Zavřít

Od Elišky: PCT STP Open 2024

Než jsme se nadáli, proDiscgolf.cz Central Tour (PCT) je u konce. Poslední turnaj této série, STP Open, proběhl nedávno, od 4. do 6. října 2024 v Rakousku. V tomto článku se podíváme na průběh turnaje a shrneme výsledky celé ligy. Pojďme se do toho pustit!

Nelehká situace na STP

Určitě si vzpomínáte na nedávné povodně, které zasáhly Českou republiku. Bohužel zasáhly i Rakousko a hřiště v Sankt Pöltenu, které se nachází u řeky Traisen, nebylo výjimkou. Pár týdnů před turnajem bylo zaplaveno, a vodní živel napáchal značné škody. Na některých částech chodníků, které lemují celý park, se vytvořily velké díry, a na hřišti se nacházely i mrtvé ryby. Tento pohled vzbuzoval respekt k síle přírody a připomínal, jak je důležité ji nepodceňovat.

Turnaj byl ohrožen, ale ředitel Stanislaus Amann zůstával odhodlaný a věřil, že se podaří ho zorganizovat, což se mu nakonec povedlo. Některé jamky byly sice zkráceny a upraveny, což mi osobně nevadilo, protože loňský layout byl jedním z nejdelších, jaký jsem kdy hrála, ale podle mě to hřišti prospělo. Navíc letos přibyl layout pro ženy a amatéry a jamky se staly hratelnější i pro nás, což si velmi cením.

Ikonické jamky

Dvě nejikoničtější jamky na hřišti v Sankt Pöltenu jsou bezpochyby číslo 11 a 16. Jedenáctka je úzký a technicky náročný 4-par ve tvaru písmene L, který začíná v lese a končí na otevřené louce. Náročnost zvyšuje všudypřítomné OB, takže i malá chyba může znamenat velké ztráty. Ve větrných podmínkách si hráči mohou z této jamky odnést velmi vysoká čísla, což se každoročně stane alespoň jednomu z nich. Občas hráč nepotřebuje ani vítr k tomu, aby ho tato jamka dokázala velmi potrápit.

Jamka číslo 16 vede přes řeku Traisen. Není příliš dlouhá, ale její koš je umístěn na malém ostrově lemovaném balíky slámy a ještě k tomu je vyvýšený. Odsud si hráči často odnášejí buď birdie, nebo bogey. Rakušané si tady navíc oblíbili zkoušet ace-runy, což se stalo populární disciplínou a součástí doprovodného programu turnaje.

Turnajové výsledky

Kategorie MPO

V prvních dvou kolech Bohdan Bílek dominoval ve své kategorii a do finálového kola vstupoval s náskokem tří hodů. Zpočátku si náskok udržoval, ale kvůli slabší hře na zadní devítce nakonec skončil na třetím místě. Předstihl ho Jakub Knápek, který vyhrál turnaj o dva hody, a druhé místo obsadila místní legenda Stanislaus Amann.

Jak celé poslední kolo probíhalo se již teď můžete podívat na coverage záznamuzde najdete přední devítku a zde zadní devítku.

Dalším členům týmu proDiscgolf.cz se vedlo následovně: Tomáš Mozola, který nakonec soutěžil v kategorii Open, si vybojoval vynikající páté místo. Kryštof Novák skončil na sedmém místě a Petr Mrázek obsadil 23. pozici.

Kategorie FPO

V ženské kategorii se po prvním kole ujala vedení Nikol Mikuláštík. Já a Kristýna Jurčíková jsme sdílely druhé místo. Kristýně totiž zkomplikovala situaci obávaná jamka 11, ze které si odnesla devítku. Od druhého kola ale zabrala a díky skvělému výsledku 5 hodů pod par se dostala do průběžného vedení. Ani ve neděli se nenechala rozhodit jamkou 11 a zahrála kolo 3 hody pod par, což jí zajistilo vítězství a třetí výhru v řadě na PCT.

O druhé místo se svedl napínavý souboj mezi Nikol Mikuláštík a rakouskou reprezentantkou Julií Hauch, který se rozhodl až v rozhozu. Julia nakonec zvítězila a odnesla si stříbro, zatímco Nikol brala bronz. Já jsem skončila na pátém místě.

Kategorie Junior

V juniorské kategorii soutěžili pouze dva hráči – Slovák Samuel Kšiňan a Rakušan Habakuk Amann. Samuel se hned od začátku ujal vedení a Habakukovi nedal šanci. Všechna svá kola zahrál nad svůj rating, přičemž stojí za zmínku jeho druhé kolo, kdy dosáhl svého dosud nejvyššího ratingu 1033 díky výsledku 7 hodů pod par.

Habakukovi se nejvíce dařilo ve třetím kole, kdy zahrál par, který mu vynesl rating 949, což je téměř o 100 bodů více než jeho aktuální celkový rating.

Kategorie Master

V kategorii Master byl už souboj těsnější. O prvenství bojovali dva maďarští hráči, Erich Altoray a Dani Hatvani, ze kterých vyšel vítězný pouze o jeden jediný hod Erich Altoray. O 10 hodů za druhým se na třetí příčce umístil rakouský hráč Wolfgang Aichinger.

Na fotce vidíte Wolfganga Aichingera (3. místo), ostatní hráči již byli na cestě domů

Kategorie amatérská

Silvestru Mikuláštíkovi mladšímu se velmi dařilo ve druhém a třetím kole a odnesl si z tohoto turnaje zlato. O 5 hodů za ním skončil finský hráč Riku Nuutinen, kterému se povedlo hlavně poslední kolo. Bronzovou medaili bral rakouský zástupce Nathanael Amann.

Celkové výsledky

Kategorie Open

V kategorii Open si celkové vítězství odnesl Bohdan Bílek, a to díky triumfu na Krvavec Open 2024 a třetímu místu na STP Open 2024. Na druhém místě skončil Kryštof Novák, který zaostal o pouhé čtyři body. Nejvíce se mu dařilo právě na Krvavci, kde obsadil druhé místo, a na ostatních turnajích se vždy dostal mezi TOP 10. Třetí příčku obsadil Jakub Knápek, který se sice zúčastnil pouze dvou z celkových tří turnajů, ale díky vítězstvím na Moravian Open 2024 a STP Open 2024 si zajistil místo na stupních vítězů.

Kategorie FPO

V ženské kategorii si jasné vítězství odnesla Kristýna Jurčíková, momentálně nejlepší česká hráčka, která ovládla všechny tři turnaje a nedala svým soupeřkám šanci. Dokázala to i navzdory bolestem ramene, které ji sužovaly během turnaje ve Slovinsku. Druhé místo jsem obsadila já, díky účasti na všech třech turnajích. Na Krvavci se mi podařilo vybojovat třetí místo, a na Moravian Open jsem skončila těsně čtvrtá, o pouhý jeden hod od stupňů vítězů. Třetí příčku v lize získala Nikola Moravcová, která se umístila na druhém místě jak na Krvavci, tak na Moravian Open. Jak vidíte, obě kategorie, Open i FPO, ovládli čeští reprezentanti.

Kategorie Junior

V juniorské kategorii zvítězil Tomáš Mozola díky vítězstvím na Krvavci a Moravian Open. Protože ho už žádný z hráčů nemohl bodově dohnat, rozhodl se poslední turnaj odehrát v kategorii Open. Druhé místo v této tour obsadil Samuel Kšiňan, který na Moravian Open získal bronz a jak bylo již zmíněno, STP Open vyhrál. Třetí místo v lize si vybojoval další slovenský hráč, Hugo Krička, který na Krvavci obsadil třetí příčku.

Kategorie Master

Erich Altoray z Maďarska si díky dvěma vítězstvím na PCT zasloužil celkové prvenství v lize. Druhé místo obsadil Martin Krička ze Slovenska, který zaznamenal úspěch zejména druhým místem na Krvavci. Miłosz Boruszewski se díky vítězství na turnaji Moravian Open probojoval na třetí místo v PCT.

Kategorie amatérská

Silvestr Mikuláštík mladší se zúčastnil pouze dvou ze tří turnajů, ale oba dokázal vyhrát, což mu zajistilo celkové první místo v lize. O pouhý jeden bod za ním skončil finský hráč Riku Nuutinen, který se zúčastnil všech tří turnajů a nejvíce se mu dařilo na STP Open, kde obsadil druhé místo. S jedním odehraným turnajem, konkrétně vítězstvím na Krvavci, na třetí příčku dosáhl slovinský hráč Domen Juhant.

Rating update

V úterý po turnaji proběhl rating update, který přinesl radost mnoha hráčům z týmu proDiscgolf.cz. Jakub Knápek si polepšil o 4 body a nyní je druhým nejlepším Čechem s ratingem 1015. Nejlepší pozici mezi Čechy stále drží Jakub Semerád s neuvěřitelným ratingem 1033!

Slovenský junior Tomáš Mozola letos udělal velký pokrok a s každým turnajem se přibližuje k magickému číslu 1000. K jeho dosažení mu chybí už jen 2 body. Šanci tento milník překonat ještě letos má, například na nadcházejícím Mistrovství Slovenska. Tomášovi se v této sezóně zatím zvýšil rating o krásných 24 bodů.

Samuelu Kšiňanovi sice začátek sezóny nevyšel podle představ, ale dokázal to zvrátit a nyní má svůj osobní ratingový rekord 960.

Po operaci lokte se na špičku vrací Kryštof Novák, který se letos téměř vždy umístil v TOP 10. Po posledním ratingovém updatu dosáhl hodnoty 984, čímž s přehledem překonává svou ratingovou rivalku Paige Pierce (r. 966).

Velkým překvapením sezóny je Kristýna Jurčíková, která při posledním updatu získala 17 bodů a nyní má rating 931, což z ní činí hráčku s nejvyšším českým ženským ratingem. Zároveň vede mezi evropskými juniorkami a v celkovém evropském žebříčku žen je na 13. místě. Za poslední rok se její rating zlepšil o 48 bodů!

Nikola Moravcová také neustále zlepšuje své výkony. Tento měsíc svůj rating navýšila o 6 bodů a s ratingem 923 je 18. nejlepší hráčkou v Evropě.

Vize PCT tour

Hlavním cílem této tour bylo umožnit nejlepším hráčům ze střední Evropy spolu nejen soupeřit, ale také se lépe poznat a pravidelně se setkávat. Samozřejmě, existuje Mistrovství střední Evropy, které k tomu slouží, ale proč se potkávat jen jednou ročně?

Zároveň tour představila hráčům zajímavá místa naší části Evropy. Mně osobně například velmi oslovil slovinský Krvavec Open, který se odehrál na místě, které v zimě patří lyžařům a snowboardistům a v létě se po sjezdovkách mohou promenádovat discgolfsti a bojovat se strmým sklonem místních kopců. Turnaj Moravian Open považuji za klasiku, kterou by si žádný nadšenec discgolfu neměl nechat ujít. A o tom, co nabízí STP Open, jste se již dočetli v tomto článku. 

Na závěr

První ročník proDiscgolf.net Central Tour je úspěšně za námi a musím říct, že i když šlo o pilotní ročník, dopadlo vše skvěle. Každý turnaj měl svou jedinečnou atmosféru a kouzlo a společně vytvořily opravdu skvělý zážitek.

O autorovi

Studentka fyzioterapie, nejúspěšnejší a nejlepší discgolfistka u nás a trojnásobná mistryně republiky. Kromě discgolfu se zajímá o spoustu dalších sportů, zdraví a žurnalistiku.

Napište svůj komentář

Můžeš použít tyto HTML tagy and atributy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>