Zavřít

BÚŘOV DISCGOLF CAMP PRO DOSPĚLÉ – PŘÍPRAVA NA MČR 2022

V termínu od 1. do 6. července 2022 se na valašském kopci Búřov uskutečnil historicky druhý discgolfový camp pro dospělé. Zúčastnilo se ho 20 nadšenců, kteří se chtěli něco nového naučit a zdokonalit se ve své hře. Pod svá křídla si je vzala skupinka zkušených a talentovaných instruktorů, kterými byli Bohdan Bílek, Petr Mrázek, Jakub Knápek, Matěj Vojtík a já. Péťa pomáhal primárně juniorům a já jsem tady byla pro holky, obecně jsme ale pomáhali všem, kteří o to měli zájem nebo jsme viděli, že potřebují s něčím pomoci.

Kemp byl zaměřený hlavně turnajovou hru a na otestování nového layoutu, na kterém se na podzim odehraje souboj o mistrovské tituly v ČR. Proto jsme během tábora odehráli hned dva turnaje.

Walachian Open

První z nich nesl název Walachian Open. Na tomto turnaji jsme odehráli celkově 2 kola s tím, že v sobotu jsme hráli první a v neděli kolo druhé. Po kole jsme se vždy vydali doplnit síly obědem a poté jsme se v tréninkových skupinach vrátili na hřiště vyzkoušet si hlavně nepovedené jamky nebo tam, kde jsme si nebyli jistí, co hrát. Zároveň se s námi také účastníci mohli poradit, ptát se atd.

Výsledky Walachian Open

V Openech se o první místo poprali naši instruktoři. Nakonec zvítězil Peťa Mrázek a o hod za ním skončili na děleném druhém místě Bohdan Bílek a Jakub Knápek. Po rozhozu Bohdana a Kuby nakonec Kuba Knápek ukořistil druhé místo. 

V Ženách se mi podařilo získat zlatý pohár, stříbro si odnesla Nikča Mikuláštík a bronz Jitka Kubešová. 

Dále výsledky vypadaly následovně:
Kategorie MP40:
1. místo Ondřej Vojtášek
2. místo Silvestr Mikuláštík
3. místo Jiří Trojan

Kategorie MJ15:
1. místo Filip Janů
2. místo Silvestr Mikuláštík
3. místo Samuel Kšiňan

Večery

Po večerech se většinou konaly soutěže týmů. Týmy jsme vytvořili tak, že jsme účastníky rozdělili na 2 půlky podle toho, zda žijí víc na východu nebo na západě. V těchto skupinách se poté utkali například při speciální puttovačce nebo v běhací soutěži, kde měli týmovou spoluprací dostat disk až do koše jamky číslo 14. Další výzvou byla Ace race soutěž, která se odehrála na menším hřišti nacházejícím se dole ve vesnici Valašská Bystřice. Jamky tam totiž k esu vyloženě vyzývají, a tak se tam nejednomu hráči povedlo jej ukořistit. 

Součástí programu také byla snaha pomoci hráčům zlepšit jejich techniku, a tak jsme během campu hráče natočili na kameru a poté probíhal rozbor jejich backhandu i forehandu. 

2. Mistrovství Valašského Království 2022

Druhým turnajem celého campu byl druhý ročník Mistrovství Valašského Království. Ten se odehrál v úterý 5. a ve středu 6. července. Ačkoliv byl harmonogram turnaje naplánovaný, nakonec dopadl úplně jinak, než jsme si původně představovali. Během campu jsme měli celou dobu teplé slunečné počasí a někdy jsme si i stěžovali, že by možná mohlo být i trochu chladněji. Ochlazení přišlo právě v tyto dva dny. 

Během prvního kola v úterý jsme bojovali s deštěm a trochu i s mlhou, kolo jsme ale nakonec zvládli i bez přerušení kola, i když skóre nebylo tak skvělé, jak by si hráči zřejmě přáli. Výhoz druhého kola byl dočasně odložen, protože déšť a hlavně mlha se zhoršily, a nakonec se druhé kolo v úterý úplně zrušilo. Mlha zahalila po zbytek dne celý Búřov a schovala jej do své náruče. 

Protože měla ve středu dopoledne přijít bouřka, rozhodli se pořadatelé turnaje, že začneme brzo ráno. Výhoz byl naplánovaný na 7:00. Vstávali jsme tedy někdy před půl šestou a v 6:00 jsme už byli s Peťou Mrázkem na driving rangi a rozhazovali jsme se. Upřímně jsem ještě nic takového asi nezažila a přišlo mi, že pořád spím a sním. 

Poté jsme si dali snídani, v 6:30 proběhl rychlý meeting a poté v 7:00 byl výhoz. Bylo krásně a dokonce vysvitlo i sluníčko. Hráli jsme ve flightech po 3 hráčích, a tak to celé rychle utíkalo a my jsme za sebou brzo měli první kolo. 

Moje hra

Během druhého kola se mi hrálo hrozně a připadalo mi, že mi úplně došla energie a nedokážu už ani hodit. Celé tělo se mi třáslo a bylo mi nepříjemně, a tak jsem se nakonec rozhodla, že se radši dám dokupy a odstoupím. Za normálních okolností bych této volby zřejmě litovala, protože se skoro nikdy nevzdávám, ale tentokrát mi to prostě přišlo jako správné rozhodnutí. Mému rozhodnutí možná pomohl i fakt, že jsme sotva dohráli druhé kolo a kluci hned oznámili, že za chvíli bude výhoz posledního kola místo toho, aby vůbec dali hráčům čas se trochu najíst, spočnout si atd. Spolu se mnou odstoupilo po druhém kole i pár dalších hráčů. 

Třetí kolo a výsledky

Během třetího kola přišel zase déšť, který se naštěstí nezdržel tak dlouho. Bouřka se naštěstí neobjevila ten den vůbec. Po dohrání třetího kola jsme konečně mohli korunovat krále a královnu Valašského Království. Stali se jím Jakub Knápek a Tereza Poučová.

V kategorii Open zase proběhl souboj instruktorů o nejvyšší příčky, a to konkrétně mezi Jakubem Knápkem, Bohdanem Bílkem a Petrem Mrázkem. Peťa a Kuba se do třetího kola drželi se stejným skóre a oběma se jim podařilo zahrát devět hodů pod par, což je zatím nejlepší skóre zahrané na mistrovském layoutu. Ve třetím kole se ale Kubovi dařilo více a nakonec ukořistil zlatou medaili. Druhý skončil Peťa Mrázek a bronz odnášel Bohdan Bílek.

V ostatních kategoriích to skončilo následovně:
Kategorie FPO:
1. Tereza Poučová
2. Lucie Honzíková
3. Marcela Tomášů

Kategorie MP40:
1. Ladis Dragoun
2. Ondřej Vojtášek
3. Silvestr Mikuláštík

Kategorie MP50:
1. Michal Jiřík
2. Radek Čižmař
3. Lubomír Vičan

Kategorie MJ15:
1. Šimon Šimík
2. Samuel Kšiňan
3. Silvestr Mikuláštík ml.

CTP

Protože nikdo nedal během turnaje eso, proběhla po turnaji na ostrovní jamce 18 CTP soutěž. Když mi to kluci šli oznámit, sebrala jsem nakonec poslední kousky energie, vstala z postele a v papučích a s jedním diskem se vydala ven. Přišlo mi, že by ten disk mohl letět kamkoliv, bála jsem se, že nad ním nebudu mít vůbec kontrolu. Když jsem ale hodila, můj disk skončil asi metr a půl od koše a tento můj hod nakonec byl nejblíže ke koši. Vyhrála jsem tedy CTP a můj špatný pocit z nepovedeného turnaje to aspoň částečně zahnalo. 

Zhodnocení a poděkování 

Musím říct, že jsem si tento discgolfový camp velmi užila. Ono je to vždycky super, když se na jednom místě sejde parta bláznů, kteří přetékají láskou k discgolfu. Myslím, že hráči se toho spoustu naučili a odnesli si z campu hezké zážitky. 

Na závěr bych chtěla moc poděkovat Silvestru Mikuláštíkovi za to, co pro český discgolf dělá. Neustále dře od rána do večera a snaží se, aby vše bylo tip ťop. A myslím, že se mu to skvěle daří. V září se na MČR máte na co těšit, věřte mi. 

O autorovi

Studentka fyzioterapie, nejúspěšnejší a nejlepší discgolfistka u nás a trojnásobná mistryně republiky. Kromě discgolfu se zajímá o spoustu dalších sportů, zdraví a žurnalistiku.