Zavřít

Od Elišky: Krvavec MountainJack Open 2024

V termínu od 16. do 18. srpna 2024 se ve Slovinsku konal turnaj Krvavec MountainJack Open 2024, který byl první ze série turnajů proDiscgolf.net Central Tour. My jsme na něm samozřejmě nemohli chybět, a proto Vám neseme report z tohoto turnaje, kde se dozvíte, jak jsme se měli a jak se nám vlastně dařilo. Kromě toho Vám také chceme předat cenné rady, jež by se Vám mohly hodit v případě, že byste se chtěli na toto místo v budoucnu podívat. Tak hurá na to.

3 české výpravy

Na tento turnaj jsme se vydali ve třech českých sestavách. První skupinu tvořil karavan, ve kterém cestovali Kryštof Novák, Kristýna Jurčíková, kameraman a fotograf Tomáš Valík a Kryštofova přítelkyně Pája. Druhá skupina se vydala na cestu dodávkou od proDiscgolf.cz, kde jsem byla já (Eliška Bártková), Bohdan Bílek, Nikola Moravcová, Petr Mrázek, Tomáš Ráček a Martin Opršal. Třetí auto obsadili Jakub a Karel Dostálovi a Radim Kaděra, přičemž turnaje se z této sestavy zúčastnil pouze Kuba. Cesta byla dlouhá, trvala zhruba osm hodin, ale jakmile se před námi ve Slovinsku objevily majestátní hory, hned jsme se začali těšit.

DiscGolfPark Krvavec

Tento turnaj se původně měl odehrát ve slovinském Kope, které už možná znáte díky jeho tradici. Nakonec byl ale turnaj přesunut o něco dál, a to až na kopec Krvavec nacházející se ve slovinských Alpách. Hřiště se nacházelo v nadmořské výšce 1600 m. n. m., což je za mě určitě nejvýše položené místo, na kterém jsem kdy hrála. Otázku, zda v této nadmořské výšce disky lítají jinak, jsme společně řešili a vesměs jsme se shodli na tom, že nám nepřišlo, že by to bylo výrazně jiné než v níže položených místech.

Převýšení na jamkách bylo něco, s čím člověk musel počítat dopředu. Pro to, aby hráč překonal toto těžké hřiště, musel ovládat hlavně dlouhé a přesné hody hlavně do kopce a občas také z kopce. Vykolejit jej nesměl jak death-putt se strmým srázem za košem, ani případný roll z kopce, za který hráč mnohdy ani nemohl. Občas se totiž stal i v případě, že hráč si chtěl pouze přihodit na jistotu.

Místní fanoušci

Díky tomu, že na hřišti a také v jeho okolí se páslo spoustu horských krav, mi toto místo připomínalo spíše Švýcarsko než Slovinsko. Občas to s nimi nebylo lehké, protože jim bylo jedno, že hrajeme discgolfový turnaj a na zřetel nás moc nebraly. Každý z nás se samozřejmě bál situace, že by krávu náhodou mohl strefit, ale i když se to některým hráčům stalo, kráva si toho sotva všimla.

Některým ze šťastlivců se taktéž přihodilo, že jejich disk skončil v čerstvém kravím lejnu. No, bylo to s nimi občas náročné, na druhou stranu to byl zajímavý zážitek. Někteří z krav měli respekt a radši se od nich drželi dál, jiní se s nimi fotili v jejich těsné blízkosti.

*Pro tip: Pokud potřebuješ odehnat krávy například z fairwaye, využij k tomu deštník. Přibliž se ke krávě a před ní deštník rozevři, abys jej roztáhnul. Většinou se kráva lekne a uteče. Ideálně tento trik použij na krávu se zvonečkem kolem krku, ostatní by ji pak měly následovat.

Ubytování

Ubytovaní jsme byli v krásné horské chatě, která byla vzdálená cca 2 km od hřiště a pěšky dokonce stačilo přelézt jeden vysoký kopec a byli jsme tam. Kryštof a spol. pak využili ubytování v karavanu, takže mohli bydlet ještě blíž u hřiště.

*Tip: Určitě je lepší si zajistit ubytování přímo nahoře na kopci, protože po cestě nahoru se nachází vstup, přes který tě pustí pouze pokud zaplatíš 10 euro, a musíš jej platit při každém vjezdu dovnitř. Když si najdeš ubytování nahoře, měli by tě pustit přes závoru přímo tví ubytující.

Stravování

Stravovat se dalo přímo v restauraci u hřiště, kde nabízeli snídaně, obědy i večeře. Ceny za jídlo ale byly o něco vyšší než obvykle a za oběd tady člověk dal většinou kolem 10 euro.

*Tip: Než se rozhodneš vyrazit na vrchol Krkavce, stav se v obchodě s potravinami a nakup si, co budeš během svého výletu potřebovat. Cesta do nejbližšího obchodu trvá z vrchu kopce okolo 20-30 minut autem, přestože mapy ukazují, že to je pouhých pár kilometrů. Navíc se budeš muset opět potýkat s placeným vstupem zmíněným výše, pokud nebudeš domluvený s ubytujícím (nám například půjčili kartu, kterou jsme přiložili ke čtečce na bráně).

Výsledky

Všechny naše výpravy se snažily s hřištěm poprat co nejlépe a obsadit co nejvíce předních příček. Všechny hráče za sebou nechal Bohdan Bílek, který zahrál za tři herní kola 32 hodů pod par a zvítězil tak v kategorii MPO nad druhým Kryštofem Novákem o neuvěřitelných 13 hodů. Třetí pak byl slovinský Svit Savnik. Páté místo vybojoval Jakub Dostál se skóre 13 hodů pod par. Šestý skončil Tomáš Ráček (-9). Deváté místo bral Petr Mrázek (-2) a dělený desátý se skóre +4 skončil Martin Opršal.

V kategorii FPO jsme se na předních příčkách po celou dobu turnaje držely já, Kristýna Jurčíková a Nikola Moravcová. Kristýna se už od první kola ujala vedení, které se jí nakonec podařilo udržet až do konce, a tak si z turnaje odnesla další prvenství s celkovým skóre +3. O pouhé 2 hody za ní skončila Nikola Moravcová se skóre +5. Já jsem si z turnaje odnesla bronz, a to s celkovým skóre +20.

Z týmu proDiscgolf.cz se turnaje taktéž zúčastnil náš slovenský zástupce Tomáš Mozola, který vyhrál v juniorské kategorii se skóre -23. V kategorii MPO by s tímto skóre skončil na krásném druhém místě.

Vložené soutěže

Kromě hlavní soutěže byly součástí doprovodného programu také vložené soutěže. V pátek se konalo CTP s markery, ve kterém zvítězil náš kameraman a fotograf Tomáš Valík.

V sobotu se pak hrál miniturnaj s markery, ve kterém se mi podařilo zvítězit v ženské kategorii a vyhrát tak malý koš.

Shrnutí

Pokud rádi cestujete a při discgolfu poznáváte nová místa, Krvavec je destinace, kterou byste neměli minout. Nabízí nejen náročné a krásné discgolfové hřiště, ale také úchvatné výhledy na okolní hory, čerstvý horský vzduch a klidnou přírodu. V zimních měsících se pak tato oblast mění v oblíbené středisko zimních sportů, kde si přijdou na své zejména lyžaři.

O autorovi

Studentka fyzioterapie, nejúspěšnejší a nejlepší discgolfistka u nás a trojnásobná mistryně republiky. Kromě discgolfu se zajímá o spoustu dalších sportů, zdraví a žurnalistiku.