Zavřít

Od Elišky: Discgolf bez zranění – Nový preventivní program

Možná si někteří z vás všimli, že v poslední době vyšlo méně článků, než je zvykem. Tato pauza ale měla dobrý důvod, a to ten, že jsem ukončovala své bakalářské studium oboru Fyzioterapie. Kromě toho jsem také tvořila něco pro Vás. Dnes vám představím můj malý projekt, na kterém jsem strávila posledních pár měsíců, a to konkrétně mou bakalářskou práci.

Když se začal zhruba před rokem blížit čas, kdy bych si měla zvolit téma mé bakalářské práce, vůbec jsem nevěděla, co si počnu, což je asi takový klasický stav každého studenta. V hlavě jsem samozřejmě pořád měla nápady týkající se mého oblíbeného discgolfu, ale nebyla jsem si jistá, zda najdu nějakého ochotného učitele, který by si mě s tímto tématem vzal. Zřejmě ani nevěděli, co to discgolf je. Navíc je toto téma hodně obecné, chtělo to něco víc specifického, co by se týkalo i mého oboru.

Stal se ale takový menší zázrak a mě se podařilo hned na první dobrou narazit na jednu učitelku, která discgolf znala, a dokonce ji hned napadlo, že by se dala vytvořit práce zaměřující se na prevenci zranění v discgolfu, a hlavním výstupem práce by byl preventivní program pro discgolfisty.

Tento nápad se mi hned zalíbil, protože nic podobného v discgolfu doposud nevzniklo, a jednalo by se tak o jedinou práci svého druhu. Nevýhodou bylo, že se člověk moc neměl kde inspirovat, a navíc v discgolfu celkově moc informací takového typu neexistuje. To jsme nakonec vyřešily tím, že jsem k napsání práce využívala také informace z biomechanicky podobných sportů, jako je tenis, badminton, baseball, golf a ultimate frisbee. A tak jsem se dala do psaní práce, která dostala název Prevence zranění v discgolfu.

Bakalářku se mi nakonec podařilo úspěšně obhájit a dnes bych vám chtěla hlavně představit takový souhrn, který z práce vyplynul, a hlavně předvést samotný program. Tak pojďme se na to podívat.

Nejčastější zranění

Důležitou součástí mé práce byl popis zranění vyskytujících se v discgolfu. Tuto problematiku doposud popsaly pouze dvě studie. Z těch vyplynulo, že nejčastější discgolfová zranění jsou zranění z přetížení a nejvíce se vyskytují na házecí horní končetině, konkrétně v oblasti ramene a lokte. Dalšími oblastmi s častým výskytem zranění jsou záda a koleno.

 Dále jsem se věnovala i popisu zranění právě z biomechanicky podobných sportů popsaných výše, a tam výsledky byly velmi podobné s tím rozdílem, že u sportů, kde se běhá (ultimate frisbee, tenis, badminton) se mnohem častěji vyskytovaly také zranění dolních končetin. Z celkové syntézy literatury zabývající se zraněními v těchto sportech vyplynulo, že nejčastěji se zranění objevují v oblasti ramene, lokte, zad a kolene (v tomto pořadí od nejčastějšího výskytu po méně časté). Od toho se následně odvíjelo zaměření cviků použitých v preventivním programu.

Preventivní programy

Dalším krokem ke vzniku tohoto programu byl popis existujících preventivních programů z podobných sportů. Tam jsem se inspirovala hlavně výběrem cviků a celkovou strukturou.

Vlastní preventivní program

Po spojení těchto informací jsem se dostala k vytvoření vlastního programu. Ten by se měl používat před samotnou hrou discgolfu v rámci rozcvičení a jeho délka se pohybuje kolem 10 minut. Je jasné, že když program člověk zkouší poprvé, tak mu to trvá déle (kolem 15 minut), ale jakmile pochopí, jak cviky fungují, tak se čas cvičení zkrátí. Program se ze 7 cviků, které se zaměřují na oblasti, které bývají nejčastěji poraněné, tedy rameno, loket, záda a koleno. Charakter cviků je posilovací a mobilizační. Frekvence provádění je alespoň jednou týdně.

Pro zjednodušení nebo ztížení programu byly popsány i jednodušší a těžší varianty cviků. Hráč má tak možnost postupně zvyšovat intenzitu cvičení, a to například skrze zvýšení počtu opakování nebo výběru náročnější varianty cviku. Celkově se však jeví jako ideální počet opakování cviku 10-15 z důvodu charakteru discgolfu, který kombinuje jak vytrvalostní aktivitu (chůze po hřišti) s dynamickou (discgolfový hod). Intenzita cvičení by měla být střední. V rámci programu byly také popsány základní preventivní doporučení pro hráče. Uvádí se zde například, že součástí prevence zranění je také spánek a aktivní odpočinek, do kterého spadají procházky, dostatečná hydratace, dynamické protahování, používání pěnových válců či cvičení jógy.

Pro přehlednost a shrnutí programu byl vytvořen letáček, který si hráči můžou vytisknout nebo nosit uložený v telefonu. Jsou v něm popsány základní informace k provádění programu.

Přední strana
Zadní strana

Detailnější informace týkající se například přesného popisu provádění cviků, náročnější a jednodušší varianty a také vysvětlení výběru konkrétního cviku naleznete poté v samotné bakalářské práci, kterou můžete najít pod tímto odkazem: https://theses.cz/id/zhgvnz/. Kromě informací popsaných výše naleznete v mé práci také popis základních informací o discgolfu, discgolfové hody, jednoduchý výcuc pravidel, a tak dále. Zároveň práce představuje takovou příručku dalších cviků vycházejících z jiných preventivních programů, které můžete využít například v rámci kompenzace a domácího cvičení.

V případě, že Vás toto téma zaujalo, doporučuji se podívat na již zmiňovaný odkaz, kde naleznete celou bakalářskou práci, případně ráda zodpovím na Vaše dotazy. Samotný preventivní program mám také v plánu představit na discgolfových akademiích, které budou probíhat na Moravě, a to konktrétně v termínech od 8. do 13. července. Pro více informací určitě sledujte stránky ProDiscgolf.cz, a Peťu Mrázka.

O autorovi

Studentka fyzioterapie, nejúspěšnejší a nejlepší discgolfistka u nás a trojnásobná mistryně republiky. Kromě discgolfu se zajímá o spoustu dalších sportů, zdraví a žurnalistiku.