Zavřít

Za discgolfem do Španělska

Costa del Sol

Leden. Venku řádí krutá zima. Koše cinkají tak nějak divně. O citu v prstech discgolfisty se snad ani nedá mluvit, protože neexistuje. Naštěstí se discgolf hraje i na jihu, třeba ve Španělsku. Kryštof s přítelkyní tam na víkend vyrazili, v článku teď shrnují vše potřebné!

Málaga, 6 milionové město na španělském Costa del Sol, neboli Pobřeží Slunce. Město, které se kromě nedalekého discgolfového hřiště pyšní výbornou kuchyní, plážemi, památkami a významnou uměleckou scénou. Narodil se tam Pablo Picasso. A průměrná teplota je i přes zimu okolo 18 °C.

Díky všemu výše zmíněnemu, přijatelným cenám ubytování i jídla a tomu, že nízkonákladová aerolinka Ryanair na podzim začala létat přímo z Prahy, je Málaga ideálním letoviskem (zimoviskem) pro stěhovavého středoevropského discgolfistu. Třeba jen na víkend.

Jak se tam dostat

Kvůli rychlosti, ceně a pohodlí jednoznačně doporučujeme letadlo. Přes vyhledávač kiwi.com se dají najít  letenky s pátečním odletem z Prahy a nedělním návratem už okolo 2 000 Kč. Dostat se do Prahy je maličkost.

Samotné hřiště se pak nachází mezi městy Málaga a Fuengirola. Obě města spojuje „metrovlak“, cesta z Málagy trvá zhruba 45 minut (ze zastávky Málaga Centro na zastávku Torreblance). Cena na osobu za jednu cestu je zhruba 2€ (52 Kč).

Kde se ubytovat

S přítelkyní jsme bydleli přímo v centru Málagy, v Hostalu Vidamia. Ubytování pro oba na víkend (2 noci) vyšlo na 100€ (2600 Kč). Pokoj byl skromný, ale pěkný. Ubytování se dá určitě najít i levnější, ale také dražší. Vyhledávat doporučujeme na airbnb.com, ve Španělsku to dost frčí a dá se dostat na úplně jiné ceny, než v hotelech a hostelech.

Co tam dělat, kromě discgolfu

Jíst. Málaga (a celý region Andalusia) je vyhlášená tzv. tapas, tedy malými porcemi různých jídel, které se zpravidla přikusují k vínu, pivu a podobným věcem. Za zkoušku určitě stojí všeliké mořské plody, ale zdaleka nejsou tím jediným, co Španělé umí uvařit. Mezi tapas si každý najde to své. Ceny se pohybují od 2 do 6€ za jeden talíř tapas. Záleží na podniku a na konkrétním jídle. Dospělý člověk se nasytí ze 2 talířků, při velkém hladu stačí 3.

Konkrétní podniky, které doporučujeme, jsou tyto:

KGB – tapas bar s michelinskou hvězdou, je dobré tam přijít hned po otevření, nebo si rezervovat místo předem, gastronimický zážitek za to rozhodně stojí

Astrid Taperia Organica – tapas bar zaměřující se na bio suroviny a zdravé jídlo, v sezóně nabízí i ranní bufetovou snídaní okolo 4€ za osobu!

Noviembre – výborná, stylová a zdravá tapas restaurace, kde se dá dobře nasnídat, naobědvat, i na večeřet, doporučujeme avokádo

El Último Mono – kluci se specializují na všelijaké smoothie a shaky, které ale umí opravdu dobře, za 3 dny jsme tam byli 3x!

Co tam dělat, kromě discgolfu a jezení

Málaga je 6. největší město Španělska a proto nabízí i všeliké historické a kulturní zajímavosti. Tou nejhlavnější je určitě pevnost Gibralfaro ze 14. století, ze které je výhled na Středozemní moře a občas i do Afriky. Na západ slunce značka ideál. Catedral de la Encarnación je pak největší místní katedrálou postavenou postupně v gotickém, renesančním a barokním slohu. Je z ní nádherný výhled na město. Kostelů je celkově v Málaze spousta, všechny které jsme navštívili jsou krásné.

Samozřejmostí je také spousta různých muzeí, mezi ta nejvýznamnější určitě stojí muzea Pabla Picassa (jsou tam dvě) a muzeum automobilismu a módy, kde si muži i ženy najdou to své.

No a co ten discgolf?

DiscGolfPark Mijas je (v tuto chvíli) jediným DiscGolfParkem ve Španělsku. Je to 18 jamkové pay-to-play hřiště, které se nachází 30 minut rychlé chůze do kopce od zastávky Torreblance. To, že se právě tam uživí placené discgolfové hřiště není náhoda, nedaleko je totiž finská základní škola a proto i spousta Finů. A jak už víme, Finové discgolf milují.

Jeden z nich (říkejme mu Ville) se s celou rodinou přestěhoval právě tam a hřiště na vlastní náklady vystavil. Od té doby ho provozuje, každou středu pořádá jednokolový Doubles turnájek a každou neděli jednokolový, občas i dvoukolový weekly turnaj. Jednou za čas i opravdový víkendový PDGA turnaj.

Celodenní vstup vyjde na 10€, u hřiště se nachází stánek s občerstvením a pro shopem. Vytištěná mapka pro každého návštěvníka je samozřejmostí. Pan Ville dokonce vede leaderboard s rekordy hřiště návštěvníků z různých zemí, už jich tam má 16. Ten český držím po překonání Franty Trenze já se skóre 57 (-6).

Samotné hřiště se nachází v kopcovitém terénu na úpatí hory. Je to taková typická španělská krajina, která se dost podobá té chorvatské. Discgolfisti mají celý areál sami pro sebe, žádného mudlu jsme za celou dobu nepotkali a tímpádem ani neohrozili. Jamky jsou navržené dobře, typickým finským způsobem. Driver je proto určitě potřeba, pro mě na 15 z 18 jamek.

Určitě je dobré zahrát si Mijas víckrát, protože některé jamky jsou napoprvé dost zrádné. Za návštěvu hřiště určitě stojí a pokud bych tam letěl znovu, chci tam strávit alespoň celý den.

O autorovi

Discgolf hraje od roku 2011. Od počátku se taky věnuje jeho rozvoji skrz pořádání turnajů, výuku discgolfu a eshop proDiscgolf.cz, který má na starost. Je mistrem republiky v discgolfu z roku 2017 a 2020.