Zavřít

Něžný discgolf: Lehké vs. těžké disky

Během brouzdání po discgolfových e-shopech nebo v kamenném obchodě jste se už určitě setkaly s tím, že se tam prodávaly různě těžké disky. Co to ale pro nás vlastně znamená? Jsou těžké disky lepší než ty lehké? A jak si vlastně správně vybrat disk, který by pro nás mohl být vhodný? Tyto otázky si dneska společně zodpovíme, tak pojďme se na to vrhnout. 

Co je lepší?

Jednoduše nelze říci, zda jsou lepší lehké nebo těžké disky. Je to individuální věc a rozhoduje o ní několik faktorů. Záleží na tom, jaký hod chceme hodit a jaké máme zkušenosti.

Lehké disky 

Lehké disky (řekněme do 165 gramů) se většinou doporučují pro děti, ženy a obecně začátečníky, protože mají nižší tzv. arm speed, což znamená, že nedokážou disku dát tak velkou rychlost. Jsou vhodné i na hody do kopce nebo v tzv. tailwindu, kdy nám vítr fouká do zad. Disk se při tomto větru také stává stabilnějším (= pravákovi při backhandu letí doleva).

Lehké disky mohou našim hodům přidávat vzdálenost díky tomu, že je pro nás snazší je hodit rychle. Navíc jsou většinou více nestabilní (= pravákovi při backhandu létají více doprava), díky čemuž delší dobu letí, a tudíž doletí dál. Nevýhoda je, že jsou snáze ovlivnitelné ve větru. Kvůli tomu se nám mohou častěji přervat a můžeme kvůli tomu skončit úplně jinde, než kde jsme původně zamýšlely.

Lehké disky jsou zkrátka vhodné pro delší vzdálenost, ale těžké pro přesnost. Méně odpouštějí chyby, takže se s nimi lidé naučí lépe techniku a házet čistěji. Proto je vhodné si pořídit spíše těžší puttery a midrange. Obecně u midrangů dělá hmotnost malé rozdíly v tom, jak se disk chová. Drivery můžeme mít klidně lehčí.

V tomto videu od značky Innova Discs se můžete dozvědět více o házení lehkých disků. Profi hráčka Madison Walker v něm povídá hlavně o tom, jak jí lehké disky pomohly dostat se do formy po zranění prstu. Podle ní je házení lehkých disků o něco lehčí a lépe se uvolňuje svalové napětí. Pokud je chceme správně ovládat, musíme se také naučit tzv. angle control neboli kontrolu toho, v jakém náklonu disku jej vyhodíme z ruky. 

Těžké disky

Těžší disky (řekněme nad 170 gramů) používají spíše zkušení hráči a muži. Aby správně letěly, je potřeba jim dát hodně energie. Oproti lehkým diskům jsou stabilnější (= pravákovi při backhandu létají doleva), a proto si lépe poradí s větrem. Dobře se hází i v tzv. headwindu, kdy fouká proti nám, nebo z kopce dolů (downhill).

Jak zjistit, jaká váha disku je pro mě ideální?

Při výběru disku nezapomínejte na to, že komfort je při výběru disku důležitější než jeho váha. Disk by se vám měl především dobře držet v ruce. Při hledání vhodného disku bychom si měly zkusit hodit více různých disků a podle zkušenosti se rozhodnout. Důležitá je také přesnost, se kterou disk dokážeme hodit, a ne vyloženě jenom vzdálenost. Obecně platí, že bychom měly hlavně zkoušet a zkoušet. 

Na let disku bude mít vliv kromě váhy i plast, ze kterého je disk vyrobený, podmínky (počasí), ale také to, jaký máte zrovna den. Každý máme přece někdy den, kdy hážeme jeden skvělý hod za druhým, ale také máme dny, kdy nejsme schopni hodit ani jeden. 

Jak to mám já

Já ve svém bagu už od svých začátků nosím taky lehké disky, zvlášť drivery. Puttery a midrange mám těžší. Váha mých driverů se vždycky pohybovala okolo 150-165 gramů. Puttery a midrange mají okolo 170 gramů.

Pro tento díl Něžného disgolfu jsme se rozhodli natočit video In the bag, kde vám popíšu, jaké disky se nachází v mém bagu a k jakým hodům je používám. Už na první pohled si lze všimnout, že mé disky se hodně liší od těch, které hází kluci. Najít ty správné disky pro mě mi trvalo dlouho a během mých začátků mi i velmi pomohly rady ostatních zkušených hráčů a prodejců disků. Na e-shopu proDiscgolf.cz najdete na této stránce průvodce výběrem disku, který vás po zodpovězení pár otázek nasměruje k diskům, které by vám mohly vyhovovat.

Doporučení disků od Innova Discs

Ráda bych vám také doporučila některé disky od Innova Discs, se kterými mám vlastní zkušenost. Mým nejoblíbenějším distance driverem je určitě Star Valkyrie, kterou házím už od svých začátků a i přesto mi po tolika letech stále vyhovuje. Skvělý je také Star Sidewinder nebo Star Roadrunner. Z fairway driverů bych určitě doporučila Star TL3, což je velmi rovný disk vhodný například na tunelové jamky. Kromě Star plastu je vhodný i například Champion plast, který je průhledný a hodně toho vydrží.

Z putterů mám velmi ráda XT Colt a XT Stud, které mi přijdou hodně podobné svým tvarem. Líbí se mi na nich jejich úzký rim a myslím si, že by ženám a obecně lidem s menší rukou mohly dobře padnout.

Odlehčené disky vyrábí Innova Discs v plastech Blizzard Champion (má ve svém rimu bublinky vzduchu a některé i plavou ve vodě), Star a StarLite.

Co znamenají čísla na discích? 

K výběru disku by nám měly pomoct i 4 čísla, které u většiny značek na discích najdeme.

První číslo udává rychlost (speed) a bývá v rozsahu zhruba 1-15. Čím vyšší je, tím by měl disk letět rychleji a tedy i dál. Samozřejmě mu musíme dát dostatečnou energii, aby tak mohl letět, a proto je pro začátečníky lepší začínat s pomalejšími disky. 

Druhé číslo značí glide, což je schopnost disku plachtit vzduchem. Hodnoty se zde pohybují od 1 do 7 a platí, že čím je číslo vyšší, tím by měl disk doplachtit dál.

Třetí číslo udává turn, tedy to, jak se disk bude zhruba chovat v první fázi letu, kdy je jeho rychlost nejvyšší. Číslo může být v plusových nebo mínusových hodnotách. Plusové hodnoty znamenají, že disk bude stabilnější, takže když pravákovi poletí při backhandovém hodu víc doleva. Čím kladnější hodnoty, tím víc doleva by měl disk letět. Záporné hodnoty značí pravý opak, takže disk pravákovi při backhandu poletí víc do prava. Čím nižší hodnoty, tím víc do prava by měl disk letět.

Čtvrté a také poslední číslo značí fade, tedy poslední fázi letu disku, kdy postupně ztrácí svou rychlost. Tady platí stejná pravidla pro kladné a záporné hodnoty jako u třetího čísla.

Tato čtyři čísla by měla sloužit jako pomocník, ale ne vždycky platí, proto nás někdy můžou lehce zmást. Proto bych se na ně nespoléhala úplně vždy, protože každý jsme jiný, dokážeme hodit různě daleko a různou silou. Určitě bude rozdíl mezi například svalnatým mužem a hubenou dívkou. 

Skvěle čísla popisuje i tohle video od proDiscgolf.cz:

Závěr

Je jasné, že výběr disku není žádná hračka. Na světě existují tisíce disků a spoustu firem, které je vyrábějí. Fascinující je, že i kdyby jste se snažili najít dva disky, které létají úplně stejně, zřejmě by se vám to nepovedlo. O tom ale discgolf je, a proto je důležité si každý disk otestovat, zda skutečně splňuje to, co vy sami chcete. Hlavní je komfort a to, aby se vám disk dobře držel v ruce.  

Zdroje:

O autorovi

Studentka fyzioterapie, nejúspěšnejší a nejlepší discgolfistka u nás a trojnásobná mistryně republiky. Kromě discgolfu se zajímá o spoustu dalších sportů, zdraví a žurnalistiku.