Zavřít

Finsko, země discgolfu zaslíbená

Každý discgolfový hráč ví, že Finsko spolu s USA jsou země, které jsou discgolfu přímo zaslíbené. Discgolf se zde stal velmi populárním, a proto jsou nyní tato místa velmi navštěvované discgolfovými nadšenci a konají se zde ty nejlepší turnaje na světě. Dnes se podíváme na to, jak je to s discgolfem ve Finsku a kam se případně podívat, kdybyste tam chtěli vyrazit například na discgolfový roadtrip. Tak pojďme na to.

Na začátek je potřeba říci, že když dorazíte na nějaké finské hřiště, rozhodně nečekejte, že to bude procházka růžovým sadem. Finská hřiště jsou na jednu stranu krásná, nachází se často v krásné přírodě, ale dokážou být velmi zákeřná a náročná. A přesně proto jsou také Finové jedni z nejlepších hráčů na světě. Trénují totiž na velmi náročných hřištích.

Typicky finská jamka vypadá nějak takto: Jedná se o dlouhý třípar, který má okolo 130 metrů. Všude jsou stromy. Když jsem se na našem výletě ptala Kryštofa Nováka, řekl, že ta jamka působí, jako by vznikla tak, že Finové prostě přišli do lesa, vysekali pár stromů, čímž vytvořili fairway, hodili tam výhoziště a koš a bum, jamka je na světě. Je potřeba říct, že fairway bývá často velmi úzká. Hrát tyto jamky je zábava, ale člověk si prostě nesmí nic dělat z toho, že někdy odejde s velkým číslem.

Kdyby se náhodou stalo, že byste si zapomněli s sebou vzít disky, nic se neděje. Stačí si zajet do většího obchodu s potravinami a najdete tam tohle:

Discgolf zde najdete opravdu všude. Disky seženete dokonce i v sekci Sladkosti v obchodě s potravinami.

Ve Finsku se nachází 850 hřišť (v roce 2022) a v některých městech jich najdete hned několik. Pro porovnání v České republice se jich nachází přes 100. I přes to, že ve Finsku je tolik hřišť, často se stane, že na hřiště dorazíte a budete například čekat na to, než si budete moci hodit. Fronty na výhozištích nejsou ve Finsku žádnou novinkou. A to i uprostřed pracovního dne. Discgolf zde hraje vážně spoustu lidí a zejména mladých. Podle jedné studie z roku 2020 řeklo 28% finských studentů, že discgolf je jejich koníček.

Discgolfová hřiště

Nyní se pojďme podívat na pár hřišť, které Finsko nabízí. Při kliknutí na název hřiště budete přesměrováni na UDisc.

Talin Frisbeegolfpuisto – Helsinki

Toto osmnáctijamkové hřiště se nachází kousek od centra Helsinek. Je poměrně náročné a technické a většina se hraje spíš v lese. Hned první jamka je 240 metrů dlouhý pětipar a dvojka je pro změnu na přesnost – 75 metrů, triple mando. Na tomto hřišti se hodí jak přesnost, tak i vzdálenost. Je obecně velmi zábavné, i když vás ani na chvíli nenechá spát.

Jamka č. 2

Pirkkala DiscgolfPark – Pirkkala

Pirkkala DiscgolfPark se nachází blízko města Tampere. Jedná se o lesní osmnáctijamkové hřiště, které je spíše kratší a technické. Nachází se zde hodně úzkých jamek a určitě jej neodehrajete bez toho, aniž byste strefili nějaký ten strom.

Na tamto hřišti šlo vidět, že si s tím Finové dali práci. Byly zde různé chodníčky, schody, vyvýšená výhoziště atd.

Vihiojan Frisbeepuisto – Tampere

Jedná se o devítijamkové hřiště v městském parku. Jamky byly spíše kratší a otevřené. Když jsme toto hřiště hráli, bylo opravdu plné lidí a často se stalo, že jsme čekali.

Tampere Discgolf Center

Tampere Discgolf Center by se dalo považovat za takový discgolfový ráj. Má snad jenom dvě nevýhody – v létě je těžké nebýt sežrán komáry a také je těžké se zde neztratit. Hřiště má více layoutů a možností, jak si zahrát. U hřiště se také nachází discgolfový obchod, takže si tam můžete koupit nějaký disk na památku.

Jamky jsou mnohdy dlouhé, často zalesněné a někdy je i těžké bojovat se sklonem. Častoyje koš umístěný na kopečku, jindy bývá fairway poměrně nerovná a disky mají tendenci sjet mimo ni. Jamky jsou velmi náročné. Proto bych hřiště doporučila spíš zkušenějším hráčům, protože začátečníci by se na něm mohli poměrně trápit.

Jussi Meresmaa nám na meetingu před European Open 2022 představil jeho vizi. Chtěl by, aby se ve Finsku hrálo mistrovství světa, a to na dvou hřištích – Tampere Discgolf Center a The Beast (Nokia, hřiště, kde se hraje major European Open). Myslím, že by to vůbec nemuselo být špatné, co myslíte? Uvidíme, jestli to vyjde.

Nokia Discgolfpark

Na tomto místě se odehrává onen slavný major – European Open. Jedná se o tradiční turnaj, který každoročně láká hráče z celého světa, aby se proti sobě utkali na hřišti, kterému se přezdívá The Beast. Už podle názvu lze poznat, že se nejedná o žádné béčkové hřiště. The Beast vás potrápí jak dlouhými, přesnými hody na otevřeném prostoru, tak i techničtějšími a přesnějšími v obložení stromů.

Mnoho hráčů tvrdí, že se jedná o jeden z nejlepších turnajů na světě a že bývá připravený lépe než většina velkých amerických turnajů. Je sice těžké se dostat na hráčskou listinu, ale bývá zde i tradiční amatérský turnaj zhruba týden před majorem. Případně lze dělat dobrovolníka a pomoct s hladkým chodem turnaje. A kdyby ani to ne, tak to může být skvělá dovolená. Sledovat hru nejlepších naživo je něco úplně jiného, než se dívat na live stream online. Můžete přímo dýchat tu úžasnou atmosféru a to drama, které tento turnaj přináší.

Naše česká výprava se tento rok (2022) také vydala na European Open. Čtyři z nás jako hráči (já, Bohdan Bílek, Jakub Semerád a Kryštof Novák), tři z nás jako pozorovatelé (Nikol Moravcová, Réza Kahudová a Jan studnička) a jeden dobrovolník a pozorovatel (Petr Mrázek). O naší cestě jsem sepsala deník, který si můžete přečíst. První díl najdete ZDE a druhý díl ZDE.

The Beast bývá ale postavený pouze jednou za rok, a to kvůli turnaji European Open. Kdybyste si tam zajeli dnes, našli byste tam malé devítijamkové hřiště.

Mukkula Discgolfpark – Lahti

Hřiště obsahuje 36 pevných jamek (2×18 jamkový layout). Bylo postavené na golfovém hřišti, a tak jsou některé fairwaye podobné parku a nachází se na nich i bunkery. Jsou zde jak dlouhé otevřené jamky, tak i technické lesní.

Závěr

Ve Finsku je prostě krásně a věřím, že pokud byste tam jeli za discgolfem, určitě byste se ani na chvíli nenudili. Hřiště jsou zde pestrá, ale také velmi náročná. Pokud budete mít možnost do Finska zavítat, být vámi neváhám ani na vteřinu. Sama doufám, že tam zase brzy zase vrátím a znovu načerpám tu úžasnou discgolfovou atmosféru.

O autorovi

Studentka fyzioterapie, nejúspěšnejší a nejlepší discgolfistka u nás a trojnásobná mistryně republiky. Kromě discgolfu se zajímá o spoustu dalších sportů, zdraví a žurnalistiku.