Zavřít

Kryštof Novák: Má nejdůležitější discgolfová zkušenost

Nokia, Finsko, červenec 2011. European Open. Přemek Novák, Tomáš Urbánek a já. Jednoznačně nejlepší zkušenost. Ale nejdříve trochu toho kontextu.

Discgolf jsem začal hrát v červnu 2011. Ano, těsně před červencem, kdy jsem jel do Finska. V tu dobu jsem ještě nebyl tak úplně motivovaný, vlastně jsem začal hrát až potom, co mi mamka řekla: „Tak co, už máš natrénováno do Finska?“ Trochu jsem se lekl, že budu muset opravdu hrát s těmi nejlepšími v Evropě, nebo dokonce na světě!

Nemusel jsem. Nicméně The Beast jsem si zahrál. Spolu s Přemou a Tomem. Moje výsledné skóre? 132. Čili 2x par hřiště. Na slibnou discgolfovou kariéru to moc nevypadalo. Nebo jo?

Markus Källström, v té době jeden z nejlepších Evropanů. On a mnozí další naši české výpravě soustavně ukazovali, jak se to má dělat. Viděli jsme hody, které se nám nezdály reálné. Na fotce je 18 metrový putt z kopce. S OB 5 metrů za košem. Proč ne. O hodech americké výpravy radši ani nebudu psát, bylo to jak z amerického filmu.

KJ Nybo po prvním kole vedl. Měli jsme pocit, že má v ruce dynamit. A asi ho tam fakt měl. Ležérní rozběh, nápřah, bum… -11. S bráchou a Tomem jsme měli to štěstí, že jsme vše mohli sledovat z bezprostřední blízkosti. Z videa to tak nevyzní.

Jako spotteři jsme měli na starosti dvě asi nejzajímavější jamky na hřišti. Zdálo se nám, že už jsme viděli všechno, co je s discgolfovým diskem možné. A pak Simon hodil tuhle jamku přímo pod koš. Se skipem o vodu. Pohoda jazz…

Po 4 dnech bojů vyhrál Dave Feldberg, jen o kousíček před Paulem Ulibarrim. Na poslední jamce totiž skončil asi o 2 cm jinde, než chtěl. V OB. Chybělo už jen předání cen, závěrečná party, návštěva Finského skladu discgolfových disků Innova Europe a jeli jsme domů.

Každý opravdový discgolfista umí točit s diskem na prstu.

Od našich finských přátel jsem vyfasoval C-line MD2 a celou 24 hodinovou cestu jsem točil. Když jsme přijeli domů, už jsem to sice uměl, ale jako pořádný discgolfista jsem se zdaleka necítil. Nicméně do konce prázdnin, respektive do konce léta. No, spíše do konce podzimu jsem každý den hrál asi 2 hodiny. Ve Finsku jsem totiž poznal, že discgolf je dokonalá hra, i když se to občas nepovede. Ale o tom to přece je.

Časy se mění. Pro takovouhle podívanou už není potřeba ujet 3500 kilometrů.

Když nemůže Mohamed k hoře, musí hora k Mohamedovi.

Na Konopiště Open totiž přijede Evropská elita. Přijede Leo Piironen, který puttne téměř vše. Přijede i Jalle Stoor, který byl po prvním kole EO2013 druhý. A taky přijede KJ Nybo s dynamitem v ruce. Ten, který skončil těsně za McBeastem na European Masters 2014!

Je to obrovská šance se naučit něčemu novému. Kdo z těch, co to myslí s discgolfem vážně, by si s nimi nechtěl zahrát? Nebo jim alespoň mávat vlajkamiDívat se na ně?

Registrace se otevírá všem PDGA členům 8.3. ve 20:00. A PDGA číslo se dá pořídit během 5 minut.

O autorovi

Discgolf hraje od roku 2011. Od počátku se taky věnuje jeho rozvoji skrz pořádání turnajů, výuku discgolfu a eshop proDiscgolf.cz, který má na starost. Je mistrem republiky v discgolfu z roku 2017 a 2020.