Zavřít

Bylo to krásné a nakonec toho bylo i dost

… 12 dobrovolníků, 8 partnerů turnaje, 18 discatcherů pro a 3 nádherné dny plné discgolfu.

Alespoň tak to mělo být. Hned po loňském ročníku jsme ten letošní začali plánovat a na začátku jsme měli jasný cíl – získat pro náš turnaj status mistrovství republiky pro rok 2014. Inu, povedlo se. Na přelomu zimy a jara jsme už věděli, že to bude opravdu velké.

Pořadatelem byl tentokrát novojičínský discgolfový klub Moravian Gators. Ale sami bychom to nezvládli. Kromě předpokládaných partnerů (SVČ Fokus, proDG.cz a DiscGolfPark) jsme pro naši věc brzy získali i další (město Nový Jičín, Apetit Gastro, Ski Centrum Odry a UAX) a tímto jim ještě jednou děkujeme! Bez nich by se turnaj nikdy nemohl uspořádat s takovou grácií.

Teď už k věci. Registrace byla spuštěna 4. 8. a po dobu dvou týdnů byla otevřená pouze pro aktivní členy ČADG. I tak se zaplnila skoro ze 70 %. Pár dní po zahájení druhé fáze pak bylo plno úplně. 90 lidí.

S finálním chystáním hřiště jsme my, Moravian Gators a další novojičínští  dobrovolníci, začali v sobotu týden předem. Sekání, hrabání, plení, rovnání a zase hrabání. Až nám z toho hrabalo :-). Stále jsme se však drželi plánu, navíc jsme pak stihli otestovat obě strany umělé trávy a ve čtvrtek jsme osadili koše a výhoziště. Ti největší nadšenci přijeli na chatu Svinec, kde byla značná část hráčského pole ubytována, už ve čtvrtek večer.

Je pátek  dopoledne, v turnajovém centru jede registrace na plné obrátky, přes 100 hráčských balíčků (některé byly pro dobrovolníky) je nachystáno, 18 teesignů už drží v zemi vedle výhozišť a hranice 10 metrů okolo koše (přešlapová – viz pravidla discgolfu) je vyznačena.

Na hřišti ale skoro nikdo nebyl. Po slunečném začátku týdne nás Svinec překvapil sviňskou mlhou. Na jamce č. 1 nebyl vidět koš, a to je tato jamka jednou z nejkratších. Okolo 11:00 se naštěstí mlha zvedla a trénink tak mohl začít.

V 18:45 pak už téměř všichni házeli na náměstí  do koše. Masarykovo náměstí a radnice města Nového Jičína totiž hostily úvodní putting contest (gratulujeme vítězům, kteří roztáhli křídla a ukázali se v tom nejlepším světle: Adam Klimeš a Kryštof Novák). Od půl osmé probíhal zahajovací ceremoniál za účasti starosty města Nového Jičína Jaroslava Dvořáka, ředitele SVČ Fokus Nový Jičín Martina Jakůbka, všech hráčů a dobrovolníků.

Aulou radnice města se rozléhal bouřlivý potlesk při zahajovacím proslovu Přemysla Nováka a pana starosty. Pak už přišel na řadu běžný meeting v podání Kryštofa Nováka a Samuela Duška, na němž byly vyjasněny všechny záležitosti ohledně formátu turnaje a samotného DiscGolfParku Svině. Ráno v 8:00 výhoz!

A nebo ne? Když jsme se ráno probudili a šli zkontrolovat hřiště, neviděli jsme nic. Přesněji řečeno vůbec nic. Všude jen bílá tma, kondenzovaná vodní pára, nízká oblačnost a mlha. Zhruba do 10:00 jsme s ní měli trpělivost, ale nakonec jsme start prvního kola přesunuli na odpoledne.

V záloze jsme naštěstí měli náhradní program na DiscGolfParku Bocheta, kde byly lepší podmínky, protože oblačnost nebyla až tak nízká, jak tomu bylo na Svinci (500 m. n. m.). Minisoutěž v Doubles! Bohužel doteď nevíme, kdo vyhrál :-(.

Odpoledne se naštěstí počasí umoudřilo a my konečně mohli začít. Stále jsme ale nemohli doporučit bílé disky. První kolo se stihlo v rekordním čase, nejrychlejší skupině trvalo jen asi 3 hodiny. Vedení v Openu se hned na začátku starostlivě ujal domácí favorit Kryštof Novák (se skóre 56) a Jakub Novotný se stejným počtem hodů. Nejlepší Women prvního dne byla Albatroska Jarča Havířová, Juniory vedl Jára Pavlas a Mastery už od začátku Jozef Čierny.

Večerní program byl od začátku jasný. Vytáhnout dataprojektor, plátno a honem sledovat finále USDGC. Gratulujeme Willovi do Ameriky! Kromě toho taky byla (podnícena velkým zájmem) druhá turnajová puttovačka, tentokrát se ukázal domácí Jakub Knápek a opět Kryštof Novák. Vyčerpáni jsme padli do peřin.

Hřiště v ranním opojení vypadalo nádherně, mlha pod námi, mlha nad námi, ale v tom úzkém pásmu, kde se odehrává turnaj, nic… Start kola jsme oproti prvnímu dnu raději rovnou přesunuli na 8:30. Už v 8:00 se ale mračna spojila a Svině zmizela v neprostupné mlze.

Flash animace

Odkládali jsme a odkládali, v tak špatné viditelnosti se totiž hrát věru nedá. Je to nebezpečné a zdlouhavé. V 9:30 se na nás však usmálo štěstí (slunce) a šli jsme na to. V dopoledním kole zahrál Lukáš Filandr (obhajující mistr ČR) rekordní kolo o 51 hodech (-12), čímž se vyšvihl do vedení před Kryštofa Nováka. Ženským rekordem bylo skóre 69, které ve stejném čase uhrála Niki Kociánová z kopřivnického Bushcraftu. Do vedení juniorské soutěže se dostal Jakub Knápek (Albatros letí!) a radu starších ovládl Jozef Čierny.

Přes oběd se vyčasilo a my, jako organizátoři, jsme se usnesli na tom, že se nebude hrát finále, ale třetí kolo pro všechny. V něm se pořadí znatelně zamíchalo, alespoň v kategorii Open. Byly chvíle, kdy od sebe Kryštof Novák a Lukáš Filandr byli vzdáleni jen o jediný hod, ale konečné výsledky jsou následující:

Open:

  1. Lukáš Filandr -19 (Prague Devils)
  2. Lukáš Jedlička -16 (D.U.B.hill Odry)
  3. Jiří Blahout -14 (Ultimo.cz)
  4. Kryštof Novák -13 (proDG.cz – Albatros discgolf Team, Moravian Gators Nový Jičín)
  5. Jakub Novotný -8 (Ultimo .cz)

Women:

  1. Jarča Havířová +31 (proDG.cz – Albatros discgolf Team)
  2. Petra Javorková +34 (Moravian Gators Nový Jičín)
  3. Nikola Kociánová +35 (Bushcraft Kopřivnice)
  4. Daniela Filandrová +48 (JGM)
  5. Zdeňka Kosková +52

Junior:

  1. Jakub Knápek +-0 (proDG.cz – Albatros discgolf Team, Moravian Gators Nový Jičín)
  2. Jaroslav Pavlas +5 (Ultimo.cz)
  3. Adam Klimeš +6 (proDG.cz – Albatros discgolf Team, Bushcraft Kopřivnice)
  4. Matěj Vojtík +8 (Ultimo.cz, DGC Slovácko)
  5. Jiří Trčka +19 (Bushcraft Kopřivnice)

Master:

  1. Jozef Čierny +1 (Slovensko)
  2. Martin Slížek +8 (Ultimo.cz)
  3. Daniel Večeř +11
  4. Radek Knápek +12 (Moravian Gators Nový Jičín)
  5. Karel Hlava +31 (proDG.cz – Albatros discgolf Team)

Detailní výsledky jsou tady.

Na facebooku proDiscgolf.cz už jsou fotky z turnaje a tady je záznam ze 3. (finálového) kola:

Flash animace
Shlédnout na Youtube

Další zajímavé odkazy:

Reportáž televize Polar

Stránky Moravian Gators, kde se brzy objeví další článek o turnaji od spolupořadatele Sama Duška

Hezké shrnutí od discgolfer.cz

O autorovi

Discgolf hraje od roku 2011. Od počátku se taky věnuje jeho rozvoji skrz pořádání turnajů, výuku discgolfu a eshop proDiscgolf.cz, který má na starost. Je mistrem republiky v discgolfu z roku 2017 a 2020.