Zavřít

Moravian Open – Jiří Bílek Memorial 2020

Nelze začít jinak než slovy, že turnaj Moravian Open 2020 byl velkolepý – jako vždy. Tento turnaj má v mém srdci své speciální místo. Jedná se o takové krásné zakončení sezóny, kde se ještě naposledy sejdeme s discgolfovou komunitou, zasoutěžíme si proti sobě, ale taky proti náročnému hřišti, kterému se příznačně přezdívá ‘Svině’. Při pátečním meetingu Kryštof poznamenal téměř u každé druhé jamky, že tady vlastně stačí zůstat na fairwayi a bude to v suchu. No, ha. To se lehko řekne, ale těžko koná. Jakmile se člověk dostane mimo fairway, často je v koncích a skóre roste jako číslo na teploměru v létě při parném dni. 

Protože se ale Moravian Open koná na začátku podzimu, nikdy není jisté, jaké počasí nás turnajem provede. Tentokrát se to bohužel moc nevyvedlo a hráči museli bojovat s deštěm, silným větrem a v pondělí dokonce i s mlhou. Pondělní kolo bylo samo o sobě dost zvláštní. Někteří hráči se vydali v dešti na hřiště (hrálo se postupným startem, kde každý měl svůj čas výhozu a začínalo se vždy od 1. jamky), ale brzy byli povoláni zase zpět, protože přes mlhu nebylo vidět, kam disky dopadají. Nakonec jsme nějakou dobu počkali a poté, co se mlha trochu zmírnila, jsme šli na věc. Kategorie Junior, Master a Women nakonec odehráli 13 jamek hřiště (minimální počet jamek pro to, aby se za kolo vyhodnotil rating). Openům, kteří startovali jako poslední, se mlha bohužel zase vrátila, a tak odehráli v neděli pouhých 9 jamek. 

Nakonec to dopadlo následovně

Za krásné fotografie děkujeme Martinu Jarošovi a Moravian Gators Nový Jičín.

V kategorii Junior se o první místo strhl velký boj. Na jedné straně stál domácí Gator Jakub Dostál, se kterým se neustále přetahoval Petr Striegler z discgolfového klubu Moravský Krumlov. Kluci hráli tak vyrovnaně, až to nakonec dotáhli k rozhozu, ve kterém štěstí přálo víc Petru Strieglerovi. Třetí místo odnášel David Kolařík z týmu Valmez Wolves. 

Za krásné fotografie děkujeme Martinu Jarošovi a Moravian Gators Nový Jičín.

Kategorii Master přesvědčivě opanoval Marek Šrom z discgolfového klubu Moravský Krumlov, který nakonec zvítězil o parník (přesněji 26 hodů). Druhé místo ukořistil Stanislav Václavík z Bazarmixu Ostrava. Z třetího místa se po vyhraném rozhozu radoval místní borec Radek Knápek.

Za krásné fotografie děkujeme Martinu Jarošovi a Moravian Gators Nový Jičín.

I některé odvážné ženy se se Sviní popraly. Vítr si s jejich disky někdy pohrával a provokoval je, nakonec ale všechny úspěšně dokončily tento turnaj. Nejlépe se dařilo Elišce Bártkové z Moravian Gators Nový Jičín, která si odnesla zlatou medaili. O 4 hody za ní skončila Martina Vajdová z klubu Bazarmix Ostrava a třetí místo obsadila Nikola Moravcová z Discgolfclubu Hunters.

Za krásné fotografie děkujeme Martinu Jarošovi a Moravian Gators Nový Jičín.

Bohdan Bílek (Moravian Gators Nový Jičín) se po prvním dni hned usadil na prvním místě, ktere si udržel po celou dobu turnaje. V prvním kole všichni bojovali s těžkými podmínkami a na skóre se to značně projevilo. Jediného Bohdana počasí až tak neovlivnilo a zahrál krásných 8 hodů pod par hřiště. Jeho kolo jsem sice neviděla, ale působilo to na mě, jakoby u něj taťka Jiřík po celou dobu stál a vytvářel mu odolnou bublinu, takže špatné počasí se k němu nedostalo. Jestli ne, tak nerozumím tomu, jak mohl na takovém náročném hřišti v takových podmínkách zahrát takto a odnášet rating 1052. O 9 hodů za Bohdanem se o druhé a třetí místo prali dva borci – Kryštof Novák (ředitel turnaje, Moravian Gators Nový Jičín) a Jakub Semerád (Discgolfclub Hunters). Po rozhozu nakonec stříbro bral Kuba a bronz Kryštof. 

Ještě jednou děkujeme moc všem, kdo pomohl s přípravami, bez vás by to nešlo. Těšíme se, co příští Moravian zase přinese, snad mu už bude počasí víc přát. Teď jsme rádi, že konečně trochu spočneme a pozvolna se připravíme na další sezónu.

Vy zatím můžete zkouknout krásné video posledních devíti jamek kategorie MPO z dílny Tomáše Valíka a s komentářem Františka Trenze a Kryštofa Nováka:

Finálové kolo kategorie MPO – za video děkujeme Tomáši Valíkovi.

Nebo třeba kompletní fotogalerie z turnaje (sobota, neděle, pondělí) od Martina Jaroše.

Tady pak najdete výsledky od PDGA (i po jamkách): https://www.pdga.com/tour/event/46889

P.S. Věděli jste, že tento legendární turnaj můžete přímo podpořit koupí fundraiser disku Lumen Link od Discmanie?!

O autorovi

Studentka fyzioterapie, nejúspěšnejší a nejlepší discgolfistka u nás a trojnásobná mistryně republiky. Kromě discgolfu se zajímá o spoustu dalších sportů, zdraví a žurnalistiku.