Zavřít

11+1 věcí, které potřebuje každý správný discgolfista

Je pravda, že k občasné hře discgolfu vlastně potřebujete jen nějaký ten univerzálnější discgolfový disk, ale pokud čtete tento článek, tak už jste se do světa discgolfu pravděpodobně ponořili až po uši. Discgolf je zkrátka okouzlující zábava, která dokáže učarovat úplně každému. A čím lepší v něm jste, tím návykovější je. V tomhle článku proto dáváme dohromady 11+1 věcí, které potřebuje každý správný discgolfista.

Za fotografii děkujeme Martinu Jarošovi a Moravian Gators Nový Jičín.

1. Dobře vybrané discgolfové disky

Začátek bývá u každého podobný. Vybrat si jeden až tři (ideálně rovné a spíše pomalejší) discgolfové disky a házet, házet, házet. Jenže od ostatních hráčů na hřišti rychle okoukáte, že rozdíly v letu disků bývají opravdu obrovské. Jeden jde doleva, druhý doprava, třetí se od stromu odráží a čtvrtý náraz pohltí a spadne ke kořenům.

Disků na trhu existují tisíce a na našem eshopu tomu není jinak. A neexistuje žádný jeden správný, který by létal hezky všem. Každý hráč totiž hází jinak – hody se liší rychlostí letu, rychlostí rotace i směrem rotace (levák/pravák, backhand/forehand), „čistotou“ a vlastně i vaším přístupem ke hře. Naštěstí však existují bestsellery, které sedí většímu množství lidí, než jiné disky – snadno je najdete na našem eshopu díky oranžovému štítku bestseller. Pro jistotu jsme taky sepsali článek „Jak vybrat správný disgolfový disk“ a hlavně vyvinuli vlastního Průvodce výběrem disku, který vám pomůže vybrat ten nejsprávnější.

Za fotografii děkujeme Martinu Jarošovi a Moravian Gators Nový Jičín.

2. Pohodlný bag, který pojme vše, co na hřišti potřebujete

Nosit disky v rukou, nebo je jen tak házet do náhodného batohu, který jste zrovna našli ve skříni, je sice taky řešení, ale pohodlné a stylové moc není. Existuje proto nespočet různých discgolfových brašen (cca od 400 Kč, až na 10 disků), praktických discgolfových batohů (od 700 Kč, až na 30 disků) a dokonce i vozíků, které vás nezklamou. Kromě disků pojmou veškeré příslušenství, náhradní oblečení, svačinu, pití a podobně. Výhoda brašen je nízká cena, výhoda batohů pohodlí, jelikož jsou na obě ramena. No a na vozících se většinou dá i sedět, ale zase je moc neoceníte na kopcovitých hřištích.

Za fotografii děkujeme Martinu Jarošovi.

3. Marker, markovátko neboli mini disk

Je to sice smutné, ale každý hráč už asi někdy hodil do OB, nebo potřeboval znovu použít disk, který právě házel (třeba při nepovedeném puttu). A právě v těchto chvílích by měl podle pravidel přijít na řadu marker, kterým si zaznačíte místo, ze kterého máte házet. Většinou jde o zmenšeninu nějakého disku o průměru 9 až 12 cm, ale je jich spousta druhů a některé jsou samozřejmě hezčí, než jiné. A určité typy i svítí!

4. Ručník nebo utěrka pro důkladné vysušení disku

Hráli jste už v dešti nebo v ranní (či večerní) rose? Pak asi víte, jak je to na prd. Házet mokrými disky je zkrátka otrava – dělají si co chtějí, bolí z toho ruce a žádné supr skóre z toho asi nevykouzlí nikdo. Každý discgolfista by proto měl mít v bagu nějakou tu utěrku nebo ručník. Poslouží samozřejmě i bežná domácí hadérka, na proDiscgolf.cz však máme celkem širokou nabídku různých ručníků s karabinkou, díky které si je snadno připnete k brašně, nebo třeba na kalhoty. Favoritem je rozhodně nanoručník proDiscgolf.cz – saje totiž jako ďas.

Za fotografii děkujeme České discgolfové reprezentaci a České asociaci discgolfu.

5. Lahev na pití

Discgolf se hraje zejména v jarních a letních měsících a v těch je pitný režim zcela zásadní. Opět hravě poslouží nějaká pet lahev (což není zrovna ekologické řešení, pokud ji nepoužijete víckrát), flaška na kolo nebo některá z vymazlených discgolfových lahví. Vůbec nejlepší jsou ty izolované, které váš nápoj udrží chladný po celý den – například Discmania Arctic Flask.

Za fotografii děkujeme Martinu Jarošovi a Moravian Gators Nový Jičín.

6. Discgolfové triko, pásek či kšiltovka

Nebo vlastně jakýkoli discgolfový outfit. Jasně, skóre vám to asi nezlepší, ale pomůže to jedné zcela zásadní věci. Díky discgolfovému triku, pásku nebo kšiltovce ukážete světu jak jste hrdí na to, že hrajete právě discgolf. Discgolfová trička a kšiltovky nepatří jen na discgolfové hřiště, ale úplně všude! Můžete tak pomoci rozšířit náš milovaný sport o něco dál. ❤️

Boty INOV8 ROCLITE G 315 GTX

7. Pořádné boty na discgolf

Ono to zní jednoduše – boty na discgolf. Vždyť je to jen taková 2 až 3 hodinová procházka v parku. Jenže občas i v lese, v kopcích, vysoké trávě a ranní rose. Pohodlnost, dobrá podrážka a gore-tex membrána jsou proto nutnost. Přidejte k tomu ještě velmi specifickou rotaci nohou a tím i nápor na nevšední části boty a malér je na světě. Pohodlné boty jsou těžké, lehké boty zase moc nevydrží a nebo nemají podrážku a membránu, a tak dále.

Nám se po bezmála 10 letech aktivního hraní discgolfu nejvíce osvědčily vysoce kvalitní trailové boty od Inov8 (konkrétně model ROCLITE GTX), a proto jsme je loni přidali do naší nabídky. Skladem je většinou moc nedržíme, ale dokážeme vám objednat cokoli si zamanete. Tak kdykoli napište nebo zavolejte a něco vymyslíme.

8. Členství v místním discgolfovém klubu

Človek je tvorem společenským a ani discgolfista není žádnou výjimkou. Po celé republice existuje několik desítek discgolfových klubů, jejichž kompletní seznam najdete na idiscgolf.cz. Některé taky podporujeme a spolupracujeme s nimi, ty najdete zde. Kluby pořádají turnaje, tréninky a akademie pro veřejnost, jsou tedy skvělým způsobem jak se něčemu přiučit a zapojit se do rozvoje discgolfu ve vašem městě!

9. Členství v České asociaci discgolfu a PDGA

Každý, koho discgolf baví a myslí to s ním alespoň trochu vážně, by si občas měl zahrát na turnaji. Tam totiž poznáte spoustu nových lidí a přátel, porovnáte svůj um s ostatními a hlavně se spoustu věcí naučite. Česká asociace discgolfu neboli ČADG je organizací zastřešující 90 % turnajů v ČR a pořádá také 1. ligu discgolfu, 2. ligu discgolfu a regionální discgolfové ligy. Členství stojí pár stovek na rok a mezi jeho hlavní výhody patří:

  • levnější startovné na turnajích ČADG,
  • přednostní registrace na turnaje ČADG,
  • možnost organizovat turnaje ČADG,
  • účast v 1. DGL, 2. DGL, RDGL a v jejich žebříčcích,
  • pojištění zodpovědnosti při hraní discgolfu během turnajů i tréninku (např. při rozbití okna, zranění a podobně, netýká se však újmy, kterou hráč způsobí sám sobě),
  • pocit sounáležitosti, možnost mluvit a zapojit se do rozvoje discgolfu v České republice na členských schůzích.

Členství v PDGA (Professional Disc Golf Association) je pak pro hráče, které turnaje skutečně baví a chtějí se účastnit i těch větších, klidně zahraničních. S PDGA členstvím totiž získáte tzv. PDGA rating, díky kterému se budete moci registrovat na turnaje po celém světě a porovnávat své výkony s ostatními. Členství opět stojí pár stovek na rok a dostanete k němu i placenou verzi aplikace UDisc z následující kapitoly.

10. Smartphone s aplikací UDisc

Chytré telefony dnes usnadňují mnohé a discgolf jakbysmet. Díky aplikaci UDisc (dostupná ve verzi zdarma i v placené) si totiž budete moci zapsat skóre, statistiky (puttování, fairway hity, atd.), najdete nejbližší hřiště (včetně jeho rekordů), změříte vzdálenost vašich hodů, potrénujete puttování i příhozy a spoustu dalších věcí. UDisc je v tuto chvíli dostupný pouze v angličtině, ale na překladu už se pracuje! V příštím měsíci se taky můžete těšit na podrobný článek o tom, co všechno UDisc nabízí a jak jej používat na 100 %.

11. Rukavice (na zimu) a Birdie bag nebo Sportsack (na léto)

Každý, kdo už discgolf hraje nějaký ten pátek, asi ví, že ruce v teple jsou základ úspěchu. Bez citu v prstech totiž málokdy hodíte disk přesně a ještě k tomu to bolí. Poslouží jakékoli zimní rukavice, ale pozor, aby se ruka příliš nezpotila.

Pak totiž přichází na řadu Birdie bag či Sportsack. Jedná se o takové speciální látkové pytlíky naplněné něčím, co dobře odsaje vlhkost a zařídí, abyste měli akurátní grip. Ideální do vedra, aby se vám tolik nepotily ruce.

Za fotografii děkujeme Martinu Jarošovi.

+1. Tag

Říkáte si, co to zas je? To stejné jsme si skoro před deseti lety pomysleli také. Ale vydržte, hrát o tagy je zábava. Jde o takovou malou visačku s unikátním čísem (od 1 do X), kterou si pověsíte na bag, a pak o ni můžete hrát se spoluhráči ve skupině. Princip je jednoduchý: před kolem (tréninkovým či turnajovým, to je jedno) se svého flightu zeptáte, zda hrajete o tagy a případně o jaké – je jich spousta druhů (D.U.B Hill tagy, Eagles tagy, apod.). A poté už se „jen“ snažíte zahrát co nejlepší skóre. Hráč s nejnižším skóre totiž po kole získá nejnižší tag, hráč s druhým nejnižším skóre druhý nejnižší tag, atd.

Vždy platí, že různé druhy tagů se mezi sebou nevyměňují a všechna čísla jsou unikátní. Jakmile tedy potkáte někoho s tagem číslo 1, tak okamžitě víte, že umí. 😊 Tagy většinou nechávají vyrábět discgolfové kluby pro své hráče, ale není to pravidlem

A je to, teď už víte, co discgolfisti potřebují k úspěchu. Věříme, že vám tenhle článek ve vašem discgolfovém příběhu pomůže a přejeme ať to lítá!

O autorovi

Discgolf hraje od roku 2011. Od počátku se taky věnuje jeho rozvoji skrz pořádání turnajů, výuku discgolfu a eshop proDiscgolf.cz, který má na starost. Je mistrem republiky v discgolfu z roku 2017 a 2020.