Zavřít

Jak se zlepšovat v discgolfu i v offseason

Máme tady další off-season. Přiznejte se, kdo z vás hned po sezóně odhodil discgolfový bag do rohu a doteď na něj nesáhl? Hádám, že většina hráčů, ale vězte, že to chápu, skoro nikdo nemá rád discgolf v zimě. Je to pochopitelné, člověk má na sobě tolik vrstev, že vypadá jako sněhulák, sotva se v tom oblečení dokáže pohnout, natož hodit a ještě k tomu je mu pořád zima na ruce. Myslím si, že zima je vhodná k tomu, aby člověk pracoval buď na svých slabinách a nedostatcích a nebo se věnoval jinému druhu pohybu, nejlépe tomu, který vykompenzuje to, že discgolf je jednostranný sport a namáhá primárně ruku (a stranu těla), kterou hážeme. Taky je to super k tomu, že si může budovat fyzičku a svaly. Dneska se společně podíváme na to, jaké aktivity je vhodné dělat v zimě, když se chceme zlepšit a udělat něco pro svůj discgolfový rozvoj. Tak pojďme na to!

Jacikův test 

Jacikův test zřejmě moc lidí nezná. Jedná se o test, kdy člověk dvě minuty v kuse provádí 3 pohyby: leží, vstává, a zase si lehá. U lehání provádí střídavě leh na břicho a leh na záda. Pro někoho zní 2 minuty jako nic, pro někoho je to víc než dost. Věřte mi, že po provedení tohoto testu budete poměrně zničení. Úžasně se vám díky němu ale zlepší fyzička! Navíc prověří vaši sílu, obratnost a vytrvalost. Nezapomeňte se před ním aspoň trochu protáhnout a rozehřát. Tento test lze také použít jako doplněk ke cvičením, které sami provádíte. Níže přikládám video, ať vidíte, jak to vypadá. 

Běhání 

Běhání může pro spoustu lidí představovat strašáka, kterému se vyhýbají, jak to jen jde. I pro mě kdysi běhání patřilo mezi ty méně oblíbené aktivity. Je to jenom o tom si na to zvyknout. Překonat ty začáteční nepříjemné pocity, kdy máte už po pár minutách pocit, že to nedáte. Po pár trénincích zjistíte, že to vlastně není tak strašné a že to může být celkem zábava. Vymlouvat se na to, že v zimě běhat nebudete, je podle mě zbytečné. Je lepší se prostě správně obléct, než se vymlouvat na špatné počasí. Navíc se u běhání rychle zahřejete, takže i když venku bude zima, přijdete domů zpocení a budete si stěžovat na to, že je vám horko. Běhání vám pomůže zlepšit fyzičku, prozkoumáte okolí, možná se s někým seznámíte… Navíc se nejedná o zas tak drahou aktivitu, pokud nemáte potřebu si pořídit ty nejlepší boty a nejprofesionálnější oblečení na trhu. I když kvalitní běžecké boty dle vlastní zkušenosti doporučuju. 

Švihadlo 

Skákání přes švihadlo pro většinu z nás může znamenat něco podobného jako běhání – činnost, se kterou se někteří z nás naposledy setkali v tělocviku a od té doby nenašli odvahu ani chuť se k ní zase vrátit. Přitom švihadlo představuje jednu z nejjednodušších možností, jak si zlepšit fyzickou kondici a pořádně se zapotit, a to téměř zadarmo. Skákání přes švihadlo vám pomůže zlepšit koordinaci, výbušnost a dynamiku. Posílí primárně střed těla a dolní končetiny a spálíte při něm hodně kalorií. Navíc vám zlepší náladu, protože vás už po chvíli polije sprcha endorfinů. A to se netýká pouze skákání přes švihadlo, ale všech sportů a aktivit, které zde uvádím. 

Plavání 

Plavání je jeden ze sportů, který bych za sebe doporučila nejvíce. Má totiž spoustu benefitů. Naše tělo se při něm nachází v naprosto odlišném prostředí, než na které je zvyklé, a proto jsme donuceni používat jiné svaly než běžně a také jiným způsobem. Nejedná se o jednostranný sport, jako je discgolf. Dojde k posílení celého těla a svalů, o kterých jste ani sami nevěděli, že je máte. Díky vodě nejsou klouby a kosti vystaveny nárazům a otřesům jako je to u většiny sportů. Plavání pomáhá našemu tělu se zregenerovat a uvolnit, což je po náročné sezóně určitě potřeba. 

Disc Golf Strong

Už jste slyšeli o kanále nebo aplikaci Disc Golf Strong? Pokud ne, tak byste se měli určitě jít podívat: https://www.youtube.com/c/DiscGolfStrong/videos. Naleznete tam spoustu užitečných videí, která vám pomohou zlepšit se v discgolfu. 

Uvádím pár příkladů, ale vyberte si primárně videa, která vás budou bavit a která zvládnete:

Tenis, badminton, squash…

Tyto sporty bych do off-season zas tak moc nezařazovala. Neříkám, že jsou špatné, ale jsou jednostranné a při jejich provádění toho moc nevykompenzujete. U těchto sportů si ale také užijete spoustu zábavy s přáteli, potrénujete svůj backhand a forehand… Jsou ale i lepší aktivity, které lze v zimě provádět pro svůj discgolfový rozvoj.

Na závěr 

Aktivit, které lze dělat během off-season, je víc než dost. Je jenom na vás, jakou si vyberete. Určitě je ale dobré dělat aspoň něco. Vím, že zima většinu z nás svádí k tomu, abychom se zašili doma a nic nedělali. Jakmile ale zkusíte aspoň něco a zažijete ten skvělý pocit, který sport a pohyb přináší, budete se těšit na další trénink. Je důležité si vytvořit vlastní plán a uvědomit si, co kdy chcete dělat. Když si jej někam zapíšete, většinou to zvyšuje pravděpodobnost, že to vážně uděláte. Nedělejte to pro ostatní, ale pro sebe a pro svůj osobní růst. Budete se pak cítit dobře ve svém těle a na jaře budete připraveni na to se vrátit na discgolfové turnaje v plné síle. 

A hlavně – žádné výmluvy. Je jednoduché se vymluvit například na cenu nebo na to, že nemáte čas. Co se ceny týče, představila jsem vám zde spoustu aktivit, které jsou skoro za hubičku. A čas? Všichni se vymlouváme, že ho nemáme. Jacikův test vám zabere maximálně 5 minut, skákání přes švihadlo a běhání podle toho, jak velcí jste sportovci, ale dejme tomu, že okolo 30 minut (u každého to samozřejmě bude jiné). Video na Disc Golf Strong trvá také pár minut. Je to jenom na vás a vaší vůli. Tak šup do práce.

O autorovi

Studentka fyzioterapie, nejúspěšnejší a nejlepší discgolfistka u nás a trojnásobná mistryně republiky. Kromě discgolfu se zajímá o spoustu dalších sportů, zdraví a žurnalistiku.