Zavřít

Mistrovství České republiky 2019 – Hostačov plný překvapení

Uhájí Lukáš Filandr svůj titul, nebo jej překoná česká discgolfová jednička Bohdan Bílek? Nebo snad vedoucí hráč 1. DGL Michael Rádl? Místní favorit Jakub Semerád, případně hrdina posledních několika turnajů Jakub Knápek? Ne. Ani jeden z nich.

Začněme ale od začátku. Hostačovský turnaj by nemohl proběhnout bez neuvěřitelné podpory ze strany našich partnerů – v prvé řadě Hotel Chateau Hostačov, který připravil hřiště do neuvěřitelné a nádherné podoby a o ubytované hráče i strávníky se staral s obrovským nasazením. Dále finská discgolfová značka Discmania, která poskytla disky do hráčských balíčků, Česká asociace discgolfu, jež darovala 20 000 Kč na prize money pro nejlepší hráče, DiscGolfPark Česká republika, díky kterému hostačovské hřiště vůbec existuje.

Trénink a výzva

Turnaj začal v pátek brzy rána oficiálním tréninkem. Pravda, někteří hráči dorazily už ve čtvrtek odpoledne, ale většina opravdu až během pátku. Hřiště bylo vyšperkováno do úctyhodné podoby a drobné úpravy (hlavně přidání OB a posunutí pár košů) budily v hráčích respekt. V plánu byly tři kola po 18 jamkách a 9 jamek finále pro nejlepší hráče v každé z šesti kategorií (MPO, FPO, MP40, MP50, MJ18 a MJ15).

V pátečních 18:00 však byla naplánovaná ještě jedna akce. Výzva České discgolfové reprezentace. Hráči turnaje se mohli hlásit na facebooku, že by si chtěli vyzkoušet týmový discgolf proti naší reprezentaci. Tenhle nápad se setkal s velkým zájmem a žadatelů bylo tolik, že se vyzyvatelský tým nakonec musel vylosovat.

Reprezentační tým hrál v tomto složení:
MPO 1 – Bohdan Bílek
MPO 2 – Lukáš Filandr
MPO 3 – Matěj Vojtík
FPO – Eva Bínová
MP40 – Rudolf Konečný
MJ18 – Jakub Dostál

Nastoupil proti nim tento tým vyzyvatelů:
MPO 1 – František Trenz
MPO 2 – Tomáš Hovorka
MPO 3 – Jan Pajurek
FPO – Martina Vajdová
MP40 – Martin Zdráhal
MJ18 – Martin Štípek

Fotografie z akce jsou k shlédnutí v této facebookové fotogalerii. Zvítězil reprezentační tým, výsledné skóre bylo 7-1. Jediný bod získal František Trenz proti Bohdanu Bílkovi, uhrál s ním totiž remízu.

Poté už následovalo slavnostní zahájení, na kterém nechyběla česká hymna, proslov předsedy České asociace discgolfu a na kterém byly hráčům předány všechny důležité informace.

První kolo, první eso

Počasí bylo už od rána krásné až parné. Zkrátka strašné vedro. Vítr nefoukal téměř žádný. Šlo to poznat na skóre hráčů i na jejich náladě. Hrdinou prvního kola je stoprocentně Michal Grepl, který dal eso na jamce číslo 12 svým Star Gatorem a zhostil se tak celého třítisícového acepoolu. Aby toho nebylo málo, uzmul také vítězství na CTP pro první kolo na jamce číslo 18.

Do první pětky se v hlavní kategorii ale probojovali jiní hráči. Skvěle rozjetý byl Jakub Knápek se skóre -10, v závěsu za ním se držel místní Jakub Semerád (-8), v první pětce je doplnil Tomáš Redlich, František Trenz a Daníel Konečný se shodným skóre -7). Favorité Rádl a Filandr však také nebyli daleko. V FPO se po prvním kole ujala vedení mistryně ČR 2017 Eva Bínová (dříve Králová) se skóre +3, kousek za ní byly shodně Eliška Bártková (mistryně ČR 2018) a Jarmila Havířová (mistryně ČR z minulých let). V kategorii MP40 všem favorizovaným hráčům vypálil rybník ostravský Tomáš Dostál s krásným skóre -3, krok s ním držel jen Daniel Večeř s -1. Ostatní hráči už byli na paru nebo hůře. V kategorii MP50 po prvním kole vedl Karel Kolář se skóre +2. V nejméně početné kategorii MJ18 to byl Šimon Galia se skóre -3 a v nejmladší kategorii Petr Striegler se skóre -4.

Druhé kolo, žádné eso

Po obědě se sice trochu zvedl vítr, ale žádná hrůza to nebyla. Pokud byl hrdinou prvního kola Michal Grepl, v druhém kole to byl Daniel Konečný. Po celou dobu držel krok s vedoucím Knápkem, aby ho v závěru předběhl, zahrál o hod lepší kolo a dotáhl se na odstup dvou hodů. Jeho skóre za kolo bylo -9 (celkem -16). Jakub Knápek ale nezahálel a i bez esa si došel pro další skvělé kolo s ratingem nad 1000 -8 (celkem -18). První trojku uzavíral Jakub Semerád s celkovým skóre -15, doplnili je František Trenz (-14) a Jakub Kudrna (-10). V FPO jela největší bomby Jarmila Havířová, která byla po šesti odehraných jamkách na skóre -4, celkově zahrála +2 a dostala se tak na první místo, tři hody před Evu Bínovou a Elišku Bártkovou. V MP40 zahrál Tomáš Dostál opět nejlepší kolo celé kategorie, takže navýšil svůj náskok na 4 hody před druhým Rudolfem Konečným a třetím Markem Šromem. V MP50 se vedení ujal slovenský Jozef Čierny (hod před Karlem Kolářem), v MJ18 stále o hod vedl Šimon Galia a v MJ15 vedl Petr Striegler o 7 hodů před druhým Matyášem Barešem.

V sobotu večer následovala trading night, kde měli všichni hráči možnost prodat nebo vyměnit disky, které nepoužívají s ostatními. Zároveň s ní proběhla puttovačka, kterou vyhrál již zmiňovaný Šimon Galia z Nového Jičína.

Kompletní fotogalerii z prvního dne najdete na našem facebooku.

Třetí kolo, druhé eso

V neděli bylo snad ještě větší vedro, než v sobotu a na výkonech hráčů v prvním flightu to šlo dobře poznat. Své si protrpěl František Trenz (+1 za kolo, čímž se připravil o finále) i Jakub Knápek (-4 za kolo, čímž se odsunul na druhé místo). Hrdina tohoto kola je však nakonec úplně stejný, jako předtím. Daniel Konečný. Taky nehrál takovou hitparádu, jako v sobotu, ale na poslední jamce se mu povedlo vřetězit, dal eso, vyhrál CTP a zapsal skóre za kolo -7 (celkem -23). Na druhého Knápka měl odstup jednoho hodu, na třetího Semeráda odstup dvou hodů. Ve finálovép ětce je doplnil Bohdan Bílek (díky nejlepšímu skóre třetího kola -9) a Jakub Kudrna. V kategorii FPO z prvního místa a s jednohodovým náskokem nad Jarmilou Havířovou nastupovala Eva Bínová, za ní byla Eliška Bártková, Veronika Fabíková a Nikola Moravcová. V MP40 opět zazářil Tomáš Dostál se skóre -7, čímž si vybudoval obrovský polštář a finále už mohl dohrát úplně v pohodě. MP50 opět opanoval Jozef Čierny se skóre +2 a celkově vedl o 3 hody nad Karlem Kolářem. Ve finále je doplnili Pavel Marišinec, Pavel Votický a Radek Čižmař. V kategorii MJ18 se situace poněkud zdramatizovala, vedení o jeden hod se ujal Galiův novojičínský spoluhráč Jakub Dostál. V MJ15 měl Petr Striegler vybudovaný velmi pěkný náskok 6 hodů.

Velké finále

5 nejlepších hráčů MPO, 5 nejlepších hráček FPO, 5 nejlepších hráčů MP40, 5 nejlepších hráčů MP50, 3 nejlepší hráči MJ18 a 5 nejlepších hráčů MJ15. Ti vyrazili postupným startem na devítijamkové finále (1-9). Největší hold vzdáváme Danu Konečnému, který byl poprvé ve své kariéře ve vedení velkého turnaje, navíc s náskokem pouhého jednoho hodu na několikanásobného mistra ČR Jakuba Knápka. Hned na první jamce však bral jediné birdie, na druhé jamce hodil půl metru od koše, na třetí bral pohodový par, na čtvrté zase birdie a na páté ještě jedno. Nehodlal zpomalovat a taky nezpomalil. S ledovým klidem si tento moravskokrumlovský hráč došel pro titul Mistra České republiky v kategorii MPO! Gratulujeme! Na stupních vítězů jej doplnil Jakub Knápek a Jakub Semerád.

Mezi ženami ukázala Eva Bínová (proDiscgolf.cz Albatros Teamsvou nejlepší hru za celý turnaj – skóre 31 je velmi solidní. Druhou Jarmilu Havířovou tak předčila o neuvěřitelných 7 hodů za kolo (8 za turnaj). Spolu s nimi na stupních vítězů stanula Eliška Bártková.

V kategorii MP40 se bojovalo spíše o druhé místo, než o první, které náleželo Tomáši Dostálovi (DGC Bazarmix). To druhé nakonec vybojoval Daniel Večeř před Rudolfem Konečným.

V kategorii MP50 zvítězil s náskokem 5 hodů Jozef Čierny, ale titul mistra ČR bral nejlepší Čech Karel Kolář, hod za ním skončil Pavel Marišinec a další hod za ním Pavel Votický.

Největší drama proběhlo v kategorii MJ18. Šimonu Galiovi se povedlo Jakuba Dostála dotáhnout a po 9 jamkovém finále museli jít ještě na rozhoz. Ten však nakonec uhájil Jakub Dostál (Moravian Gators Nový Jičín) a bral tak zasloužené vítězství. Na třetím místě skončil Petr Mrázek.

V nejmladší kategorii opět zazářil Petr Striegler z DGC Moravský Krumlov a proDiscgolf.cz Albatros Teamu – vyhrál s náskokem 9 hodů na druhého Matyáše Bareše. Další 3 hody za ním skončil Martin Štípek.

Fotogalerii z druhého dne najdete na našem facebooku.

Kompletní výsledky po jamkách naleznete na idiscgolf.cz: https://idiscgolf.cz/turnaje/detail/105.aspx
Výsledky spolu s PDGA ratingy na pdga.com: https://www.pdga.com/tour/event/42653

Na facebooku proDiscgolf.cz také naleznete videorozhovory s Tomášem Dostálem, Šimonem Galiou a Danielem Konečným.

Již brzy se také můžete těšit na play-by-play video z finále kategorie MPO na našem youtube kanále!

O autorovi

Discgolf hraje od roku 2011. Od počátku se taky věnuje jeho rozvoji skrz pořádání turnajů, výuku discgolfu a eshop proDiscgolf.cz, který má na starost. Je mistrem republiky v discgolfu z roku 2017 a 2020.