Zavřít

Od Elišky: Mistrovství ČR 2021

Tak, a je dobojováno. Vítězové pro rok 2021 jsou již korunováni a teď si jenom mohou užívat toho pocitu, jaké to je pyšnit se titulem Mistr/yně České republiky. Tento rok jsme se přemístili zase do Čech do krásného parku Stromovka v Českých Budějovicích, který má velký potenciál do budoucna. Velké travnaté fairwaye, krásné a vysoké stromy, rybníky. Přesně to českobudějovické hřiště nabízí všem discgolfovým nadšencům. Tento rok sem na Mistrovství republiky dorazilo 129 hráčů místo běžných 90, protože turnaj měl formát postupného startu, kdy jsme každý den odehráli jedno kolo. 

Hřiště

Jak už jsem zmínila, turnaj se odehrál na krásně upraveném hřišti ve Stromovce, v parku, který žije nejen sportem, ale taky pohodou. Je obrovský a dá se v něm dělat téměř cokoli – od běhání, ježdění na kole, cvičení, odpočívání na dece, procházení se, ale hlavně – hrát discgolf! Když se člověk prochází tímto parkem a vidí, jak velké prostory nabízí, hned se mu v hlavě vyrojí myšlenka, že takových 18-jamkových hřišť by tady mohlo být klidně i pět. Je škoda, že zatím se ale nejspíš budeme muset spokojit pouze s jedním hřištěm. I tak ale velmi doporučuju park navštívit a jít si zde zahrát, stojí to za to! Na MČR tohle hřiště sice bylo o něco jednodušší, jamky nebyly moc dlouhé a  některé čtyřpary byly lehko dosažitelné, ale to aspoň hnalo hráče k tomu, aby hráli i do mínusu. Když člověk na některých jamkách neproměnil putt na birdie a odešel s parem, pocitově to bylo jako bogey. Něco takového jsem asi ještě nezažila. 😄 

Pestrý program

Kromě toho, že jsme odehráli tři herní kola, nám díky danému formátu zbylo hodně času i na jiné aktivity. České Budějovice jsou krásné město, které nabízí spoustu hezkých míst k vidění. Pro zájemce byla možná například komentovaná prohlídka města a také různé koncerty, takže i o kulturu bylo postaráno. Velmi se mi také líbilo místo, kde se konal hráčský meeting. V restauraci Solnice vše působilo velmi oficiálně a slavnostně. Je to největší restaurace, jakou jsem kdy viděla, a taky má neskutečně mnoho pater. Navíc se jedná o památku roku 2020. 

Kdo se tedy stal korunovaným?

No a určitě vás taky zajímá, jak to dopadlo. Kdo se tedy stal mistrem republiky? V tomto turnaji jsme měli pouze 3 kategorie, protože tento rok jsme výjimečně měli 3 různá mistrovství republiky – Masters v Chebu, Juniorské v Jindřichově Hradci a poslední bylo pro Ženy, Openy a Juniory do 18 let. 

Semerád zase vede

Kategorie Open byla klasicky nejvíce obsazená ze všech. Boj o zlato zde svedlo 103 mužů, jen jeden se ale mohl stát tím nejlepším. Od začátku obsadil první příčku Bohdan Bílek a udržel se na ní až do posledního herního dne. Petr Striegler ale během druhého dne začal vystrkovat růžky se svým úžasným kolem, kde zahrál 14 hodů pod par. Tím se velmi přiblížil k Bohdanovi. Ani Jakub Semerád ale nezahálel nikde vzadu a stále hrál velmi konzistentně a čistě. Poslední den se mezi těmito třemi borci svedl úžasný boj, který bylo velmi záživné sledovat. Po každé jamce vedl někdo jiný a bylo velmi těžké říci, kdo ten vysněný titul získá. Tlak nakonec nejlépe ustál Jakub Semerád, kterého kluci dotlačili ke skvělému kolu -13 pod par. Viděla jsem to na vlastní oči a bylo to vážně skvělé sledovat. Napětí ve vzduchu se někdy dalo krájet. Nedal jsi birdie? Ztrácel jsi, a to dost.

Naši Albatrosi Petr Striegler a Bohdan Bílek hráli tak vyrovnaně, že jejich souboj nakonec skončil rozhozem o druhé místo. V něm byl Petr Striegler lepší a vybojoval si stříbrnou medaili. Bohdan skončil třetí. A jak se dařilo dalším Albatrosům? Kryštof Novák obsadil po skvělém třetím kole, kdy zahrál -12, pátou příčku. Kousek za ním se usadil Jakub Knápek, a to na děleném šestém místě. Robin Kaňok skončil dělený 24. 

Velké překvapení 

V kategorii Junior se po prvním kole sešli na prvním místě hned čtyři hráči. Další kolo už se ale trochu víc rozdělili a do předních příček se přesunuli Martin Štípek, Petr Mrázek a Matyáš Bareš. Tito tři si to mezi sebou rozdali o umístění na bedně. Matyášovi se v nedělním kole dařilo nejlépe a díky úžasnému kolu -11 si urval zlatou medaili, což bylo překvapivé a působivé. Matyáš totiž není na discgolfové scéně zas tak dlouho a moc prvenství na velkých turnajích jsme u něj ještě nezaznamenali. V boji o druhé místo nakonec zvítězil Martin Štípek, a to o pouhý jeden hod nad naším Albatrosem Petrem Mrázkem, který si nakonec odnesl bronzovou medaili. Náš Martin Opršal obsadil páté místo. 

Třetí titul

V kategorii FPO se mi v prvním kole velmi dařilo a podařilo se mi proměnit téměř všechno, snad až na jeden devítimetrový putt. Zahrála jsem kolo -6, za které byl rating 965. Nejvyšší rating, který jsem kdy zahrála, a zároveň dokonce nejvyšší rating, jaký kdy jaká žena v ČR zahrála. To, že jsem zlomila rekord, jsem se dozvěděla až o den nebo dva později, a hrozně moc mě to potěšilo. Díky tomuto kolu jsem se usadila do čela turnaje a s náskokem osmi hodů na naši Evu Bínovou jsem se prostě snažila víc uvolnit a turnaj si spíš užívat. To se relativně povedlo, sice jsem už tak úžasné kolo nezopakovala, ale skončila jsem s průměrným výsledkem a výhrou nad druhou Martinou Vajdovou o 12 hodů. Eva Bínová si nakonec odnesla bronz. 

Před rokem by se mi o ničem takovém ani nesnilo, pamatuju si totiž, jak jsme v Uničově bojovaly do posledního hodu a byly to strašné nervy. Takové MČR jsem vůbec nečekala. A pokud se mě ještě někdo chce zeptat, jestli mě to ještě baví vyhrávat, však už jsem to dokázala třikrát, odpovím: Ano, baví. Protože vím, že tohle je pouhý začátek, pro mě takový nakopávač. I když jsou tohle velké úspěchy, Česká republika je malá, a pokud toho chci dokázat víc, musím častěji jezdit do zahraničí a utkávat se s těmi nejlepšími. Doufám, že to covid situace a moje nová škola dovolí. 😊 

Poděkování

Všichni musíme uznat, že turnaj to byl vážně skvělý a s radostí se do Českých Budějovic zase vrátíme. Díky českobudějovickému Budweis klubu za moc příjemný turnaj a za oddanost, kterou discgolfu dávají! Jde vidět, že do toho dáváte ❤️ a to přináší ovoce. 

Pokud chcete MČR 2021 také podpořit, neváhejte a kupte si jeden z letošních fundraiserů (Color Glow KC Pro Aviar, Glow XT Nova, Splatter Star Firebird či Splatter Star Shryke). Každý prodaný disk přímo podpoří právě českébudějovické pořadatele a Disc Golf Club Budweis.

Fotografie z turnaje najdete zde: https://www.facebook.com/media/set/?vanity=discgolfcb&set=a.401243600614159
Výsledky na PDGA tady: https://www.pdga.com/tour/event/53803
Výsledky na idiscgolf.cz tu: https://www.idiscgolf.cz/turnaje/568
A již brzy se můžete těšit také na play-by-play videa ze všech tří kol kategorie MPO na youtube kanále proDiscgolf.cz.

O autorovi

Studentka fyzioterapie, nejúspěšnejší a nejlepší discgolfistka u nás a trojnásobná mistryně republiky. Kromě discgolfu se zajímá o spoustu dalších sportů, zdraví a žurnalistiku.