Zavřít

O pohár starosty města Uničov 2022

Třetí turnaj KOSTKA stav Czech Discgolf Tour je za námi a my se pomalu blížíme do samotného finále. Už zbývá pouze jeden turnaj a my se dozvíme, kdo se stane tím nejlepším v nejvyšší české lize. Teď se ale pojďme společně podívat na to, jak proběhl předposlední turnaj O pohár starosty města Uničov.

Za krásné fotky děkujeme Martinu Jarošovi!

Za sebe musím hned na začátek říci, že to bylo napínavé od začátku do konce. Výsledky těch nejlepších byly mnohdy velmi vyrovnané a do poslední chvíle někdy nebylo úplně jasné, kdo zvítězí. Bylo to také velmi divácky atraktivní.

Změna

Na tomto turnaji jsme se také museli poprat s novým layoutem. Pár starých jamek z minulého roku zůstalo, došlo ale ke spoustě změn. Hned na začátek jsme museli dvakrát přehodit vodu. Myslím, že v ní bohužel spoustu hráčů potopilo minimálně jeden disk, protože ačkoliv se někdy zdálo, že daný hod bude skvělý a hlavně safe, někdy ho větvičky srazily do vody. Naštěstí disky na břehu chytal oddaný Martin Štípek, který pro ně někdy i skočil šipku na břehu.

Za krásné fotky děkujeme Martinu Jarošovi!

Na hřišti také přibylo spoustu nových 4-parů. Jamky obecně mi nepřišly zas tak těžké, až na výjimky. Mohlo se ale jednoduše stát, že člověk úplně netrefil svou linii a mohl se dostat do velmi náročných pozic, kde třeba ještě nikdo nikdy nebyl. Pary a nějaké ty birdie zde ale určitě bylo možné dát.

Všechny variace počasí

Co se počasí týče, zažili jsme během turnaje všechny jeho druhy. Ve čtvrtek při tréninku a v pátek v prvním herním kole jsme se všichni potili, protože bylo šílené vedro. V sobotu některé hráče potrápil déšť. Pršelo hlavně ráno, poté se to už zklidnilo a odpoledne Openům nepršelo vůbec. V neděli pro změnu přišel silný vítr, který hráče potrápil hlavně na jamkách 9 a 10, což jsou jamky, kde je nutná přesnost, protože jinak hrozí trestné hody, které samozřejmě nikdo nechce.

Kategorie Open

V Openech nejvíce zazářil Albatros Jakub Knápek, který nakonec o 5 hodů zvítězil. Sám uvedl, že toto vítězství pro něj hodně znamenalo, protože se mu už dvě sezóny nepovedlo zvítězit na turnaji první ligy. Gratulujeme, Kubo, jsme na tebe moc pyšní!

Za krásné fotky děkujeme Martinu Jarošovi!

Na tomto turnaji také nezahálel náš Kryštof Novák. Držel se na leadcard a dotáhl to až na druhé místo, které vybojoval po rozhozu s Matějem Vojtíkem, který i přes velmi divácky zajímavé kolo a dokonce i eso (!) na 16. jamce nakonec pokazil poslední jamku a prohrál rozhoz, takže bral nakonec bronz.

Za krásné fotky děkujeme Martinu Jarošovi!

Peťa Striegler měl určitě velký potenciál na výhru. Kvůli nepovedenému druhému kolu se o ni ale tak trochu připravil, i když ani tak se nevzdával. Třetí kolo zahrál úžasně a díky tomu si odnesl aspoň krásné 4. místo.

Za krásné fotky děkujeme Martinu Jarošovi!

I Albatrosovi Petru Mrázkovi se na turnaji poměrně dařilo i přes to, že nebyl úplně 100% zdráv. Poslední den se probojoval na leadcard, kde sice nakonec nezahrál tak dobře, ale i tak nakonec získal 9. místo.

Za krásné fotky děkujeme Martinu Jarošovi!

Albatros Robin Kaňok obsadil na turnaji dělené 18. místo. Se svou hrou nebyl vždy úplně spokojený, ale alespoň zahrál moc hezké první kolo.

Kategorie nejkrásnější

V ženách to byl boj od začátku až do konce. Během prvního a druhého kola se mi podařilo držet si první místo, během třetího kola už ale došlo k nějakým změnám. Na paty mi totiž začala šlapat mladá talentovaná hráčka Kristýna Jurčíková, která se na část kola postavila do čela turnaje. Poté ale na jedné jamce zaváhala a své vedení tak ztratila. Stejně tak zaváhala i útočící Nikola Moravcová a souboj o první místo zůstal mezi mnou a Slovenkou Katkou Boďovou. Já jsem vedení držela poměrně dlouho, ke konci jsem ale udělala pár chyb a nakonec se na poslední jamce rozhodlo. Katka Boďová brala zlato, já nakonec stříbro a po rozhozu mezi Nikolou a Kristýnou o třetí místo brala bronz nakonec Kristýna Jurčíková. Pro Kiki to byl neskutečný úspěch a věřím, že to určitě není naposledy, co o ní slyšíme. Je to jenom začátek.

Za krásné fotky děkujeme Martinu Jarošovi!

Mladí, ale šikovní

V kategorii Junior to také bylo velmi napínavé. Vedení se během turnaje několikrát vystřídalo, do čela turnaje se na chvíli dostal i náš Tomáš Mozola.

Za krásné fotky děkujeme Martinu Jarošovi!

Nakonec kluci zahráli o něco lépe a Tomovi utekli, i tak si Tom z turnaje odnesl bronzovou medaili. O první místo se nakonec popral náš Martin Opršal s Honzou Janků. Byl to boj do posledního hodu, kluci dokonce museli až na rozhoz. Nakonec v něm zlato ukořistil Martin Opršal, za což mu moc gratulujeme! Honza Janků bral stříbro.

Za krásné fotky děkujeme Martinu Jarošovi!

Ti nejzkušenější

V kategorii Master to také bylo velmi napínavé až do konce. První místo si nakonec vybojoval Polák Milosz Boruszewski. Druhé místo patřilo po vyhraném rozhozu Liborovi Juřenovi a třetí skončil Martin Malý.

Za krásné fotky děkujeme Martinu Jarošovi!

Moje hra a návštěvy lékárny

Moje hra tento rok nebyla úplně tam, kde bych si ji přála, ale od našeho finského výletu na European Open se to konečně začalo zlepšovat. Ačkoliv mi příhozy normálně celkem jdou, na tomto turnaji to byla jedna z nejslabších stránek mé hry. Jinak se mi ale moje hra líbila a dokonce jsem si konečně troufla i na rozběhy za diskem na 4-parech, což doteď v mé hře chybělo. Začalo mě to ale celkem bavit, za což jsem moc ráda.

Obecně jsem byla nadšená z toho, že jsem konečně byla schopná zahrát tak, abych se držela ve vedení. Toto se mi tento rok zas tak nedařilo a upřímně mě to štvalo, protože jsem v hloubi duše cítila, že na to určitě mám.

Za krásné fotky děkujeme Martinu Jarošovi!

Během turnaje se mi staly dvě trochu hloupá zranění, která možná částečně odvedla mou pozornost od hry. První se stalo v pátek zhruba 10 minut před výhozem prvního kola, kdy jsem už chtěla jít k výhozišti první jamky a najednou jsem šlápla na klacek, který trčel kolmo ze země a propíchl mi botu tak, že mě píchl až do nohy a začala mi téct krev. To mi moc radosti nepřineslo, ale poté jsem zahrála velmi slušné kolo a noha mě ani nebolela. Bohužel po kole se bolest zase vrátila a já jsem kulhala celé odpoledne. Skočili jsme aspoň do lékárny pro nějaké věci, které mi pomohly si to ošetřit. Další dny už bolest postupně odezněla a bylo to lepší. V sobotu jsem si pro změnu polila nohu horkou vodou a lékárnu jsme museli navštívit znova. Připadalo mi, že si všechny možné zranění za tento rok vybírám právě během tohoto turnaje. V neděli se už všichni báli, s čím zase přijdu, ale naštěstí se mi už nic nestalo a má smůla se snad konečně vytratila.

Poděkování

Obrovské poděkování patří hlavně organizátorům turnaje, kterými jsou discgolfový klub Eagles Uničov. Moc děkujeme za krásný turnaj, už se nemůžu dočkat příští rok!

Dále bych chtěla poděkovat mému caddymu Míšovi Svitákovi, bez kterého bych turnaj neodehrála tak snadno. Moc si toho vážím.

Děkujeme Tomáši Valíkovi za fotku!

Další způsoby, jak si zavzpomínat

Během turnaje vzniklo spoustu skvělých fotek, a to přímo od našeho dvorního fotografa Martina Jaroše. Podívat se na ně můžete zde:
Fotky z prvního dne (pátek)
Fotky z druhého dne (sobota)
Fotky z finálového dne (neděle)

Náš dvorní kameraman Tomáš Valík natočil krásné videa, která vám také umožní znovu prožít to, čeho jsme byli svědky:
První den
Druhý den
Třetí den

Kompletní výsledky najdete zde:
PDGA
idiscgolf.cz

O autorovi

Studentka fyzioterapie, nejúspěšnejší a nejlepší discgolfistka u nás a trojnásobná mistryně republiky. Kromě discgolfu se zajímá o spoustu dalších sportů, zdraví a žurnalistiku.