Zavřít

Od Míši: Proč jezdit na velké discgolfové turnaje

Poslední články jsem psal spíše obecně ke zlepšování mentální stránky hry nebo jak se stavět k tréninkům. Můžete je najít v záložce sportovní psychologie na mém blogu. Tentokrát bych se chtěl věnovat úplným začátečníkům, ale vlastně taky každému, kdo se chce v discgolfu zlepšovat a zatím neví, zda by měl jezdit na velké turnaje. Téma, o kterém bych se chtěl rozepsat, jsou turnaje a proč stojí za to, je hrát.

Když v dnešní době člověk začíná s discgolfem, tak na něj s největší pravděpodobností narazí skrze místní komunitu, která se nachází v jeho městě nebo v okolí města, kde je discgolfové hřiště. Místní klub tam pořádá párkrát za rok turnaj (záleží jak kde), a tak se může hráč po nějakém čase, poté co se odhodlá, porovnat s místními hráči. Jelikož jsou discgolfové komunity spíše menší a jde o lidi, se kterými se vídá a chodí s nimi hrát častěji a potkává se s nimi na hřišti, tak si rád zahraje. Někteří hráči ale jezdí i na turnaje větší. Někdy na 2. ligu, někdy na KOSTKA stav Czech Discgolf Tour nebo na Mistrovství České republiky.

Tam ale někdy nastoupí strach začátečníka. Měl bych jet na turnaj, kde budu třeba poslední nebo 40. z 60? Nebo se mi nebude dařit tak, jak jsem zvyklý? Co když se ztrapním? Moje odpověď je jasná. Rozhodně bys měl/a. A rozhodně se neztrapníš!

Zkusím napsat pár důvodů, proč se vydat za hranice svého města, okresu, kraje a pro některé možná i republiky, a otestovat svoje schopnosti.

1. Lidi

Discgolfová komunita je úžasná. Měl jsem možnost letos hrát na spoustě velkých turnajů. Na všech čtyřech CDGT (Czech Discgolf tour – 1.liga), na čtyřech turnajích 2. ligy a naposledy na Czech Open. Během sezóny jsem tam potkal obrovské množství nových lidí a vytvořil jsem si spoustu nových přátel, za kterými se vždy rád podívám a to třeba i mimo discgolf. Po turnajových kolech lze často posedět v turnajovém centru nebo v jeho okolí, koupit si za odměnu nějaké to pivo a debatovat nejen o discgolfu.

Za krásné fotografie děkujeme Martinu Jarošovi a České asociaci discgolfu.

2. Hřiště

Všichni organizátoři těchto velkých turnajů věnují desítky a stovky hodin organizaci a přípravě turnaje a výsledkem nejčastěji bývá naprosto skvěle připravené hřiště, které má velice profesionální úroveň. A to holt nezažijete tak často na svém malém hřišťátku (chápu, někdo máte doma velké, vím, o čem mluvím :-)). Někdy se může zdát jako příliš náročné, ale i díky tomu můžete získat zkušenosti, které využijete na turnajích dalších. Jiná hřiště vám navíc mohou ukázat slabiny ve vaší hře, které na svém domácím a dobře naučeném hřišti nepoznáte.

Za krásné fotografie děkujeme Martinu Jarošovi a České asociaci discgolfu.

3. Místo

Máte možnost se podívat do nových částí České republiky a pokud jste ochotní věnovat trochu času navíc po svém turnajovém kolečku, tak se můžete podívat i po městě či po okolní přírodě. Místní vám rádi doporučí, co stojí za to, a někdy máte zajímavé zpestření přímo v rámci programu, jako tomu bylo letos v případě Moravského Krumlova, kde si pro nás kluci připravili prohlídku Slovanské epopeje.

Za krásné fotografie děkujeme Martinu Jarošovi a České asociaci discgolfu.

4. Hráči

Koncentrace skvělých hráčů. V prvních kolech si můžete jako začátečník zahrát s některým z nejlepších hráčů nebo hráček v republice. Pro někoho to může být nepříjemná věc. Můžete mít pocit, že vás zahanbí, když kolo zahrají klidně o 15-20 hodů lépe, ale berte to jako příležitost. Příležitost, jak se zlepšit, jak odpozorovat něco nového a někdy se prostě jen kochat, co je někdo pokročilejší schopný hodit za skvělý hod a žasnout. V rámci Czech Discgolf Tour také často bývají akademie České discgolfové reprezentace, které jsou užitečné nejen pro začínající hráče, ale i pro ty pokročilé. Můžete tam získat spoustu cenných informací a tipů, které využijete na jakémkoli hřišti. Nebojte se zajít za některým z hráčů a doptat se na pomoc. Jen to prosím nedělejte během turnajového kola, ale nechte si to až na čas po něm. 🙂

Za krásné fotografie děkujeme Martinu Jarošovi a České asociaci discgolfu.

To jsou pro mě 4 hlavní důvody, proč vytáhnout paty ze svého města, podívat se po krásách naší republiky a dojet si zahrát velké turnaje. Jaký další důvody máte vy? Proč jezdíte na turnaje – ať už velké nebo malé?

O autorovi

Míša se věnuje discgolfu už od roku 2016, větší turnaje však začal hrát až v posledních letech. Mezitím vystudoval psychologii na brněnské Masarykově univerzitě, začal pracovat v oboru a zajímá se právě i o psychologii sportovní. Jeho dosavadní největší úspěch je stříbro na turnaji 2. DGL 2022: Chateau Hostačov Open.