Zavřít

Marek Waleczek: P1X – bead, či nebead…

P1X aneb první putter s beadem (spodní hrankou) od Discmanie. Popravdě řeknu, že jsem nevěděl co od tohoto disku čekat, neměl jsem totiž ještě tu čest držet v ruce nějaký putter s beadem.

První dojem byl vskutku dobrý. P1X se drží v ruce opravdu výborně. Bead, i když není nijak velký, funguje dobře, nedovolí Vám totiž, aby ukazováček sjel do špatné pozice (pod disk). Komfort je to slovo, které vystihuje ten pocit, když P1X držíte prvně v ruce.

Po prvním ohmatání disku, jsem se následně pustil do testování tzv. na cvičišti – poměrně velká zahrada, Discmania Lite Basket a P1X (a několik DX Aviarů). Při několika prvních puttech jsem byl celkem v rozpacích. Disk mi totiž létal poněkud výš, než bych si představoval. Když jsem pak pro porovnání ve stejných podmínkách házel s Aviary, tak létaly přesně tak, jak jsem čekal, a trefovaly koš ve výšce, kterou jsem přesně chtěl. Neházel jsem flintu do žita, teda disk do bagu a puttoval dál. Postupně se situace zlepšovala a po několika desítkách puttů se mi podařilo přijít na to, jak s tímto diskem házet a trefovat se přesně tam, kde jsem chtěl. Tyto počáteční nezdary přičítám hlavně tomu, že ruka byla prostě zvyklá na putter bez beadu.

Borci od Discmanie charakterizují P1X číslicemi 2,3,0,0. Ty poslední dvě číslovky sedí neskutečně. Při rovných příhozech letí opravdu, ale opravdu rovně a ke konci letu pouze nepatrně zabočí vlevo.

Tuto novinku od Discmanie bych doporučil hlavně začátečníkům, kteří se s ním naučí správně držet disk při puttování (ten bead je prostě donutí) a také hráčům, kteří jsou nespokojeni se svým současným putterem (i když za to může nejspíš špatná ruka).

Osobně zůstanu věrný svým DX Aviarům, ale P1X budu nosit v bagu a když se náhodou na turnaji nebudu cítit ve svých puttech komfortně, nebudu váhat a vytáhnu P1X.

Parametry testovaného disku:
Název: P1X
Výrobce: Discmania
Plast: D-line
Váha: 175 g

Marek Waleczek,
Ambasador DiscGolfPark Dubina Karviná

O autorovi