Zavřít

Něžný discgolf: S Nikolou Moravcovou o její sezóně, discích a spolupráci se značkou Wingman

Pro další díl ze série Něžný discgolf jsem si pro vás připravila rozhovor s aktuální Mistryní České republiky Nikolou Moravcovou. Dozvíte se více o tom, co Nikča momentálně dělá, kam se chystá v této sezóně zavítat a prozradí vám také více o její nové spolupráci se značkou Wingman. A nejen to. Tak pojďme na to!

Mohla by ses nám stručně představit? 

Moje jméno je Nikola Moravcová a bude mi 23 let. Pocházím z Kolína. Když jsem byla menší, věnovala jsem se závodně tenisu. Teď se posledních 5 let aktivně věnuju discgolfu.

Co momentálně děláš? Jsi studentka nebo už pracuješ?

Momentálně stíhám oboje. Díky tomu, že školu nemám tak často, tak můžu chodit i na brigádu do knihkupectví. Studuju na Vysoké škole ekonomie a managementu, konkrétně obor Marketing a reklama. Mám už skoro za sebou první ročník, chybí mi už jen poslední dvě zkoušky.

Jaké máš plány na sezónu? Vydáš se i do zahraničí?

Mám v plánu objet celou Czech Disc Golf Tour až na turnaj v Uničově, protože se kryje s turnajem Swedish Open (součást EuroTour). Uvidíte mě také na akademii v rámci turnaje Ladies First spolu s Martinou Vajdovou. Jinak mám v plánu tento rok vyrazit i do zahraničí, a to konkrétně na pět turnajů EuroTour: Pro Forester (Chorvatsko), Konopiště Open (ČR), Krokhol Open (Norsko), Swedish Open (Švédsko) a Skelleftea Open (Švédsko). Na to se strašně moc těším už teď! Co se týká zbytku sezóny, tak to ještě nemám úplně naplánované, prostě uvidím, jak mi to vyjde.

Na rozpis turnajů od Nikol pro rok 2023 se můžete podívat i zde.

Jak probíhaly tvoje přípravy na sezonu během off-season? 

Měla jsem od všeho trochu. Připravovala jsem se fyzicky i mentálně. S mentální přípravou mi začal pomáhat Michal Studnička, za což mu chci moc poděkovat, protože cítím velký progres. Jinak jsem klasicky (jako každou zimu) trénovala hlavně backhand a chodila jsem na skupinové cvičení do posilovny. 

Jaké jsou tvé discgolfové i nediscgolfové cíle? 

Upřímně si celkem nerada nějaké cíle dávám, ale pár by se jich našlo. Můj hlavní cíl a zároveň i takový sen je dosáhnout ratingu 900 a udržet si ho. Další cíle jsou spíše takové obecné. Chtěla bych si více užívat každý okamžik následující sezóny, mít radost z discgolfu a nehrát ho úplně na sílu. 

Mimo discgolf bylo mým cílem dokončit první ročník na vysoké škole, což se mi už skoro povedlo, takže z toho mám velkou radost. Před nástupem na výšku jsem totiž měla takový ten strach z toho, že nevím, co mě čeká a jak to bude probíhat.

Kde se ideálně vidíš za pět let?

Tohle je hned druhá otázka, kterou nemám ráda, protože většinou na ni nemůžu najít jinou odpověď, než že nevím (smích). V poslední době se snažím více žít přítomností a nestarat se o to, co bude zítra. Proto si tuhle otázku většinou nepokládám. Přijde mi to jako zbytečné trápení, když většinou sotva víme, co budeme dělat například zítra.

Kdybych ale měla odpovědět, tak nejideálnější by samozřejmě bylo mít obytnou dodávku a jezdit po turnajích v Evropě. Neříkám, že to je nereálné, ale vím, že bych musela hrát opravdu dobře a že by to nebylo nic jednoduchého.

Co momentálně považuješ za své největší úspěchy?

Momentálně mám tři věci, které považuju za své největší úspěchy. První z nich je určitě sponzoring od značky Wingman, pod kterou hraju tento rok poprvé. Za to bych jim chtěla strašně moc poděkovat, protože mi splnili můj sen a je to opravdu úžasný pocit! Druhým je výhra na Mistrovství České republiky v roce 2022. Poslední je výhra loňské KOSTKA stav Czech Discgolf Tour. 

Nikča a její první titul Mistryně ČR za rok 2022

Jaké jsou podle tebe tvé slabiny v discgolfu? Čemu se věnuješ a chtěla bys to zlepšit?

Mezi mé slabiny patří jednoznačně hody do kopce. Nemám je ráda a vlastně je ani nemám kde trénovat, protože žiju v nížině. Když ale někde jsme a je příležitost, tak je trénuju. Další slabinou jsou krátké jamky (do 60 metrů). Je vtipné, že když jsem například na jamce s parem 4 a mám před sebou podobný 60 metrový hod, tak to většinou dokážu přihodit a doputtovat. Když ale stojím na takové krátké jamce, většinou se mi takhle nepovede. Je to spíš takový psychický blok. Naštěstí mám kousek od brigády i bydliště hřiště v Poděbradech, kde jsou přesně takové krátké jamky, takže tam chodím často trénovat.

Jaké disky jsou tvé oblíbené? Mohla bys nějaké doporučit ostatním ženám?

Mým nejoblíbenějším diskem je momentálně midrange Havran od značky Wingman. Je to skvělý disk pro začátečníky i pokročilé hráče a lítá překvapivě daleko, skoro jako by to byl fairway driver. Navíc je velmi předvídatelný. Vyrábí se v lehčích i těžších vahách, což mi vyhovuje, protože můžu mít v bagu spektrum vah, kde nejlehčí Havran je spíše nestabilní, o něco těžší létá rovně a nejtěžší je stabilní.

Další disk, který bych doporučila ženám, je Sapphire od Latitude 64. Lítá rovně a na konci se stáčí doleva, a hlavně lítá strašně daleko. Dají se s ním tvarovat všechny druhy hodů.

Nezapomínejte také házet s puttery! Za sebe doporučuju například putter Pure od značky Latitude 64. Spolu se značkou Wingman jsme navíc společně navrhli nový putter, který sice zatím nevyšel, ale pracuje se na něm. Můžete se těšit na skvělý disk pro začátečníky i pokročilejší hráče. Wingman má do budoucna v plánu vytvořit celou sadu disků pro začátečníky.

Jak těžké jsou tvoje disky?

Mé drivery mají váhu v průměru 169 gramů. Vyjímkou jsou dva lehčí disky, které mají okolo 159 gramů, a to konkrétně Trespass od Dynamic Discs a Diamond od Latitude 64. Ty jsou velmi nestabilní. Mé puttery a midrange mají váhu nad 170 gramů.

Tento rok jsi poprvé sponzorovaná novou českou značkou Wingman Discs. Mohla bys nám o tom něco říct?

Ano, je to tak. Nabídku od značky Wingman jsem dostala minulý rok po turnaji Czech Open. Poté, co mi představili, co by mi mohli nabídnout, jsem ani na chvíli neváhala. Díky nim mám spoustu nových možností. Pomáhají mi například s placením startovného na turnaje EuroTour, které je dost drahé. Navíc je s nimi rychlá komunikace a také se mi moc líbí ta možnost spolupráce, která je za mě určitě větší než u ostatních firem. Jsem moc vděčná za jejich podporu a moc jim děkuju!

Ultimo.cz oznámilo, že budeš učit na akademii v rámci turnaje Ladies First spolu s Martinou Vajdovou. Co holkám máte v plánu předat a na co se můžou těšit?

Můžete se těšit na odpovědi na obecnou otázku jak na discgolf a také na fyzickou i psychickou přípravu v discgolfu. Chtěly bychom to dát všechno dohromady a mít to více komplexní, takže to nebude probíhat tak, že bychom se jednotlivě věnovaly backhandu, forehandu, a tak dále. Určitě se máte na co těšit! Akademie bude určena hlavně pro hráčky turnaje. Datum zatím není přesně určeno, ale bude se zřejmě konat v pátek 12. května nebo v sobotu 13. května 2023 po druhém kole.

Na turnaji je právě přihlášených 50 holek! Stále je tam ale místo, takže pokud byste měly zájem, tak neváhejte a přihlašte se na tomto odkazu. Není se čeho bát. Bude to určitě skvělá zkušenost!

Je něco, co bys chtěla vzkázat čtenářkám Něžného discgolfu?

Chtěla bych vzkázat holkám, které začínají s discgolfem, ať hážou puttery! Při učení backhandu se mi stalo, že jsem se hned začala učit s drivery, a teď toho upřímně lituju, protože si stále nejsem jistá svou formou a technikou. 

Holky, buďte na sebe taky milé, a když vidíte, že se některá z nás trápí, tak za ní určitě zajděte ji podpořit slovy povzbuzení. Určitě jí to pomůže. Sama si vzpomínám, že když za mnou takhle někdo zašel, když se mi nedařilo, tak se mi většinou pak začalo více dařit a byla jsem moc vděčná.

A poslední věc – holky, běžte hrát discgolf! Těším se a doufám, že se brzy setkáme na hřišti.

O autorovi

Studentka fyzioterapie, nejúspěšnejší a nejlepší discgolfistka u nás a trojnásobná mistryně republiky. Kromě discgolfu se zajímá o spoustu dalších sportů, zdraví a žurnalistiku.