Zavřít

Od Elišky: Mistrovství střední Evropy 2021

Mistrovství střední Evropy byl turnaj, na který jsme všichni kvůli covidu museli čekat o rok déle. Ale vyplatilo se a nyní, se vším překvapením, je již za námi a nezbývá nic jiného než vám trošku povědět, jaké to tam bylo a co zajímavého se zde událo. Tak pojďme na to. 😊

Účastníci

Turnaje se zúčastnilo celkem 106 hráčů z 8 různých zemí. Českou republiku na turnaji reprezentovalo 10 hráčů, spoustu zkušených se radši rozhodlo pro soustředění s reprezentací, které se ve stejnou dobu konalo na Konopišti. Našich deset zástupců se zde utkalo s Rakušáky, Chorvaty, Poláky, Srby, Slováky, Slovinci a samozřejmě taky s Maďary. U některých z nás to dokonce cinklo a odvezli jsme si domů nějaké drahé kovy, o tom víc ale až za chvíli. 

Za krásné fotografie i videa děkujeme Tomáši Valíkovi.

Hřiště

Turnaj se konal v maďarském Szarvasu, malém městě vzdáleném od nás cca 600 km. Žije v něm 15 tisíc obyvatel a cenově by se dal srovnat s Českou republikou, je možná ještě o něco levnější. Největší dominantou Szarvasu je určitě velké arboretum, ve kterém se také turnaj konal. V životě jsem větší a krásnější arboretum neviděla a taky jsem si na hřišti nikdy nepřipadala tak zmateně. Hřiště bylo opravdu obrovské a ne vždy bylo jednoduché najít další jamku a nebo si vůbec vzpomenout, jaká jamka následuje (tím jsem si byla nějak víc jistá až během posledního kola 😄). Navíc vždy trvalo, než se na hřiště člověk vůbec dostal, protože jsme museli parkovat venku, vcházet hlavním vchodem a dojít k němu, což zabralo cca 15 minut. Jamky zde byly velmi náročné a pro mě to bylo určitě nejtěžší hřiště, jaké jsem kdy hrála. Ze všech hráčů se podařilo pouze 8 lidem dostat za tři kola celkově pod par, což určitě potvrzuje náročnost tohoto hřiště. Bylo zde hodně dlouhých a těžkých čtyřparů a dva pětipary. A taky hodně nebezpečí. Jakmile člověku trochu ulítl jeho hod, mohl rychle skončit v nějakém křoví, lese, OB. Často bylo lepší hrát na pozici než to jenom bezmyšlenkovitě rvát, a proto myslím, že mě tohle hřiště naučilo nad mou hrou přemýšlet víc a jinak. 

Horko k zbláznění

Další věc, která nás kromě těžkých jamek potrápila, bylo počasí. Teplota se zde vyšplhala až k nějakým 35 stupňům, sluníčko svítilo jak šílené a nám bylo pořádné vedro. Některé jamky byly lesní, a tak jsme se aspoň mohli schovat ve stínu. Jenže tam nás zase otravovali komáři, na které žádný repelent neplatil.

Za krásné fotografie i videa děkujeme Tomáši Valíkovi.

Feature card

Tento turnaj byl také zajímavý tím, že každý den se zde natáčelo jedno kolo. První den se natáčela právě Feature card, kde hrál Dinko Šimenc z Chorvatska, Weronika Zieminska z Polska, Stanislaus Amann z Rakouska a Maďar Tamás Kovács. Měla jsem také šanci se do Feature card dostat, byla jsem vybrána do tzv. Fan vote, kde mohli fanoušci hlasovat o jednom z lidí, kteří na Feature card budou. Celkově jsem ale skončila druhá a Dinko Šimenc mě se svým fan klubem převálcoval. Naštěstí jsem se na kameře objevila hned další den. 🙂 Na přední i zadní devítku Feature card se můžete podívat zde.

Naprostá dominance

Nejlepším hráčem celého turnaje se nepochybně stal Jakub Semerád, který celkově zahrál -26. V kategorii Open zvítězil o neuvěřitelných 14 hodů! Jsme na Kubu všichni moc pyšní. A stejně tak jsme pyšní na Bohdana Bílka, který i přes velkou konkurenci vybojoval v Openech třetí místo. Třetí den byli kluci natáčení šikovným kameramanem Tomášem Valíkem a záběry se již brzy objeví na youtubovém kanále Prodiscgolf.cz. Šesté místo si odnesl Matěj Vojtík, osmé Libor Havlíček a dvanácté Šimon Galia. 

Něžné pohlaví

V kategorii Women jsem o bednu bojovala já a Nikola Moravcová. A můžu vám s radostí říct, že se to povedlo a odvezla jsem si z turnaje bronzovou medaili! Nikča si také nevedla vůbec špatně, skončila na děleném čtvrtém místě a to díky tomu, že poslední den zahrála nejlepší kolo z FPO. Za sebe jsem moc ráda, že jsem na turnaji mohla poznat nové ženy z různých zemí. Sice mě baví hrát s chlapama, ale ten ženský element mi tam prostě schází a byla bych moc ráda, kdyby discgolf hrálo více žen. Již také vyšla video coverage naší lead card, kterou natáčel Tomáš Valík v druhém kole, a tak budu moc ráda, když se podíváte! Hraju tam i já a sice nebude moc hezký pohled na to, jak se mi nedařilo, ale i tak se určitě koukněte! 😊

Mládež

V Juniorech se pořadí během turnaje hodněkrát promíchalo. První den se velmi dařilo Slovákovi Tomáši Mozolovi a usadil se na průběžném druhém místě. Další dny se mu ale už tak nevedlo a nakonec skončil na sedmém místě. O třetí místo se prali Petr Mrázek a David Kolařík. Davidovi se poslední kolo povedlo o něco lépe, a tak si z turnaje nakonec odnesl bronz. Peťa skončil na čtvrtém místě. 

Ti nejmoudřejší

V kategorii Master za Českou republiku bojoval Marek Šrom z Moravského Krumlova a také se mu podařilo vybojovat bronzovou medaili. Gratulujeme!

Vichřice a zmatky

Zdálo se, že počasí bude na turnaji pořád stejné – prostě děsné vedro. V poslední herní den to ale vypadalo trochu jinak. Obloha se zničehonic zatáhla a přišel silný vítr a něco na styl bouřky. Na hřišti zrovna byli Openi, hrálo se totiž postupným startem. Došlo k přerušení kola a Chase card se odešla schovat do turnajového centra. Poté ale ředitel turnaje oznámil, že se může zase hrát dál, a tak musela Lead card čekat na druhý flight, než dojde. Ředitel turnaje umožnil klukům z Lead card přeskočit Chase card, ale než stihli vyhodit, tak zase Chase card dorazila, a tak se hrálo normálně dál. No prostě to bylo krásně zmatené, tak bych to shrnula. 😊 Toto počasí sebou přineslo i velké nebezpečí, vítr byl tak silný, že ze stromů padaly na zem velké větve a při hře spadla asi 2 metry od catch kameramanů zrovna jedná velká. Na osmnácté jamce se dokonce zlomil strom a jeho velká část spadla hned vedle koše. Naštěstí se nikomu nic nestalo. Osmnáctá jamka se poté přestala hrát a pro kategorii Open se vůbec nepočítala, ani těm Openům, kteří ji ještě stihli odehrát. 

Za krásné fotografie i videa děkujeme Tomáši Valíkovi.

Shrnutí

Chtěla bych hlavně říct, že jsem moc ráda, že jsem se po tak dlouhé době zase mohla podívat do zahraničí a zahrát si zde turnaj. Došlo mi, že i když hraju v České republice spoustu turnajů, je to vlastně jenom začátek a discgolfový svět toho má ještě hodně co nabídnout. Poznala jsem spoustu nových lidí a zažila spoustu legrace ve flightu i mimo něj. Potrénovala jsem taky angličtinu, což je super. 😊 Chtěla bych poděkovat řediteli turnaje Danimu Hatvaninu za skvělý turnaj a také všem, kdo se na přípravě podíleli. 

Play-by-play videa ze všech tří dní najdete na YouTube kanále proDiscgolf.cz.

So, Thank You Dani Hatvani and other helpers for a great tournament! 😊

O autorovi

Discgolf hraje od roku 2011. Od počátku se taky věnuje jeho rozvoji skrz pořádání turnajů, výuku discgolfu a eshop proDiscgolf.cz, který má na starost. Je mistrem republiky v discgolfu z roku 2017 a 2020.