Zavřít

European Open 2015 – tentokrát tam nejsme

Budeme u toho. Alespoň online. Největší discgolfové klání, které každé dva roky posouvá discgolf kupředu, se blíží. Ve středu byl Presidents Cup, od čtvrtka European Open.

Vezmeme to popořadě. Za oběma událostmi stojí Jussi Meresmaa a jeho tým, nově taky společnost Spin18. European Open se koná každé dva roky ve Finsku, nejdříve to bylo v Tampere, teď v Nokii. O historii si může každý přečíst více tady, pro nás je důležité, že teď bude šestý dvouročník a hlavně to, že rok od roku je turnaj větší a profesionálnější. Jussi pokaždé předem prohlásil, že chce udělat nejprofesionálněji uspořádaný turnaj všech dob a zatím se mu to vždy povedlo. My jsme na European Open byli už 2x, v roce 2011 jako spotterská výprava a 2013 taky tak, jen Kryštof dostal divokou kartu a hrál. Blogování z naší minulé cesty je tady. Teď tam bohužel opravdu nejsme, ale naši finští přátelé odvádějí dobrou práci a tak se máme na co tešit i „po drátě“.

Presidents Cup

Jedná se o obdobu superfinále HDGT (ne, spíš je naše superfinále obdoba Presidents Cupu) a bojují proti sobě tým nejlepších hráčů Evropy a tým nejlepších hráčů Severní Ameriky.

*V týmu Evropy se minulý týden zranil Jalle Stoor, takže místo něj nastupuje Henrik Johansen.

Celá soutěž má dvě části, v té první se rozdělí všech 16 hráčů na 4 skupiny (vždy 2 Evropani a 2 Američani, ženy spolu) a hraje se o 28 bodů tím způsobem, že nejnižší skóre ve skupině vyhraje 4 body, druhé 2, třetí 1 a čtvrté nic. V druhé části se hraje Match Play, takže jeden proti jednomu a ten, kdo vyhraje, dostává 3 body. Celkem se rozdělí 52 bodů, tým, který dostane víc, vyhrál. Zatím vždy vyhrála Amerika.

Aktualizace: Tento rok vyhrála USA znovu. Po první části bylo skóre 19:9 pro vítěze, ale během té druhé už to vypadalo, že má Evropa šanci. Nakonec to bylo 29,5:22,5. Vítězům gratulujeme, i když bychom byli rádi, kdyby vyhrála Evropa! Více informací tady.

European Open 2015

Začíná 16.7. Je to turnaj PDGA kategorie M – nejvyšší z nejvyšších (další letošní M: Aussie OpenScandinavian OpenPro Worlds a USDGC). Od doby, co se pořádá v Nokii, na hřišti „The Beast“ ho vyhráli David Feldberg (2011) a Paul McBeth (2013). Otázka je, kdo to bude tentokrát. Hrají se 4 kola, to poslední je tedy v neděli. Webová stránka turnaje se neustále plní neskutečným množstvím novinek, instagram opendiscgolf je skoro synonymem pro živý přenos.

Hlavní relací každého dne Turnaje je výstižně pojmenovaná Insider Show na Youtube kanálu TheSpinTV. Půlhodiny těch nejlepších záběrů a nejzajímavějšjích rozhovorů z každého dne, vždy ve 21:00 českého času. První díl už je za námi a byl o Presidents Cupu. Je v něm dlouhý rozhovor s McBeastem, kapitány obou týmů a ředitelem mezinárodních záležítostí PDGA. K shlédnutí je tady.

Další zajímavá videa a články z dosavadního dění jsme vypsali tady:

– Videopředstavení 1. jamky​ (Lizotte, Meresmaa)

– Videopředstavení 3. jamky (Jenkins, Lizotte, Meresmaa)

– Rozhovor s kapitány týmu Evropy a USA

– Rozhovor s Paulem Ulibarri a Pasim Koivu

– Rozhovor s Brianem Hoenigerem z PDGA

– ONLINE SKÓRE

– Veškeré dění se bude objevovat přímo tady

Naší rodné zemi nejbližší soutěžící je Katka Bodová – několikanásobná mistryně Slovenska, která zítra nastoupí ve 13:00 spolu se známými jmény, jako je David Feldberg a Jalle Stoor (pokud bude zdráv). Držíme palce!

O autorovi

Discgolf hraje od roku 2011. Od počátku se taky věnuje jeho rozvoji skrz pořádání turnajů, výuku discgolfu a eshop proDiscgolf.cz, který má na starost. Je mistrem republiky v discgolfu z roku 2017 a 2020.