Zavřít

Jak sestavit bag: zaostřeno na puttery

Putter je nejdůležitější disk discgolfisty. O tom zkrátka není pochyb. Vybrat ten pravý ale není jen tak. I když to vlastně platí pro všechny typy disků. Proto jsme připravili sérii videí/článků „Jak sestavit bag“ a v prvním díle se zaměříme právě na puttery.

Kryštof Novák (discgolfový mistr České republiky 2017 a 2020) v něm popisuje, jak si vybrat správné puttery. Nejenom ty puttovací, ale taky ty přihazovací, házecí a do větru. Nechybí konkrétní typy disků i tipy k tomu, jak se co nejvíce posunout. Tak neváhejte a koukejte!

Koncept bagu

Na hřišti byste měli mít možnost hodit jakýkoli hod (respektive křivku), na kteroukoli vzdálenost. Měli byste tedy umět hodit rovně, doprava i doleva putterem, midrangem i driverem. Pokud to u nějaké vzdálenosti neumíte, pak potřebujete buď nový disk, nebo potrénovat určitý typ hodu.

Do začátku je ideální začít s třemi co nejrovnějšími disky – putterem, midrangem a driverem. Třeba takovými, jaké dáváme do našich zvýhodněných sad.

V této sérii sice budeme popisovat, jak si vybrat správné disky, ale pamatujte na to, že méně je někdy více. Kryštof tuhle teorii dost razí, lépe je umět hodit spoustu různých hodů s jedním diskem, než umět jeden hod a mít spoustu různých disků, které různě zatáčí.

Putter je nejdůležitější disk discgolfisty

Pokud si chcete do začátku koupit jediný disk, kupte si putter. Je nejovladatelnější, nejpřesnější a dá se s ním klidně hodit i 100 metrů. Pokud na to máte techniku.

Ve videu jsou popsány výhody a nevýhody tzv. beadu, proč má Kryštof k putterům tak extrémně pozitivní vztah a proč putterů pravděpodobně budete potřebovat spíš více.

Puttovací puttery

Záleží u nich zejména na vašem pocitu. Nejlepší je si putter pořádně osahat, vyzkoušet v různých materiálech, zkrátka jak vám padne do ruky. Každý discgolfista totiž musí svému putteru hlavně důvěřovat. Není úplně dobré mít puttovací puttery zbytečně stabilní, doporučujeme spíše rovnější (stabilitu max 0|2) a určitě spíše levnější materiály. Naopak rozhodně doporučujeme mít jich více stejných – to kvůli tréninku. A taky mít puttery co nejtěžší – kvůli přesnosti.

Mezi nejlepší puttery patří Stiff P-line P1x (používá Kryštof), Exo Link, D-line P2, DX Aviar, K3 Reko, Zero Medium Pure, Classic Warden, Electron Atom, Electron Envy nebo Luna.

Házecí puttery

Ty můžou být klidně stejného typu, jako ty puttovací, ale nemělo by jít o vyloženě stejné kusy. V tomto případě se nemusíte bát ani prémiových materiálů. Ideální je mít zase třeba tři stejné a každý jinak opotřebovaný – abyste dokázali vykouzlit všechny různé křivky.

Cihly do větru

Čas od času zkrátka fouká, nebo potřebujete hodit hodně za roh. Pak přichází na řadu cihla, která (jak už název napovídá) letí vždy stejně. Hodí se taky pro forehandové příhozy.

Kryštof doporučuje Tactic, Pig, Zone, Harp, Stabilizer nebo Entropy.

Nepodceňujte puttery

Můžou vám ubrat spoustu hodů. Ať už budete trénovat jen puttování, nebo se rozhodnete nějaký ten čas házet jen a jen putterem, stoprocentně vás to v discgolfu posune. Přejeme dobrý výběr, šťastnou ruku a ať to lítá všem!

O autorovi

Discgolf hraje od roku 2011. Od počátku se taky věnuje jeho rozvoji skrz pořádání turnajů, výuku discgolfu a eshop proDiscgolf.cz, který má na starost. Je mistrem republiky v discgolfu z roku 2017 a 2020.