči tak zase omladili náš tým a během soustředění měli možnost se seznámit s ostatními členy a upevňovat vztahy.

 Na soustředění jsme se toho spoustu nového naučili. Nabrali jsme zde velkou motivaci, získali rady, jak zlepšit svou techniku. Položili jsme si otázku, kde se vidíme za 5 let a snažili jsme se na ni pomocí kreativní dílny odpovědět. K dispozici jsme k tomu měli různé fixy, staré noviny a časopisy… Myslíme si, že i to je důležité. Vědět, kde se člověk vlastně za nějakou dobu vidí, jestli má nějaké cíle, které ho táhnou za tím, co chce. A přesně tuhle myšlenku v nás soustředění zachovalo. 

Samozřejmě kromě bavení se o budoucnosti a motivaci jsme si také vyjeli na výlet. Discgolfové soustředění by se přece neobešlo bez hraní našeho oblíbeného sportu, a tak jsme se vydali do Valmezu, kde jsme proti sobě soutěžili například v puttování, příhozech a drivech do dálky. Poté jsme si šli zablbnout do bazénu a vyhřát se do sauny. 

Po soustředění to už bylo na nás. Přes tento rok jsme se každý zúčastnili nezpočetně mnoha turnajů – jak malých, tak velkých. Nejaktivnějším členem se ale pro tento rok stal náš malý slováček Tomáš Mozola, který za tento rok objel 20 PDGA turnajů. Tom tento rok soutěžil v kategorii juniorů do 12 let. Často se stalo, že tuto kategorii bez problémů ovládl. Bojoval ale taky se staršími kluky – juniory do 15 i 18 let. Díky velké podpoře svých rodičů zavítal tento rok jak na turnaje do České republiky, tak i například do Rakouska. Z mistrovství Slovenska v Hlohovci si odnesl titul Mistra Slovenska a to konkrétně v kategorii Junior ≤15.

Pro Bohdana Bílka byl tento rok první ve znamení kategorie Open. V předešlých letech soupeřil v kategorii Junior, kde se umisťoval na prvních příčkách. Tato sezóna se pro něj nesla na vlně up and down, kdy byl se svým turnajem někdy spokojený a někdy z něj odcházel se zklamáním. I přes to se mu ale podařilo připsat si na své konto spoustu úspěchů. Dalo by se mezi ně považovat například vítězství na ADD, což byl vlastně teprve takový rozjezd sezóny. Konec své sezóny také zakončil vítězstvím a to konkrétně na turnaji Czech Open. Z mistrovství republiky v Hostačově si odvezl čtvrté místo. Svinec byl pro Bohdana tento rok speciální, na CEDCG se probojoval do finále a nakonec si odnesl páté místo. O týden později se zde konal poslední turnaj první discgolfové ligy, který byl na počest největšího dříče tohoto turnaje pojmenován právě po jeho tatínkovi. Bohdan na tomto turnaji nechal všechny za sebou a pro svého tatínka tento turnaj vyhrál. Bohdan se také zúčastnil mezinárodních turnajů. Například ze slovenského turnaje Budmerice Spring Fling si odvezl první místo. Dále se také zúčastnil European Open, které se konalo ve Finsku a reprezentoval naši zemi na Mistrovství světa týmů, které se konalo v Estonsku. 

I pro Evu Královou byla tato sezóna hlavně ve znamení úspěchů. Tedy ne, omlouváme se Milánkovi (hihi), měli jsme na mysli Evu Bínovou. Ale teď už vážně, i když je tento vtip už tak moc ohraný, na discgolfové scéně se bude zřejmě objevovat ještě hodně dlouho. Pro Evču byl tento rok speciální, protože během roku upečetila se svou drahou polovičkou Milánkem svou lásku sňatkem. Milánek jí po celý rok dělal velkou podporu a kdo ví, jestli by se jí bez jejího nejlepšího caddyho podařilo ukořistit hned dva tituly. Vybojovala titul Mistryně České republiky a k tomu ještě přidala titul, který je pro ni úplně nový – stala se z ní Mistryně střední Evropy! V první discgolfové lize si s klidem odnesla první místo, přestože jeden turnaj musela vynechat kvůli své svatbě. Stejně jako Bohdan i ona reprezentovala Českou republiku na Mistrovství světa týmů. 

Kryštof Novák si tento rok na vlastní kůži zažil, jak dokáže zdravotní problém omezit hráče. A to nejen v hraní discgolfu, ale také v každodenním životě. Kvůli bolavému ramenu část sezóny musel vynechat a snažil se hlavně odpočívat a dát se zpátky do dobré kondice. V první discgolfové lize měl celkem hezky našlápnuto. Aby ji ale vyhrál, musel na posledním turnaji prostě zaválet. Navíc musel spoléhat na to, že Michael Rádl udělá velkou chybu, což se nestalo a Kryštof nakonec v lize získal i tak skvělé druhé místo. 

Petr Striegler, naše mladá naděje, se tento rok ukázal v pravém světle. Svou technikou připomíná profesionála a dosaženými výsledky by často porazil spoustu hráčů z kategorie Open. V kategorii juniorů do patnácti let se pere s uničovským talentem Martinem Štípkem a často v jejich souboji rozhoduje skutečně každý hod. Tento rok se Peťovi ale podařilo o něco více než Martinovi a v první lize si vybojoval první místo. Z Mistrovství České republiky si minulý rok odnesl šesté místo, tento rok to vytáhl na místo první, za což jsme moc rádi. 

Jakub Knápek měl v této sezóně tak trochu pech. Stejně jako Bohdan už tento rok soutěžil v kategorii Open. Díky vítězství na prvním turnaji 1. ligy si hned na začátku připsal krásných 100 bodů. Poté ale bohužel zaspal registraci na Vesec Open, která ho ve výsledku stála hodně. Na Moravian Open obsadil druhé místo o pouhý jeden hod za Bohdanem. Protože mu ale chyběl třetí turnaj do ligy, neumístil se tak, jak by sám chtěl. Kuba si aspoň odnesl moc hezký výsledek z MČR, kde obsadil druhé místo. A také i přes velkou konkurenci na CEDGC dokázal vybojovat osmé místo. 

Robin Kaňok už dlouho čeká na nějaký boom v jeho discgolfové kariéře. Tato sezóna mu bohužel žádné velké vítězství nepřinesla. Často to mělo za vinu pouhé jedno nepovedené kolo, které se ale nedá smazat. Musíme ale zmínit Robinovo čtvrté místo z Moravského Krumlova, kde se mu v jednom z kol podařilo zahrát rating nad 1000 (přesně 1013). Z Moravian Open si odnesl šesté místo a na tomto turnaji hrál všechna tři kola nad svůj rating.

Martin Opršal je malý, nenápadný, ale velmi šikovný. Pro discgolf je naprosto zapálený a nejvíce exceluje ve své puttovací hře. Je sice teprve na začátku své discgolfové cesty, ale už teď na ní má hezky prošlapanou cestu. V této sezóně sice nebyl úplně spokojený se svou hrou, i přes to se mu ale podařilo například urvat druhé místo na Moravian Open, kde zahrál všechna svá kola nad rating 900. Natočil pro vás také recenzi na distance driver Neo Enigma, tak se na ni běžte rychle podívat, pokud jste ještě neviděli! 
→ https://www.youtube.com/watch?v=cRe403_AhA0

Jakub Zdráhal se v roce 2018 potýkal se zdravotními problémy, kterých se naštěstí během podzimu a zimy zbavil. Se svým výkonem ale v této sezóně spokojený nebyl, nepodařilo se mu do toho dostat.

A já? Tento rok pro mě byl v Albatrosech první a musím říct, že byl skvělý. Sice bylo na začátku těžké si zvyknout na nové disky a prostě si najít to svoje, i to se ale nakonec povedlo a na turnajích jako je CEDCG a Moravian Open jsem podala asi nejlepší výkon této sezóny. Na CEDGC jsem obsadila třetí místo a na MO místo druhé. Velkou radost mám taky z vítězství na Vesci, ze kterého jsem měla už od začátku velký respekt. Za mými úspěchy ale taky stojí práce mých rodičů, kteří mi pomáhali úplně se vším, za což jim chci moc poděkovat, protože bez nich by tento rok rozhodně nebyl tak úspěšný.

Tato sezóna byla náročná, ale rozhodně stála za to. Ukázali jsme, co Albatros Team dokáže a dali jsme zase vědět světu, že to malé srdíčko Evropy silně bije. Pereme se jako praví čeští lvi a rozhodně nemáme v plánu povolit. 

Za celý náš tým bych moc chtěla poděkovat vedení Albatrosu, že nás celý rok tak podporoval a táhl k výšinám. Těšíme se na další sezónu. Zároveň posíláme velké díky hráčům za skvělou reprezentaci a přejeme jim co nejvíce úspěchů do budoucna! Ať to lítá!

Eliška Bártková, členka proDiscgolf.cz Albatros Teamu

Za 5 let existence Albatros Teamu už jeho členové sesbírali neuvěřitelné množství úspěchu. Obrovsky posunuli jak sami sebe a svou hru, tak český discgolf. Posbírali spoustu titulů mistra ČR, několik titulů mistra střední Evropy a jeden, ten vůbec nejcennější – titul mistra Evropy za rok 2018. Český discgolf je díky Albatrosům vidět i v zahraničí a za to jim patří obrovský dík! Poděkujte jim a podpořte je koupí jednoho z jejich fundraiser disků.

Obrovský dík patří partnerům týmu – proDiscgolf.cz, DiscGolfPark Česká republika a ASFitness, kde se novojičínští členové celou zimu připravovali!

O autorovi

Discgolf hraje od roku 2011. Od počátku se taky věnuje jeho rozvoji skrz pořádání turnajů, výuku discgolfu a eshop proDiscgolf.cz, který má na starost. Je mistrem republiky v discgolfu z roku 2017 a 2020.