Zavřít

Pohořská pohoda na Pohoř Open 2015

Junioři málem porazili Openy. Na jednom z discgolfových kopců u Oder se už několik let scházejí discgolfisté všech koutů ČR, aby změřili své síly na nejkratším osmnáctijamkovém turnaji u nás. 

Vůbec to ale neznamená, že je hřiště jednoduché. Pokazit se dá, tak jako každé jiné. Když člověk hraje svoji hru, je snadné na něm skórovat. Ale když zrovna nemá den, úzké fairwaye ho několikanásobně ztrestají. Jeden den dvojka, druhý den čtyřka.

Pořadatelé z klubu D.U.B. Hill Odry (nejspíš nejstarší klub v ČR) hřiště nachystali už v pátek, aby všichni mohli náležitě potrénovat. Dorazilo celé discgolfové okolí z Nového Jičína, Kopřivnice, Ostravy, Havířova,…

V sobotu v 9 ráno už začalo první kolo. Během toho padlo několik es (upřímně – zatím nevíme kolik, ani kdo) a přihodilo se pár neočekávaných věcí. Třeba ta, že po prvním kole byl nejlepším hráčem kategorie Open Robin Kaňok (Bazarmix Ostrava – skóre 46) – nechal za sebou několikanásobného mistra ČR Lukáše Filandra (47), místního borce Lukáše Jedličku (49), i bratry Greplo-Novákovy (48, 47, 48). Vůbec to ale nebylo nejlepší skóre. To totiž (i díky esu) zahrál junior Jakub Knápek z Nového Jičína – 44. Hned za ním pak byl Adam Klimeš s 46. Ženy opanovala Danča Filandrová s 57 a Mastery Jan Pelant s 49.

Odpoledne už bylo trochu klidnější. Role na předních místech se promíchaly ve všech kategoriích kromě Juniorů a žen a padlo pár dalších es. Na první místo se ve své kariéře poprvé vyšplhal Přemysl Novák díky solidním 45 hodům (dohromady 92), hned za ním se udržel Lukáš Filandr (93) a třetí místo držel Kryštof Novák (95). Junioři však stále vedli – Kuba Knápek s 90 a hned za ním Adam Klimeš s 91. Hřiště bylo pro všechny kategorie úplně stejné. V Masterech pak byla situace podobná jako v Openu, Ivo Vojtík se vůbec poprvé vyšplhal na první příčku (pokud víme) díky svým 49 hodům a ve Women se nic moc nezměnilo.

Následoval (v tomto pořadí) hokej v televizi, speciální formát putting contestu (posíláme gratulace Jedlovi!), klasický formát putting contestu (gratulujeme i Michalu Greplovi!) a koncert samotného ředitele turnaje – Martina Olšiny.

Při začátku nedělního třetího kola se zvedl vítr a najednou byly úzké fairwaye ještě užší. Některým to však vůbec nevadilo. Lukáš Filandr zahrál rekordních 43, Přemysl Novák 45 (dostal se jeden hod za Lukáše) a Kryštof Novák se propadl někam do hlubin. Jakub Knápek dal druhé turnajové eso na 96 metrové jamce číslo 1 (podle skórkarty čtyřpar, takže Albatros si dal albatrose k snídani). I přesto ho ale Lukáš Filandr dokázal dotáhnout, a před finále měli stejné skóre. Navíc si Kuba vytvořil náskok i na Adama. V Masterech se karty zase promíchaly – na první místo se dostal Martin Olšina a v ženách se stále držela Daniela Filandrová.

Finále Openu si zahráli Lukáš Filandr (136), Přemysl Novák (137), Robin Kaňok (144), Lukáš Jedlička (147) a Jiří Blahout (který ale nenastoupil, protože spěchal domů). Pořadí zůstalo tak, jak bylo před finále s tím rozdílem, že Jedla se vyšvihnul na třetí místo. Podíl na tom má jistě i to, že na 8. jamce finále hodil skipem eso. DD2 je prostě držák. Gratulujeme Přemovi, který se na větším turnaji umístil na bedně vůbec poprvé! 

V kategorii Master se pozice vyměňovaly neskutečnou rychlostí po celou dobu turnaje. Finále ale zvládnul nejúspěšněji Jan Pelant a vybojoval tak zasloužené první místo.

V kategorii Women vyhrála Daniela Filandrová (čímž si Filandrovi odvezli další turnajový double), druhá byla naše nová Albatroska Eva Králová a bronz vybojovala Kamila Vojtík-Burdová.

Jakub Knápek (Albatros proDiscgolf Team, Moravian Gators) v juniorech si v klidu udržel první místo, Adam Klimeš (Albatros proDiscgolf Team, Bushcraft Kopřivnice) druhé a na třetí se dotáhl domácí Petr Sedláček (D.U.B. Hill Odry).

Turnaj se vyvedl výborně, organizace, výsledky i počasí byly skvělé. Doplňkový program byl taky promyšlený do posledního detailu a všichni si ho užili.

Děkujeme organizátorům (D.U.B. Hill Odry) a partnerům (proDiscgolf.czDiscGolfPark Česká republikaPenzion nad stájí JakartoviceWildskin.czJavex Trade a SkiCentrum Odry), těšíme se za rok (a na Veselí).

Otázkou je: Kolik těch es za víkend padlo? Tréninková se nepočítají. První správná odpověď budiž odměněna archem nálepek Discmania.

O autorovi

Discgolf hraje od roku 2011. Od počátku se taky věnuje jeho rozvoji skrz pořádání turnajů, výuku discgolfu a eshop proDiscgolf.cz, který má na starost. Je mistrem republiky v discgolfu z roku 2017 a 2020.