Zavřít

Od Elišky: PCT Moravian Open 2024

Ve dnech 20. až 22. září 2024 proběhl druhý ze tří turnajů proDiscgolf.net Central Tour (PCT), známý jako Moravian Open. Tento tradiční turnaj se odehrál na kopci Svinec nedaleko Nového Jičína. Na místo dorazili nejlepší discgolfisté nejen z České republiky, ale také z dalších zemí střední Evropy, jako jsou Rakousko, Slovensko a Polsko. Pojďme společně nahlédnout, jak celý turnaj probíhal. Příjemné čtení!

Zrychlené přípravy

V době, kdy jsme měli začít chystat hřiště, přišly velké deště a v některých místech i povodně, a tak jsme přípravy museli o pár dnů odložit. I přes komplikace způsobené počasím se ale turnaj podařilo připravit v čase, který mi připadal jako rekordní. Stačilo pár dnů a hodiny tvrdé práce a hřiště stálo. Díky nasazení klubu Moravian Gators, který do příprav vložil obrovské úsilí, se vše podařilo zvládnout tak rychle. Hřiště bylo jako každý rok velmi kvalitně připravené, plné nástrah a také nových OB, které měly hlavně urychlit hru, což se podle mě povedlo.

První letní Moravian Open

Kromě skvělých výkonů některých hráčů nás letos mile překvapilo i počasí, které vyšlo na jedničku. Na Moravian Open obvykle bojujeme s mlhou, větrem a deštěm, a proto bývá standardní výbavou teplá bunda, dlouhé kalhoty a někdy i rukavice a čepice. Letos to však bylo jinak – letošní ročník Moravian Open byl doslova prosluněný. Všechny tři hrací dny i tréninkový den byly velmi teplé, a ani vítr tentokrát nehrál velkou roli. Místo obvyklého teplého oblečení bylo letos klíčové mít kraťasy, tričko s krátkým rukávem, kšiltovku a dostatek tekutin. Musím přiznat, že takové počasí jsem na Svinci během svých osmi účastí ještě nezažila.

Co se hodí vědět, když chci zavítat na Svinec

Moravian Open je sice za námi, ale ráda bych vám předala několik cenných rad a tipů, které se vám budou hodit buď na příští ročník, nebo na turnaj Novojičínské překvapení, který se koná 28. září na zkrácené svinecké dvanáctijamce. Zároveň je také stále možnost si hřiště přijet zahrát! Tento rok bude stát až do 18. října. Za hru na hřišti je potřeba uhradit poplatek 150 Kč. Zaplatit se dá pomocí QR kódů umístěných na hřišti a vydělané peníze půjdou na podporu míst zasažených povodněmi.

  • Připrav si stabilní disky: Pokud se chystáš utkat se svineckým hřištěm, radši si do bagu přibal nějaký pořádně stabilní disk, protože bezvětrné podmínky, které se nám poštěstilo mít, nejsou na Svinci rozhodně běžné. Většinou tady fouká, a to pořádně. Na škodu také nebude si v hlavě zopakovat, jak se disky chovají ve větru anebo si jít před turnajem ve větru zaházet, abys věděl, co čekat a nemusel pak hledat svůj disk kdesi na další jamce ve křoví.
  • Kontrola předpovědi počasí: Před turnajem si nezapomeň zkontrolovat předpověď počasí. Já jsem jako každý rok počítala s tím, že bude určitě potřeba mít něco teplého, a dokonce jsem si do bagu tento rok poprvé přibalila handwarmer (krabička zahřívající ruce), ale v teplu, které nás přivítalo, se jen zbytečně pronesl.
  • Mentální příprava: Před turnajem se také mentálně připrav na to, že tě velmi pravděpodobně čeká peklo v podobě těžkého hřiště se spoustou nástrah a zarostlých křoví s ostrými trny. Proto se snaž již dopředu mentálně zocelit a radši šetři síly, protože na Svinci se hodně nachodíš a budeš potřebovat hodně sil na překonání všech 18 nebo 12 jamek.
  • Cesta na hřiště: Síly se ti také budou hodit na samotný příchod na hřiště. Tam můžeš zvolit buď dobrodružnou off-roadovou cestu do prudkého kopce ze spodního parkoviště nacházejícího se pod Svincem nebo klidnou, ale delší cestu po asfaltce ze zadního parkoviště nacházejícího se poblíž jamky č. 15. Na Novojičínském překvapení, anebo tréninku na hřišti si ale budeš muset zvolit dobrodružnou variantu č. 1. Ale neboj, na Novojičínském překvapení bude jamka č. 8 jamkou č. 1, takže nebudeš hned muset jít až nahoru.
  • Občerstvení a odpočinek: Energii naštěstí můžeš doplnit na chatě Svinec, kde dobře vaří, a můžeš si tady mezi koly odpočinout a kochat se výhledy.

Výsledky

Kategorie Open

V kategorii Open se od prvního kola ujal vedení domácí hráč Jakub Knápek, který letos sbíral cenné zkušenosti na turnajích nejen v Evropě, ale i v Americe. Jakub si své vedení udržel po celou dobu turnaje a zvítězil s impozantním náskokem 19 hodů, přičemž jeho průměrný rating za tři kola dosáhl hodnoty 1053.

Na druhém místě se s celkovým skóre -13 umístil další domácí hráč, Jakub Veselý, který se nejvíce prosadil díky vynikajícímu druhému kolu, kdy zahrál 8 hodů pod par.

O třetím místě rozhodl rozhoz mezi Kristiánem Kvitou a Šimonem Galiou, který nakonec vyhrál Šimon, když hodil blíže ke koši a odnesl si zasloužený bronz.

Ze třetího herního kola vznikla také coverage komentovaná Kryštofem Novákem a Jakubem Veselým. Odkaz na přední devítku naleznete zde a na zadní zde.

Hráči týmu proDiscgolf.cz si vedli následovně: Kryštof Novák dosáhl pěkného pátého místa s výsledkem 8 hodů pod par. Bohdan Bílek sice nezahrál podle svých představ, přesto si odnesl dělené 12. místo. Pouhý jeden hod za ním skončil Petr Mrázek na děleném 14. místě. Michael Studnička obsadil s celkovým skóre +1 dělené 17. místo. Martinu Opršalovi se výborně dařily dvě ze tří herních kol a vybojoval tak dělené 21. místo.

Kategorie FPO

V ženské kategorii nebylo po prvním kole nic jasného. Na prvním místě se usadily hned tři hráčky – Karolína Jurčíková, já (Eliška Bártková) a Nikola Moravcová – všechny se skóre -2. Kristýna Jurčíková zatím držela čtvrtou pozici se skóre +1.

Ve druhém kole se situace výrazně změnila. Kristýna předvedla skvělý výkon a posunula se na první místo díky kolu s výsledkem 9 hodů pod par a ratingu 985. Nikola Moravcová mezitím zaujala průběžné druhé místo po solidním kole se třemi hody pod par, a já jsem udržela třetí pozici.

Ve třetím kole si Kristýna svůj náskok udržela, zahrála opět výborných 8 hodů pod par a získala svou první zlatou medaili na tomto turnaji.

Nikola zahrála skvělé třetí kolo s výsledkem 5 hodů pod par, což jí zajistilo stříbrnou medaili. Po napínavém závěru obsadila třetí místo Karolína Jurčíková, která ve třetím kole zahrála -3 a o jediný hod mě předstihla. Na záznam třetího kola se můžete těšit již brzy YouTubovém kanále proDiscgolf.cz.

Kategorie Junior

V kategorii těch nejmladších vyhrál o parník (konkrétně 22 hodů) slovenský hráč Tomáš Mozola, který zahrál další turnaj s průměrným ratingem nad 1000 a přiblížil se tak opět o krok blíže k dosažení významného milníku.

Druhé místo obsadil polský reprezentant Jakub Frant s celkovým skóre dva hody nad par. První letošní umístění na stupních vítězů si vybojoval slovenský hráč z týmu proDiscgolf.cz, Samuel Kšiňan, který o pouhý jeden hod předstihl novojičínského hráče Lukáše Novobilského a ukořistil díky tomu bronzovou medaili.

Kategorie MA3

V kategorii MA3 se po prvním kole usadil na vedoucí pozici Silvestr Mikuláštík mladší a své vedení si udržel až do samotného konce, kdy zvítězil s náskokem 10 hodů.

Druhé místo obsadil novojičínský hráč Radim Kaděra, který se navzdory nedávnému zranění kolene dokázal prosadit a zahrál nad svůj průměrný rating. O třetí místo proběhl rozhoz mezi Daliborem Tůmou a Bořkem Chmelíkem, ze kterého vyšel vítězně Dalibor a odnesl si tak bronzovou medaili.

Kategorie Master

V kategorii Master zvítězil polský hráč Miłosz Boruszewski s náskokem 12 hodů, který dominoval od prvního kola a nedal soupeřům žádnou šanci.

Stříbrnou medaili si vybojoval zkušený hráč z Oder, Lukáš Jedlička. Bronzovou příčku obsadil také zkušený hráč a člen místního klubu Moravian Gators, Michal Grepl.

Na závěr

Turnaj Moravian Open 2024 byl skutečně výjimečný. Organizátoři se každý rok snaží posunout akci na stále vyšší úroveň, což se jim díky jejich nasazení a lásce k tomuto tradičnímu souboji na kopci Svinec daří. Nový Jičín má ještě k tomu obří základnu srdcařů, kteří se každý rok rádi podílí na přípravách tohoto klání. Ano, tušíte správně, mluvím tady o klubu Moravian Gators.

I pro mě je tento turnaj každý rok takovým závěrem sezóny, na který se vždy těším, a i když hřiště dokáže pořádně potrápit, toto místo s sebou nese takovou příjemnou atmosféru a dokáže v hráči zanechat hlubokou vzpomínku. A ať už je pozitivní či negativní, stejně se zase chtějí za rok vrátit a rozdat si to znovu.

Letos ale svou sezónu zakončím ještě jedním turnajem, na který bych vás tímto ráda pozvala. Ve dnech 4. až 6. října 2024 se bude konat finálový turnaj PCT ve městě Sankt Pölten, nedaleko od České republiky (z Brna jste tam za 2 a čtvrt hodiny). Na hráčské listině je stále místo, takže pokud máte zájem, neváhejte se zúčastnit. Odkaz na registraci přikládám zde. Těšíme se na vás v Rakousku! Do té doby, ať to lítá!

O autorovi

Studentka fyzioterapie, nejúspěšnejší a nejlepší discgolfistka u nás a trojnásobná mistryně republiky. Kromě discgolfu se zajímá o spoustu dalších sportů, zdraví a žurnalistiku.