Zavřít

Něžný discgolf: Ti, kteří nás inspirují a motivují

V discgolfu i v jakémkoli jiném sportu nebo oblasti života je důležité klást si cíle. Abychom své cíle splnili, potřebujeme motivaci a inspiraci, a přesně tu nám vzory (idoly) mohou nabídnout. Proto jsem se rozhodla napsat tento článek, ve kterém si povíme něco o tom, proč je důležité mít svůj vlastní vzor. Někoho, ke komu budeme vzhlížet. Dále vám povím o setkání s mým vzorem a představím vám některé inspirující hráčky, které podle mě mají hodně co nabídnout. 

Co si od vzorů můžeme odnést?

Odkoukávání techniky 

Říká se, že kopírování je většinou špatná věc. To v discgolfu tak úplně neplatí. Kopírování něčí techniky dokáže být velmi přínosné. Jako vhodná předloha slouží například slow-motion videa, která najdeme na YouTube, nebo si živě můžeme natočit vlastní (pokud bude příležitost vidět svůj vzor). Techniku si můžeme nejdříve nastudovat a poté se ji snažit napodobovat. Vypíchneme si určité body, kterých si u nějakého profíka všimneme. Poté se budeme snažit je vložit do naší techniky. 

Osobnost 

Na profi hráčích a hráčkách nás může také zaujmout jejich osobnost a to, jak se chovají. Obvykle se profíky stávají ti, kteří mají velké sny, jsou cílevědomí, pilní a plně odhodlaní, že pro splnění svých cílů udělají cokoliv. To je na jednu stranu věc, kterou strašně obdivuju, a z druhé strany mám vždycky někde vzadu v hlavě: ,,Všeho s mírou.’’ To mi připomíná, že ačkoliv je důležité snít, měly bychom si vždy zachovat i zdravý rozum. 

Na mé oblíbené hráčce Paige Pierce se mi ale vždycky líbilo právě tohle. To, jak dokáže být dravá, motivovaná a silná. Už od malé holky měla ona a její tatínek velké sny, za kterými společnými silami šli. Bez boje prostě neodcházela, nevzdávala se až do konce. V discgolfu je vždycky důležité myslet na to, že dokud poslední disk neskončí v koši, může se stát absolutně cokoliv. 

Další častou vlastností profesionálů a profesionálek je to, že chtějí být nejlepší a vyhrávat. Dalo by se říct, že to je jejich hnací pohon k tomu, aby makali dál. U velké části z nich se z toho stává závislost a touží po tom zažívat ty slastné pocity výhry stále dokola. Tohle nemusí být pro každého z nás a je v pořádku chtít hrát discgolf jenom pro zábavu a proto, že nás naplňuje. I přes to nás tito hráči mohou velmi motivovat. 

Když už si najdeme náš vzor, neměly bychom se jím nechat úplně pohltit. Tím mám na mysli, že bychom neměly mít nasazené růžové brýle a měly bychom zůstat trochu kritickými. Můžeme se řídit tím, co dělá, obdivovat ho, ale neměly bychom z něj dělat nějakou nadlidskou bytost. Pořád to jsou jenom lidi, kteří dělají chyby. Tak jako my všichni. 

Býti vzorem pro jiné

Na své discgolfové cestě se postupně vypracováváme a stávají se z nás lepší a lepší hráčky. Díky tomu se můžeme stát také něčím vzorem. Může se dostavit pocit slávy a toho, že jsme prostě nejlepší a nic nás nepřekoná. Když do téhle fáze dojdeme, neměly bychom zapomínat na to, že ostatní sledují naše chování, mohou nás napodobovat a obdivovat nás. Podle toho bychom se měly taky chovat a snažit se být správným vzorem pro ostatní. Mít takovou moc je totiž určitá zodpovědnost, se kterou bychom měly správně naložit a vést ostatní tím správným směrem.

Setkání s mým vzorem

Paige Pierce mě zaujala už od samého začátku mého hraní. Při sledování videí na YouTube jsem jí vždy fandila, líbil se mi její copek a hlavně to, jak házela daleko. Byla mladá, namotivovaná, a zároveň toho měla hodně za sebou – už v té době se jí podařilo vyhrát Mistrovství světa a další významné turnaje. 

Thanks @discgolfprotour for photos!

Na internetu jsem viděla i spoustu jiných velmi talentovaných a schopných hráček, ale žádná z nich mě nezaujala tak, jako ona. Nikdy jsem moc nepřemýšlela nad tím, že bych ji v nějaké blízké době mohla potkat, protože ona hrála téměř všechny turnaje v Americe a některé v Asii, ale do Evropy zas tak často nejezdila. Párkrát jsem ji viděla přihlášenou na turnaji v Evropě, ale nemohla jsem na něj jet, a tak jsem stále jenom doufala dál, že se mi někdy splní tento můj malý sen a s Paige se někdy potkám. 

Ten se splnil až v roce 2022 (discgolf jsem začala hrát v roce 2014), a to na turnaji European Open ve finské Nokii. Podařilo se mi na tomto turnaji získat divokou kartu a cítila jsem obrovskou radost z toho, že se s Paige skutečně setkám. 

Když jsme přijeli do Nokie, trvalo pár dní, než jsem Paige uviděla. Když jsem ji poprvé zahlédla, byla jsem úplně mimo. Bylo to podobné jako když fanynka Justina Biebera poprvé potká Justina a nadšením lapá po dechu. Něco takového jsem byla i já. První, co mě napadlo, bylo: ,,Tyjo, ta je ale malinká.’’  No dobře, to byla až druhá věc. První ve skutečnosti byla: ,,PANEBOŽEE TO JE PAIGE PIERCE!!!!’’ V duchu jsem skákala radostí. Chvíli mi trvalo, než jsem se uklidnila. Nakonec jsem se po chvíli dokopala k tomu k ní přijít s diskem kvůli podpisu a s prosbou o společnou fotku. A tady je výsledek:

Fotka, po které jsem toužila tolik let. Vím, že nejde zase o tolik. Paige je člověk jako my všichni a ne nějaká bohyně. Myslím, že všichni účastníci naší české výpravy si museli myslet, že jsem se z té Paige úplně zcvokla a mohla bych řešit i jiné věci než jen ji. Ale nemohla jsem si pomoct. Jsem neskutečně ráda, že mi Kryštof další účastníci naší výpravy pomohli splnit můj sen. Díky! 

Poté, co jsem ji tam viděla vícekrát, jsem se konečně uklidnila a začala ji brát prostě jako soupeřku na turnaji. Paige se dokonce podařilo turnaj vyhrát! Byl to pro mě skvělý zážitek sledovat její dlouhé hody, přesné příhozy a proměněné putty. Paige byla, je a vždy bude mou velkou motivací.
Kanál JomezPro také natočil video o Paige, které je zajímavou ukázkou toho, co se jí a jejímu tatínkovi honilo hlavou, když začínala s discgolfem a postupně vyhrávala velké tituly. 

I když byl tatínek na Paige někdy drsný, vždy pro ni chtěl to nejlepší a ona to věděla. Jejich vztah je velmi silný a ve videu jsou krásně zachyceny i silné emoce tatínka, které k Paige a také k tomu, co dokázala, chová. Je to prostě pyšný táta a tohle video mě pokaždé dojme. 

Další velmi inspirující hráčky

Kristin Tattar (Estonsko)

Kristin Tattar je momentálně nejlepší discgolfistkou na světě. Za svou kariéru se jí podařilo nasbírat nespočet úspěchů, mezi které patří hlavně výhra na Mistrovství světa 2022, United States Women’s Disc Golf Championships (USWDGC) 2019 a spoustu vítězství na DGPT … 

Thanks @discgolfprotour for photos!

Discgolfu se začala věnovat v roce 2014, i když o jeho existenci věděla už v roce 2013, kdy si všimla discgolfových košů poblíž lyžařské stezky v Alutaguse. Kristin se v mládí totiž věnovala běhu na lyžích a volejbalu. Oba sporty ji velmi naplňovaly a věnovala se jim na 100%. Pak jí bylo řečeno, že si musí vybrat jenom jeden, a tak se rozhodla pro běh na lyžích. Byla úspěšná, vyhrávala medaile v estonských národních soutěžích, ale bohužel trénovala příliš tvrdě a její tělo to už nezvládalo, takže po střední škole skončila.

Kristin v roce 2021 získala jednu z největších smluv, jaké kdy byly nabídnuty v ženské kategorii FPO. Podepsala čtyřletou sponzorskou smlouvu s výrobcem Latitude64° v hodnotě 500 000 USD. Díky tomuto kontraktu se mohla Kristin zavázat discgolfu ještě více a dostala šanci více cestovat a účastnit se všech Major turnajů a většiny DGPT turnajů.

Thanks @discgolfprotour for photos!

Cesta Kristin nebyla vždy jen procházka růžovým sadem. Během její cesty jí dělalo problém, že neměla trenéra, tedy někoho, kdo by jí řekl, jak pracovat na svých slabinách. Navíc jí nikdo nenastavoval laťky, kterých by mohla dosáhnout, takže jediný způsob, jak mohla mít představu o úrovni svých dovedností, bylo soutěžit s nejlepšími možnými hráčkami a zjistit, jak na tom je. Když s nimi Kristin poprvé soutěžila, nevěřila tomu, že by s nimi dokázala udržet krok. Když se jí to povedlo, pomyslela si, že by neměla být tak dobrá, jako ony. Tato myšlenka jí stoupla do hlavy, nervy začaly pracovat a Kristin začala hrát špatně.

Když Kristin začínala s discgolfem, ani ji nenapadlo, že by z toho mohla být její práce. Discgolf brala jako skvělý koníček, který ji naplňoval. Navíc musela plnit i roli matky a starat se o svou dceru, která má nyní okolo 10 let. Kristin má štěstí, že je její dcera velmi chápavá. Někdy jezdí na turnaje s ní a někdy zůstává doma a volají si spolu přes Skype. Není zvykem, že by se někomu po dovršení 20 let podařilo posunout se ve sportu tak vysoko, jako je Kristin. V její cestě jí pomohl její přítel Silver Lätt i její dcera. Kristin považuje za velké vítězství i to, že se jí podařilo najít discgolf. 

Pokud se chcete dozvědět o Kristin víc, dole ve zdrojích najdete článek, ze kterého jsem čerpala většinu informací.

Kat Mertsch (USA)

Kat Mertsch se na světové tour objevila teprve nedávno, i přes to je považována za ,,nebezpečnou’’ mladou hráčku, která má v sobě velký potenciál. Discgolf ji na začátku moc nezaujal, vlastně nejdřív vůbec nechápala jeho smysl a nebavil ji. O něco později ji začal naplňovat a zjistila, že jí jde a má šanci i vyhrávat, což nikdy dřív v jiném sportu nezažila. Kompetitivně začala hrát discgolf někdy v roce 2017. V roce 2020 vyhrála cenu Rookie of the year, na což byla velmi hrdá.
*Pozn.: Rookie of the year je cena, která se uděluje každý rok jednomu muži a jedné ženě za to, že získají za rok nejvíce bodů z PDGA turnajů během jejich prvního roku, který hrají za profesionály.

Kat Mertsch se mi také podařilo potkat a vyfotit se s ní právě na European Open.

Co mě na Kat velmi zaujalo byl její přístup k mentálnímu zdraví, které sama staví hodně do popředí a zakládá si na něm. Tvrdí, že dokud si nedáme do pořádku naši mentální stránku, tak ta fyzická nikdy nebude dostatečně dobrá. Taky otevřeně mluví o své úzkosti, která nepramení z discgolfu, spíš obecně ze života. Proto se například ve svém off-season více věnovala mentální stránce a strávila na hřišti o něco méně času. Místo toho si dopřála pořádný odpočinek ve formě čtení knížek a také spirituální přípravy. 

Thanks @discgolfprotour for photos!

Když má Kat pocit, že jí něco nejde, prostě si to napíše na papír a pracuje na tom. Momentálně bychom na tomto seznamu našly věci jako: vyhrát velký turnaj, vyhrát 3 A-tier turnaje, zlepšit svůj forehand. 

Pokud byste se chtěly dočíst více o Kat, dole ve zdrojích najdete článek, ze kterého jsem čerpala.

Eveliina Salonen (Finsko)

Finská talentovaná hráčka Eveliina Salonen začala hrát discgolf ve svých 12 letech. Dominuje svým neskutečně dlouhým a přesným forehandem i backhandem. V současné době hraje pod značkou Innova Discs. Ve svém volném čase ráda hraje florbal a golf. Kdysi se také věnovala hokeji a fotbalu. 

Eveliina vyhrála 3x titul Mistryně Finska (2017, 2016 a 2015). Kromě evropských turnajů jezdí i na americkou tour, kde se jí podařilo v roce 2020 vyhrát Waco Annual Charity Open a v roce 2019 se stala výherkyní turnaje The Memorial Championship.

Thanks @discgolfprotour for photos!

Eveliina v poslední době velmi bojuje se svým puttováním, které kazí její jinak výbornou hru. Doufám, že se s tím dokáže poprat a tento problém vyřeší. Pak se z ní totiž stane naprosto špičková hráčka.

Thanks @discgolfprotour for photos!

Henna Blomroos (Finsko)

Pokud znáte Eveliinu, určitě musíte znát její nejlepší kamarádku a zároveň rivalku Hennu Blomroos. Henně je sice teprve 23 let, ale za svou kariéru už stihla sesbírat spoustu úspěchů.  V roce 2021 vyhrála Mistrovství Evropy na Konopišti, v roce 2018 vyhrála European Open a získala celkem 4 tituly z Mistrovství Finska (2020, 2019, 2018, 2014). Svůj první titul Mistryně Finska tedy vybojovala v pouhých 14 letech. Hraje také pod značkou Innova Discs (stejně jako Eveliina) a své nejdelší hody hází se Star Destroyerem

Thanks @discgolfprotour for photos!

Sarah Hokom

Sarah Hokom je známá především svým jedinečným forehandem, se kterým dokáže tvarovat neuveřitelné hody. Je mistryní světa z roku 2012 a patří mezi top 10 hráček v FPO. Zajímavostí je, že v roce 2015 se Sarah stala součástí autonehody po cestě na Deer Lakes Park, a přišla kvůli tomu o dvě jamky. Poté prohrála v souboji s Paige Pierce o jeden jediný hod. 

Thanks @discgolfprotour for photos!

Sarah v roce 2021 musela odstoupit z turnaje Dynamic Discs Open (National Tour) kvůli naraženému nervu v její dominantní ruce. Po potřebném odpočinku a zotavení je zpět, a tak se těším, co v této sezóně předvede.

Catrina Allen

Catrina si tento rok už stihla připsat mezi své úspěchy jedenáctou výhru ze série turnajů Disc Golf Pro Tour, a to konkrétně na turnaji Las Vegas Challenge. Je to také její první výhra pod jejím novým sponzorem DGA, který ji sponzoroval ještě během jejích začátků, kdy byla amatérkou. Před DGA dlouho spolupracovala se značkou Prodigy Disc.

Thanks @discgolfprotour for photos!

Před tím, než se začala věnovat discgolfu, dělala barmanku. K discgolfu ji poté dostal její kamarád a už od svých začátků byla úspěšná. V roce 2011 se stala profesionálkou a během její kariéry vyhrála spoustu velkých turnajů. Mezi její největší úspěchy patří samozřejmě výhra na Mistrovství světa v roce 2014 a 2021.

Zdroje

O autorovi

Studentka fyzioterapie, nejúspěšnejší a nejlepší discgolfistka u nás a trojnásobná mistryně republiky. Kromě discgolfu se zajímá o spoustu dalších sportů, zdraví a žurnalistiku.