Zavřít

Něžný discgolf: S Lenkou Vondrovou o těhotenství a mateřství

Do dalšího dílu Něžného discgolfu jsem si pro vás pozvala hosta. Lenka Vondrová, hráčka patřící do české discgolfové špičky, se na discgolové scéně pravidelně objevuje už pátým rokem. Kromě talentované hráčky je Lenka také maminka dvou dětí. Obě svá těhotenství zažila v době, kdy se věnovala discgolfu, a tak si dnes více povíme o tom, jaké to pro ni bylo a jak to celé probíhalo. Zároveň také text proložím různými zajímavostmi a informacemi navíc pro ty, kteří by do problematiky těhotenství chtěli nahlédnout ještě víc. Najdete je vždy napsané kurzívou. Teď už víte vše potřebné, tak pojďme na to. 

Mohla by ses ve stručnosti představit?

Jmenuji se Lenka Vondrová a je mi 35 let. Pocházím z Písku, ale posledních pár let bydlím v Brně. Momentálně jsem na mateřské dovolené. Předtím jsem vystudovala práva a pracovala jsem na Úřadě pro ochranu hospodářské soutěže.

Máš děti? Jestli ano, kolik jich máš a jak jsou staré?

Ano, mám dvě děti. Jedno bude mít čtyři roky a druhé dva.

Hrála jsi během svého těhotenství discgolf? Jestli ano, do jakého měsíce a jak ses při tom cítila?

Hrála jsem při obou těhotenstvích asi do šestého měsíce. Přišlo mi to v pohodě, jen jsem si říkala, že musím být opatrnější. Až od toho šestého měsíce mi začaly být nepříjemné rotace při házení a ohýbání se pro disky. Pak už jsem nehrála vůbec.

Přikládám video pro inspiraci. Můžete se podívat na hru ženy, která je pět měsíců těhotná. Je to i s komentářem, který nám prozradí, že tato žena neháže úplně naplno, spíš se snaží házet kontrolovaně a uvolněně, díky čemuž má i lepší timing. Důležité je, že ji to baví. 

Bavila ses o tom, zda bys mohla hrát discgolf během svého těhotenství, se svým lékařem? Jestli ano, co ti doporučil?

Ptala jsem se ho a vysvětlila jsem mu, že hraju discgolf, ale v podstatě jsem na to nedostala přesnou odpověď. Jen mi řekl, ať dělám to, co znám a při čem se cítím příjemně a taky ať nedělám nic, při čem se skáče.

Obecně je discgolf během těhotenství vhodný, ale vždy je důležité se o tom nejdřív poradit se svým lékařem. Discgolf pro ženu může v tomto období představovat lehký workout, díky kterému zůstane fit. Navíc je fajn, že není tak náročný co se intenzity týče. Spíš by se to dalo přirovnat k procházce, jen s tím, že házíte disk a může to díky tomu být zábavnější. Rotováním trupu se také zpevní břišní svaly. 

Dělala jsi i nějaký jiný sport během těhotenství nebo před ním?

Během těhotenství jsem chodila plavat a někdy chodím i teď. Před těhotenstvím jsem hrála volejbal a hlavně ultimate frisbee, kterému jsem se věnovala 13 let.

Pro pohyb během těhotenství platí několik pravidel, které by žena měla dodržovat. Měla by se vyhýbat poskokům a trhavým pohybům a dávat si pozor na ztrátu rovnováhy (případně se něčeho přidržet). Dále je důležité vyvarovat se ohýbání trupu, což je v discgolfu trochu oříšek, protože člověk se musí ohýbat pro disk. Před pohybovou aktivitou by se měla zahřát a rozcvičit a připravit tak tělo na zátěž a naopak po aktivitě by se měla protáhnout a zvolnit, aby ji další den nic nebolelo. Hydratace během pohybu je úplný základ. Pokud by se objevily varovné příznaky jako jsou například závrať, bolest hlavy, dechová nedostatečnost, děložní stahy, krvácení z pochvy, měla by žena s danou aktivitou okamžitě přestat.

Jak probíhal tvůj porod? A co bys doporučila ženám pro jeho lepší zvládnutí?

Oba porody proběhly bez komplikací a fyziologicky, ale přišlo mi, že to bylo hrozné. Ta míra bolesti mě překvapila a přišlo mi, že po mě vždycky něco chtěli a já jsem to nezvládala dělat. Během obou porodů jsem si přála epidurální anestezii, ale ani jednou mi ji nestihli dát, takže doporučuju přijít do porodnice včas. V rámci přípravy na porod jsem si zjišťovala všechno možné okolo toho, byla jsem na prohlídce porodnice. Chodila jsem taky na cvičení pro těhotné, kde nás naučili, jak správně dýchat během porodu, což mi během něj pomohlo asi nejvíc. Důležité hlavně je se naučit dýchat do spodního břicha.

Samotný porod má celkem tři fáze. V první fázi využíváme dva druhy dýchání. Během stahů zejména na začátku porodu, kdy žena zažívá slabé kontrakce, je vhodné být ve vzpřímené pozici a při výdechu dělat šeptané ,,á’’. Když jsou stahy silnější, dochází k přechodné fázi, kdy je lepší přejít do pozice na čtyři a zahájit tzv. psí dýchání, tedy krátké, slyšitelné. 

Během druhé fáze již dochází k vypuzení plodu. Žena se během něj plně nadechne, na chvíli zadrží dech a s výdechem zatlačí. Měla by při tom využívat horní břišní svaly, uvolnit svaly pánevního dna a tlačit dolů a nahoru, ne ke konečníku (jde o stejné svaly, jako když se chcete rychle vymočit). Takto se obecně doporučuje dýchat během porodu, ale je to individuální.

Při třetí fázi dochází k vyloučení placenty.

Jak by se podle tebe měl během porodu chovat muž?

Jako ten můj. Být tam, podporovat. 

Jak probíhalo tvé šestinedělí? Kdy jsi po něm zase začala hrát a obecně se tvůj život zase vrátil do normálu?

První šestinedělí bylo hrozné, po porodu jsem byla hodně unavená a nebyl žádný čas na odpočinek. Měli jsme problémy s kojením, Lea nechtěla jíst a pak nechtěla spát. V tom období jsem spala cca 3 hodiny denně a to ani ne v kuse. Lea se navíc chtěla pořád nechat chovat, takže kdykoli jsme ji položili, začala hystericky řvát. Druhé šestinedělí bylo už mnohem lepší, Dominik byl dost nenáročně dítě. Na první turnaj jsem šla někdy na konci šestinedělí, protože jsem chtěla přijít na jiné myšlenky (i když jsem se cítila jako totální troska :-D). Hodně se to zlepšilo po prvním roce, kdy už nás děti během noci budily méně a teď, když si spolu začínají hrát, je to zase o dost lepší.  Na otázku, kdy se můj život vrátil do normálu, bych ale řekla, že k tomu zatím nedošlo.

Šestinedělí je období šesti týdnů bezprostředně po porodu dítěte. Je to období sžívání se s miminkem. Tělo ženy se během tohoto období hojí po porodu a vrací se do stavu před otěhotněním a také si zvyká na kojení. Po porodu je vhodné si častěji lehat na břicho, protože se díky tomu děloha rychleji vrací na své místo. 

Jaké změny na svém těle jsi během svého těhotenství pocítila?

Pořád jsem běhala na záchod a hlavně jsem byla strašně unavená a pořád se mi chtělo spát. Bylo mi v podstatě pořád nevolno. Ne moc, ale pořád. Trochu jsem taky pociťovala, že mám volnější klouby a někdy mi v nich přeskakovalo. 

Během těhotenství ženu může trápit například pálení žáhy, bolest hlavy, bolest zad, ranní nevolnost, plynatost, zácpa, únava, otoky dolních končetin, křeče, časté močení a hemoroidy. Dochází také k rozvolnění měkkých tkání a kvůli tomu bývají volnější klouby a může vznikat bolest. Do normy se to vrací po 3-6 měsících po porodu a bolesti mohou přetrvávat až 1 rok. 

To všechno zní celkem jako peklo, že? Naštěstí existují různé způsoby, jak dané příznaky zmírnit. Velkou pomocí v oblasti těhotenství je určitě fyzioterapie, která pomáhá jak s edukací, tak i se cvičením a spoustou dalšího.

Jak se změnil tvůj život od té doby, co sis pořídila děti? A jak to ovlivnilo tvůj discgolfový život?

Můj život se změnil úplně. Nemůžu dělat co chci a kdy chci, všechno vyžaduje hodně plánování dopředu buď tak, abychom to zvládli s dětmi nebo tak, aby nám je někdo pohlídal. V tom případě většinou využíváme pomoci babiček, které ale nebydlí zrovna blízko. Když ale hodně chceme jet na nějaký turnaj, musíme babičku vzít s sebou nebo k ní děti dovézt. Někdy bereme i děti s sebou na turnaj, ale to je pak náročnější se soustředit na hru. Navíc se nám mohou  krýt tee-timy nebo se třeba jeden nestíhá rozcvičit. Na druhou stranu zase teď dělám spoustu nových věcí. Třeba hraní si s legem, na pískovišti, pouštění draků, chození do zoo… 😀

Co pro tebe mateřství vlastně znamená?

Nikdy nebýt sám. (smích)

Je něco, co bys ráda vzkázala ostatním discgolfistkám?

Jezděte na turnaje a pořiďte si děti. A pak společně bojujme za otevření dětských koutků na turnajích. 🙂 Bylo by super, kdyby na každém turnaji bylo možné na chvíli dát dítě někam, kde ho někdo pohlídá, aby mohli otec i matka hrát nebo se jít podpořit při hře a nestresovat se tím, jestli jim rozpis umožní hrát oběma. Například jsem zaslechla, že Slovenky na turnajích mívají vždy místo, kde můžou přebalit nebo nakojit dítě, což mi přijde moc fajn, ale takové dětské koutky s babysitterem by byly ještě lepší. Možná by to pro někoho byla fajn brigáda, myslím, že poptávka by určitě byla. 

Závěr

Na konec tohoto článku bych ráda připomněla věc, na kterou jsme s Lenkou během rozhovoru narazily hned několikrát. Tou věcí je uvědomění, že každý jsme jiný, a tak i těhotenství každá žena může prožívat úplně jinak. Někomu například hraní nebude ani trochu vyhovovat, některé z vás se bude dobře hrát ještě během devátého měsíce těhotenství a bude podávat své nejlepší výkony vůbec. To samé se týká porodu. Pro někoho to bude noční můra, která bude trvat nekonečně dlouho, a někdo to bude mít hned za sebou a bude tvrdit, že to nic není. To je prostě život, a tak je dobré sdílet svou zkušenost s ostatními a učit se tak navzájem. 

Zdroje:

O autorovi

Studentka fyzioterapie, nejúspěšnejší a nejlepší discgolfistka u nás a trojnásobná mistryně republiky. Kromě discgolfu se zajímá o spoustu dalších sportů, zdraví a žurnalistiku.