Zavřít

Něžný discgolf: S Kubou Koštelem o historicky prvním čistě ženském turnaji v ČR

Do dnešního dílu Něžného discgolfu jsem si přizvala pořadatele prvního discgolfového turnaje pro ženy Jakuba Koštela. Společně jsme se poohlédli za turnajem Ladies First 2023, který se odehrál v pražském parku Ladronka 13. a 14. května 2023. Kuba nám více pověděl o tom, jaké to je pořádat turnaj tohoto druhu, jak turnaj hodnotí a jaké mají plány do budoucna.

V druhé části článku nás čeká krátký rozhovor s mladou talentkou z Nového Jičína Kristýnou Jurčíkovou, která na tomto turnaji zahrála poslední kolo s (zatím neoficiálním) ratingem 964, což je historicky nejvyšší ženský rating za kolo u nás.

Určitě se tedy máte na co těšit, tak pojďme na to.

Ahoj Kubo! Mohl by ses nám ve zkratce představit?

Ahoj, jmenuju se Kuba Koštel a pracuju v Ultimu. Zabývám se vším, co se pojí s discgolfem – od prodeje přes hru až k organizaci turnajů.

Pamatuješ si, jak vznikl nápad uspořádat turnaj čistě pro ženy?

Už před pár lety jsem zaznamenal, že existuje PDGA Global Women’s Event a moc se mi zamlouvala myšlenka turnaje přímo pro ženy. Věděl jsem, že v Česku máme hrajících žen poměrně hodně, ale došlo mi, že se zatím nikdy neměly možnost sejít se takhle společně na turnaji ve větším množství. Snažili jsme se to spojit přímo s PDGA Global Women’s Event, což se nakonec nepodařilo, ale i tak jsme se rozhodli do toho jít.

Za fotky děkujeme obchodu Ultimo.cz.

S jakým cílem jste do pořadatelství vlastně šli? 

Cílem tedy bylo udělat uspořádat čistě holčičí turnaj a dostat holky na jedno místo, aby se vzájemně mohly poznat i napříč herními úrovněmi. Doufali jsme, že turnaj bude mezinárodní, to se ale nakonec nepovedlo. Chtěli jsme, aby se holky taky namotivovaly k tomu, aby více jezdily na turnaje, zažily si turnajovou atmosféru a užily si to.

Jak probíhaly přípravy turnaje? A jak jste postupovali při vymýšlení layoutu?

Přípravy probíhaly poměrně standardním způsobem. Hřiště na Ladronce jsme zvolili hlavně kvůli tomu, že jej máme odzkoušené z turnaje Czech Open a zároveň jsme chtěli zvýšit šanci, že přijede i někdo ze zahraničí. S vytvořením layoutu nám pomohla Martina Hošková. Snažili jsme se vytvořit hřiště, které zas tolik nepotrápí méně zkušené hráčky, ale zároveň bude výzvou pro ty zkušenější, aby útočily na dobré skóre.

Za fotky děkujeme obchodu Ultimo.cz.

Co je podle tebe největší rozdíl mezi pořádáním klasického turnaje a turnaje pouze pro ženy? Čemu věnovat nejvíce péče?

Základem určitě je, aby byly dostupné záchody. Jinak jsem moc rozdílů nepociťoval. Snažili jsme se taky kromě samotného turnaje připravit i kvalitní doprovodný program.

Kolik žen se celkově zúčastnilo? Přijely i některé ze zahraničí?

Celkem se turnaje zúčastnilo 48 žen. Shodou okolností se ten stejný víkend hrálo OTB Open v Americe, kterého se zúčastnil stejný počet žen, ale to je jen takový fun fact. Ze zahraničí jsme měli přihlášené dvě Američanky, které se nakonec bohužel nezúčastnily. 

Za fotky děkujeme obchodu Ultimo.cz.

Jaká byla odezva hráček?

Zatím byla odezva velmi kladná. Rozeslali jsme i dotazníky po turnaji, které následně budeme ještě vyhodnocovat.   

Měli jste připravený i vedlejší program, kterého se holky mohly zúčastnit po kole? (např. párty, akademie)

Klíčovým bodem vedlejšího programu byla akademie vedená Nikolou Moravcovou a Martinou Vajdovou. Tam totiž mohlo proběhnout předání zkušeností, což pro nás bylo zásadní. Zároveň jsme taky grilovali, zahráli jsme si puttovačku a Martina Hošková vymyslela taky workshop, kde se vyráběly počítadla hodů a sportsacky.  

Za fotky děkujeme obchodu Ultimo.cz.

Jak hodnotíš Ladies First 2023? Proběhl tak, jak sis představoval nebo bys něco příště udělal jinak?

S celkovým průběhem i výsledkem turnaje jsem velmi spokojený. Jsem i mile překvapený, že se zúčastnilo tolik žen. Jediné, co mě trochu mrzelo, bylo to, že část Ladronky nebyla posekaná. Při přípravách nám to přišlo v pohodě, ale neuvědomili jsme si, že na jaře vždycky začne rychle růst tráva. Naštěstí se i tohle zvládlo. Navíc hodně žen mělo i své caddy, kteří případně pomohli se spottováním. 

Za fotky děkujeme obchodu Ultimo.cz.

A bude vlastně nějaké příště? Plánujete turnaj uspořádat i příští rok?

Ano, plánujeme z toho udělat pravidelnou akci. Příští rok už to bude v rámci PDGA Women’s Global Eventu. Ten funguje zhruba tak, že v daný víkend probíhá více ženských turnajů různě po světě a potom se vytvoří i celkový světový žebříček z výsledků podle ratingů. 

Takovou zajímavostí k turnaji, kterou bych chtěl zmínit, je, že když jsme přišli s názvem turnaje Ladies First a zveřejnili jsme ho v nějaké evropské skupině, tak se nám ozvala jedna Estonka s tím, že pořádají turnaj se stejným názvem o týden později než my. Propojili jsme se a předali jsme si nějaké zkušenosti a přemýšleli jsme, zda by to nešlo do budoucna třeba spojit. Půjčili nám taky logo. My jsme se na oplátku spojili s Latitude 64 a ti nám připravili krásné disky do hráčského balíčku a ty jsme poskytli i Estonkám. Napadlo nás, že by šlo v budoucnu vytvořit sérii ženských turnajů v Evropě, kde by byly například 4 zastávky. Prostě takovou minitour, která by probíhala v rámci jednoho měsíce. To jsou ale zatím jen takové myšlenky, se kterými si hrajeme.

Je něco, co bys chtěl vzkázat čtenářkám Něžného discgolfu?

Holky, hrajte discgolf! Hlavně, ať vás to baví. Určitě se nebojte jezdit na turnaje a potkávat se s novými lidmi a objevovat nové místa. Bude to pro vás přínosné a obohacující i ve více směrech než jenom v tom sportovním. 

Za fotky děkujeme obchodu Ultimo.cz.

Díky za rozhovor, Kubo. Těšíme se na další ročník Ladies First! Teď se přesuneme k rozhovoru s Kristýnou Jurčíkovou, která se turnaje Ladies First zúčastnila a dokonce vyhrála s obřím náskokem v kategorii FA1 a zahrála si i (zatím neoficiální) český rekord.

Za fotky děkujeme obchodu Ultimo.cz.

Ahoj, mohla by ses nám ve zkratce představit?

Ahoj, moje jméno je Kristýna Jurčíková a je mi 12 let. Discgolf hraju už 5 let a pocházím z Nového Jičína.

Jak sis užila turnaj Ladies First?

Turnaj jsem si velmi užila, bylo to super. Bylo to jiné například v tom, že už od prvního kola jsme hrály ve flightu jenom s holkama, což bylo fajn, protože jsme si více povídaly.

Jak se ti na turnaji dařilo?

Dařilo se mi hodně dobře. V prvním kole jsem moc neriskovala, hrála jsem v klidu. Ve druhém jsem už měla náskok, a tak jsem po tom více chodila a většinou se to i vyplatilo. Ve třetím kole jsem už věděla, jak to mám všechno hrát a šlo to velmi dobře.

V posledním kole jsi zahrála neuvěřitelné kolo s (zatím neoficiálním) ratingem 964, což je momentálně nejlepší ženský rating za kolo u nás v ČR. Jak ses během něj cítila?

Upřímně jsem moc nevěděla, jak na tom jsem. Podívala jsem se až před poslední jamkou. Prostě jsem se soustředila na svou hru. Už jsem věděla, co jak kde hrát, a podařilo se to. Vůbec jsem ale nečekala, že z toho bude tak vysoký rating. Udělalo mi to velkou radost.

Jaké jsou tvé cíle?

Můj dlouhodobý cíl je dosáhnout ratingu nad 900. Jinak mým cílem na tuto sezónu je objet všechny turnaje Czech Disc Golf Tour, což by se mělo povést.

Děkujeme za rozhovor Kiki a ať to lítá!

Kompletní výsledky turnaje Ladies First najdete tady: https://www.pdga.com/tour/event/70892

O autorovi

Studentka fyzioterapie, nejúspěšnejší a nejlepší discgolfistka u nás a trojnásobná mistryně republiky. Kromě discgolfu se zajímá o spoustu dalších sportů, zdraví a žurnalistiku.