Zavřít

Čtyři jindřichohradecká překvapení

Každé hřiště je jiné, o tom žádná. Jenže to, čím se odlišuje DiscGolfPark Mertovy Sady od ostatních, se dá vyjádřit slovy jen těžko (navíc psanými). Kdo nezkusil, nepochopí. Ti, kteří měli to štěstí a zúčastnili se turnaje v Jindřichově Hradci, s námi jistě budou souhlasit. 

pozorní studenti Akademie

Tentokrát discgolfový víkend začal už v pátek ráno turnajem pro základní školy, který uspořádali tamní učitelé – instruktoři discgolfu. Na celou akci dohlížel Přemek Novák.

Ten borec to hrál podruhé v životě a drivy mu lítaly tak 70 až 80 metrů. Sedmá třída…

Přemysl Novák

V předvečer turnaje začala další ze série Akademií proDG. Tak nějak jsme měli tušení, že lidí bude dost, a taky že bylo. V Jindřichově Hradci se už teď zakládá discgolfový klub a je tam okolo discgolfu pěkná komunita. Tomu se říká rychlovka. Na Akademii jsme probrali vše, od puttingu přes backhand, forehand, tomahawk, thumber, roller až po backspin. Místní se s tím poprali a se zdviženou hlavou do sebe nasypali veškeré vědomosti, které jistě brzy promění ve schopnosti.

Když jsme v sobotu ráno dorazili na hřiště, připadalo nám, jako bychom zaspali. Okolo 20 hráčů už se tam rozcvičovalo, trénovalo a házelo všemi možnými i nemožnými cestami. Hřiště je totiž přesně takové. Jamky nejsou příliš dlouhé (i přes to, že nabízí dva čtyřpary), ale spíše hodně technické. Je třeba trefovat úzké cestičky s přesnou rychlostí a náklonem disku. Ale i tak mohla každého překvapit větev, nebo dokonce strom téměř na všech jamkách.

Po prvním kole v Openu vedl už tradičně Lukáš Filandr s 23 hody a za ním bylo překvapení turnaje – Jakub Knápek s 24 hody (13letý borec z Nového Jičína, kategorie Junior se neotevřela). Mezi ženami se pak vedení rychle ujala Lenka Poleková, hned za ní byla Petra Pavlasová. Spoiler: Přema měl po prvním kole 29 hodů (3. flight).

Forehand Jirky OšmeryForehand Kuby KnápkaTři finalisté jdou ke košiDalší forehand Jirky Ošmery

Po druhém kole se to začalo tak trochu míchat, první byl pořád Lukáš, o hod před Kubou, ale na třetí místo se vyšvihnul Přemek Novák díky brutálnímu výkonu 22 hodů. Skvělou formu ale ukázal i Tomáš Hotárek, desetiletý bushcrafťák z Ostravy. I přes to, že má asi o polovinu kratší ruce a nohy než celý zbytek startovního pole, dokázal zahrát -2, čímž všechny překvapil, a zasloužil si obrovský potlesk! Pěkně, Tome!

Tom Hotárek

Ve zkratce: do finále v Openu postoupil z prvního místa Lukáš Filandr se 73 hody, druhý byl překvapivě Přemysl Novák se 74 hody, třetí Kuba Knápek a Sam Dušek se 75 a doplňoval je Jirka Ošmera se 79 hody. Bojovalo se až do úplně posledního momentu, který se povedl lépe Přemovi Novákovi, a tak nakonec o jeden hod vyhrál před Lukášem Filandrem. Na třetím místě skončili shodně oba novojičínští (Sam a Kuba) s tím, že rozhoz o ceny vyhrál Kuba (bodů do ligy ale obdrží oba stejně).

Forehand na trojce od KubyForehand trojka JirkaForehand trojka LukášForehand trojka PřemaForehand trojka Sam

Finalistky byly tentokrát jen tři, první byla Lenka Poleková se slušným náskokem a 89 hody, druhá se držela Petra Pavlasová se 103 hody a na třetí místo se z posledního vyšvihla Klára Janušková (z Nového Jičína) se 106 hody. Po finálovém boji zůstalo pořadí stejné.

Petra míří ke košiLenka míří na košPetra hází pod košKlára hází pod košLenka míří na koš

Všem na stupních vítězů gratulujeme a přejeme hodně štěstí do dalšího házení!

Nejlepší juniořiNejlepší ženyNejlepší Open

Rekapitulace překvapení:

  1. Neviditelné překážky byly na každé jamce.
  2. 13letý Jakub Knápek bojoval s několikanásobným mistrem ČR o první místo.
  3. 10letý Tomáš Hotárek zahrál kolo snů, tedy 27 hodů, v Jindřichově Hradci.
  4. Přemysl Novák se z třetího flightu po prvním kole dokázal vyšvihnout na první místo v Openu.

Na vyhlášení bylo řádné publikumO tohle se hráloZávěrečná losovačka

Ať to lítá!

Výsledky: http://discgolf.cz/?id=liga/info&id_event=14JINDRI

O autorovi