Zavřít

Důvod, proč ti pravotočivý driver může zatáčet doleva, aneb jak létají discgolfové disky ve skutečnosti.

Známe to všichni. Koupíme si disk, který by podle charakteristik měl letět nejdřív hodně doprava, a pak se vrátit trochu doleva. Jenže on letí doleva celou dobu!

Discgolf je sport. Aby discgolfový disk letěl (tak, jak má), musí mít hráč správnou techniku a rychlost. Jedno bez druhého nefunguje a druhé bez prvního taky ne. Jak už to tak bývá, každý jsme trochu jiný, máme za sebou jiný počet odházených hodin, jinou sportovní historii, zkrátka jiný švih. Ve výsledku to znamená, že disk nám vyletí z ruky každému jinou rychlostí.

Bohužel, ne všichni házíme jako Simon Lizotte, který je schopný disk vystřelit do rychlosti 144 km/h! My, běžní smrtelníci házíme pomaleji. Nejlepší Češi reálně na turnajích hází do 130 metrů, na což stačí nějakých 100 až 110 km/h. Začátečníci pak hází v průměru okolo 50 km/h.

Značka Discmania připravila krásný plakát s letovými křivkami jejich disků v závislosti na tom, jakou rychlostí je hodili. Kvůli tomu, co je na plakátu, do začátku doporučujeme raději puttery, maximálně midrange, než drivery. A když už driver, tak FD, nebo Leopard, tedy ty nejpomalejší. Pomalejší disky jsou zkrátka mnohem ovladatelnější.

PDF verze je ke stažení zde.

Každý disk totiž potřebuje určitou rychlost k tomu, aby letěl tak, jak jeho čísla určují. Někdo, kdo si kupuje první driver nemůže čekat, že mu Star Destroyer poletí stejně, jako když ho hodí Paul McBeth (skoro rovně). A ne každý (téměř nikdo) může používat PD2 na pravotočivé hody, jako Simon Lizotte.

Abys mohl vybrat další discgolfový disk ti stačí jen vědět, jaký disk hážeš a najít křivku, kterou ti dělá na obrázku výše. Pak jen vybereš ve stejném řádku takový, jaký potřebuješ.

O autorovi

Discgolf hraje od roku 2011. Od počátku se taky věnuje jeho rozvoji skrz pořádání turnajů, výuku discgolfu a eshop proDiscgolf.cz, který má na starost. Je mistrem republiky v discgolfu z roku 2017 a 2020.