Zavřít

Konopiště Challenger 2017: atmosféra DGWT

Po páte za sebou, ve světě nejznámější český discgolfový turnaj Konopiště Open, zase povyroste. Možná by se spíše hodilo napsat rozroste. Nebude totiž jen jeden, nýbrž rovnou dva a najednou.

 

Konopiště Open 2017 na super dlouhém hřišti Franz Ferdinand (3 353 m, PAR 67) je opět součástí Disc Golf World Tour, zatímco Konopiště Challenger se letos zaměří zejména na amatérské hráče a otevře katagorie, o kterých jste možná ještě neslyšeli, ale o to zajímavější jsou. Pojďme si je nyní hezky jednu po druhé představit, registrace začíná už 19.1. v pět odpoledne!

Začněme od těch, které známe. Většina českých turnajů nabízí hlavně čtyři základní hráčské kategorie: Open (MPO), Women (FPO), Master (MPM) a Junior 18 (MJ1). Kromě MJ1 se podle PDGA všechny tyto kategorie řadí pod Professional Class. A protože Konopiště Challenger má být turnaj hlavně pro amatéry, z těch známých tam nebude, až právě na MJ1, žádná. Místo nich se hráči a hráčky utkají v kategoriích Advanced (MA1), Intermediate (MA2), Recreational (MA3) a Women Advanced (FA1), které doplní Junior 1 (MJ1/FJ1). Do detailu jsou kategorie rozdělené na PDGA tady, níže máme přehlednou tabulku s nejdůležitějšími informacemi.

Rozdíly mezi jednotlivými kategoriemi jsou dány především maximálním ratingem PDGA, s nímž se hráč může turnaje v dané kategorii zúčastnit. Pokud bychom si to měli vysvětlit na konkrétním příkladu, zkusíme to třeba na našem Albatrosákovi Robinu Kaňokovi:

Aktuální PDGA rating k 19. 1.: 933

Aktuální třída: Amateur

Robin si tedy může vybrat, zda se přihlásí do kategorie MA1, kde mohou hrát hráči s prakticky libovolným ratingem, nebo do kategorie MA2, kde je maximální rating 935. V MA2 má Robin lepší vyhlídky na dobré umístění, možná může myslet i na vítězství. Na druhou stranu v MA1 bude určitě větší konkurence a to člověka často vyhecuje. Navíc platí, že “s těžkejma rosteš” a účast v MA1 by tak mohla Robinovi dát více do budoucna. Uvidíme, jak se Robin nakonec rozhodne.

V praxi to tedy funguje tak, že pokud si věříte (a podaří se vám zaregistrovat), klidně se porovnávejte třeba s mistry světa. Pokud Vás ale do dalšího tréninku motivují vítězství, pak jděte menšími krůčky a vyberte si kategorii, ve které se utkáte s hráči s podobnou výkonností.

Přidělení spotů/míst každé kategorii

Aby to bylo spravedlivé a měli možnost zahrát si (a vyhrát) skutečně všichni, rozhodli jsme se, že pro každou kategorii otevřeme v první fázi registrace konkrétní počet míst. Nejvíce jich je v kategorii MA1 (25 míst), následují kategorie MA2 a MA3 (každá 20 míst), pak FA1 (15 míst) a nakonce MJ1/FJ1 (10 míst). Registrace bude otevřená celý měsíc, až do 20. února, kdy se neobsazená místa přerozdělí mezi hráče na waiting listu, podle jejich času registrace (kdo dřív, ten dřív). A to bez ohledu na kategorie.

Každá kategorie tak má nejenom svoji registraci, ale i své vítěze a ceny. Jsou to opravdu svébytné kategorie se vším všudy. Pokud tedy někdo vyhraje kategorii MA2 se skóre lepším, než má vítěz MA1 neznamená to, že by bral vítězství i v této kategorii. Vítězí jen v té, do které se přihlásil.

Co když nemáte PDGA číslo?

Vytvořte si jej! Nic na tom není a pomůžete se českému discgolfu ve světě zase trochu zviditelnit.

Ale pokud nechcete, nezoufejte. Můžete se turnaje Konopiště Challenger zúčastnit i tak. A je jen na vás do jaké kategorie se přihlásíte.

Jo a abychom nezapomněli. Za odměnu, že jste dočetli až sem, se můžete podívat na mapu hřiště Konopiště Meadows, na kterém se bude letošní Challenger hrát!

Registrace se spouští 19.1. v 17:00.

O autorovi

Discgolf hraje od roku 2011. Od počátku se taky věnuje jeho rozvoji skrz pořádání turnajů, výuku discgolfu a eshop proDiscgolf.cz, který má na starost. Je mistrem republiky v discgolfu z roku 2017 a 2020.