Zavřít

Něžný discgolf: O čem to celé bude

Zdravím! Moje jméno je Eliška Bártková a discgolfu se věnuji už přes 8 let. Za tu dobu se discgolf v České Republice neuvěřitelně posunul, jeden z největších boomů zažil především během covidu. Objevilo se spoustu nováčků, kteří propadli discgolfu tak, jako my všichni ostatní. Přišly dokonce chvíle, kdy disky bylo těžké sehnat, protože byly téměř všude vyprodané a nestíhaly se vyrábět nové. Covid obecně byl jeden z důležitých milníků pro rozvoj discgolfu u nás, lidé byli neustále zavření doma a potřebovali pohyb a čerstvý vzduch a také socializaci, což přesně discgolf dokázal nabídnout.

Tento rozvoj mi udělal velkou radost, protože se vedle hraní discgolfu závodně snažím i přiblížit discgolf lidem v rámci psaní článků. Snažím se je motivovat, provést je různými turnaji a předat jim to, co znám. Zároveň se díky tomu i sama učím nové věci. 

Jedna taková věc

Je ale stále jedna věc, která mi už dlouho vrtá hlavou. Vždycky mi totiž připadalo, že se discgolfu věnují primárně muži a žen je spíš méně. Dokazují to i data PDGA, která ukazují, že k 1. březnu 2022 se discgolfu aktivně turnajově věnovalo 5 356 discgolfistek z celkových 76 292 hráčů. 

Nicméně i bez těchto dat by si toho určitě člověk všiml, je to vidět hlavně na turnajích. Tam většinu hráčského pole zabírají muži, mají kategorie rozdělené podle věku, zatímco žen a holek bývá znatelně méně – nejvíce jsem na českém turnaji zažila okolo dvaceti. Navíc jsme všechny v jedné kategorii, protože kdyby nás rozdělili podle věku, bylo by nás zkrátka málo. Někdy bývá otevřená kategorie juniorek, ale to taky nebývá zas tak často. 

Tahle věc mě vždycky trošku trápila. Chtěla bych, aby se rozrostla i česká základna žen. Proto jsem se rozhodla, že začnu psát články pro holky a ženy a projekt jsem nazvala Něžný discgolf. 

Za fotku děkujeme Martinu Jarošovi.

Moje vize

Psaním těchto článků bych chtěla dosáhnout pár věcí. Ta hlavní samozřejmě je, aby více holek začalo hrát. Přála bych si, aby discgolf začal současné hráčky víc zajímat a začaly se mu více věnovat, věřily si a lépe se orientovaly. Zároveň bych i ráda vyvolala případné diskuze na témata, o kterých budu psát. 

Jestli se to povede podle mého plánu, to se teprve uvidí. I kdyby to ale pomohlo jednomu jedinému člověku, tak to pro mě bude obrovská radost a splní to můj záměr. 

Nějaké otázky?

Milé ženy a holky, pevně věřím a zároveň moc doufám, že se vám můj nový koncept článků bude líbit, a že vás ve vaší discgolfové cestě posune dále. V případě jakýchkoliv dotazů mě můžete kontaktovat na mém Facebooku Eliška Bártková (na profilovce klasicky discgolfová fotka, co jiného :D) nebo na Instragramu eli.bartkova. Toť pro dnešek vše. Díky a uvidíme se u dalšího článku!  

Zdroje

  • https://udisc.com/blog/post/women-in-disc-golf

O autorovi

Studentka fyzioterapie, nejúspěšnejší a nejlepší discgolfistka u nás a trojnásobná mistryně republiky. Kromě discgolfu se zajímá o spoustu dalších sportů, zdraví a žurnalistiku.