Zavřít

Hlavní důvod, proč pořádáme Konopiště Open

Stojí nás to hodně energie i peněz, ale stejně to pořád děláme. Konopiště Open, od Mistrovství republiky po PDGA Major. V článku se dozvíte, co nás neustále žene kupředu.

Dá se říct, že jsou to takové puzzle. S českým discgolfem máme velké plány a postupně je realizujeme. Aby se z discgolfu stal Sport s velkým S, musí mít kompletně všechno. Dostatek kvalitních krátkých i dlouhých hřišť, rekreační i soutěžní hráče, lokální, národní i světové turnaje, své hvězdy a ambasadory, dostatečné množství vybavení a spoustu dalších věcí. Některé věci můžeme přímo ovlivnit, jiné už úplně ne. Nicméně profesionální turnaje určitě patří do té ovlivnitelné kategorie.

Fotbal má své Mistrovství světa, golf svoje Masters. Spousta sportů je na olympiádě. Zejména díky takovým akcím se o nich dozvídají noví lidé, vytváří se fanoušci, inspirují se hráči. Ani discgolf by se bez profesionálů pořádajících a hrajících turnaje neobešel. Ano, kouzlo našeho sportu je v tom, že se dá hrát za pár korun, může ho hrát celá rodina pospolu, a tak dále. Ale pro jiné je discgolf třeba i živobytí. Každý, kdo se rozhodne, v něm může nekonečně růst, od házení reklamního frisbee na stromy až k mistrovi světa či vítězi Konopiště Open.

Důležité jsou jak „vesnické soutěže“, tak světové turnaje, jako je právě ten náš. Díky nim se zkrátka a dobře posunujeme vpřed. Naše discgolfová země, naše firma, my, jako jednotlivci podílející se na konopišťském turnaji, hráči. A čeho že konkrétně pořádáním Konopiště dosahujeme?

  • Kompletní světová discgolfová špička přijede do maličké České republiky, stráví tu týden a inspiruje nespočet českých hráčů. Discgolfová turistika se postupně stává realitou.
  • Discgolf se dostane do novin, do televize, znovu oslovíme desítky tisíc Čechů, kteří jej ještě neznají, nebo netuší, že je to opravdový sport. Na Konopišti se rozdá na prize money téměř milion Kč, spousta lidí se hraním discgolfu živí.
  • Nejlepší discgolfisti naší republiky si zahrají spolu s nejlepšími hráči světa. Český discgolf to posune na další úroveň.
  • Českým pořadatelům turnajů znovu připomeneme, že s vášní a láskou k discgolfu je všechno možné. Konopiště jsme poprvé pořádali před 6 lety jako Mistrovství republiky, kterého se zúčastnilo 54 hráčů. Vítězové dostali šampaňské, čokoládu a dřevěný disk. Letos máme PDGA Major, jeden ze tří nejprestižnějších turnajů na světě, hráčů tu bude hráčů 312, vítěz si odveze okolo 200 tisíc Kč. #skyisthelimit
  • Statisíce hráčů po celém světě teď znají názvy Konopiště a Česká republika. 🙂

Důvodů je samozřejmě mnohem více, ale tyto jsou hlavní. Turnaj má rozpočet atakující hranici 2 milionů korun, na startovném jsme vybrali okolo 700 tisíc. O penězích to tedy není. Je to o tom, že discgolf milujeme a uděláme vše pro to, aby mu propadli i další. Aby pochopili proč všechna ta láska a silná slova.

Stavíme pevná hřiště, učíme lidi hrát, podporujeme nejlepší české discgolfisty a pořádáme discgolfový turnaj světové úrovně.

O autorovi

Discgolf hraje od roku 2011. Od počátku se taky věnuje jeho rozvoji skrz pořádání turnajů, výuku discgolfu a eshop proDiscgolf.cz, který má na starost. Je mistrem republiky v discgolfu z roku 2017 a 2020.