Zavřít

Něžný discgolf: Ženský vs. mužský discgolf

V České republice se momentálně setkáváme se situací, že v discgolfu výrazně převažuje mužské pohlaví nad ženským. Co se týká turnajů, většinou se na ně hlásí okolo 10-15 žen, což je v porovnání s muži, kteří pokryjí zbytek hráčského pole (tedy 75-80 na turnaji pro 90 hráčů), značný rozdíl. Hráček s aktivním PDGA se u nás momentálně nachází 40, zatímco hráčů je 391. Z toho profesionálek je celkem 6 a profesionálů 78, zbytek jsou amatéři.

V dnešním díle se tedy podíváme více na to, jaké jsou vlastně rozdíly mezi ženským a mužským discgolfem a zkusíme se také společně zamyslet nad tím, jak zlepšit ženský discgolf.

Základní rozdíly

Turnajová hřiště v ČR

V České republice se v poslední době začalo celkem dost řešit, zda by ženská kategorie FPO měla mít na turnajích pozměněný layout. Například na turnajích nejvyšší ligy u nás se totiž často setkáváme s poměrně dlouhými a náročnými jamkami, které mohou být pro FPO někdy i nedosažitelné. Bývá náročné na jamce dát par, na birdie mnohdy není ani pomyšlení. 

Takovýto discgolf dokáže spoustu žen rychle odradit, po jednom kole se cítí strhaně, odchází se skóre, které silně přesahuje par a s tím i trochu mizí ta radost z discgolfu.

S touto problematikou hodně pracuje například Silvestr Mikuláštik a někteří další a pořád se snaží najít tu správnou cestu, jak by layout pro FPO měl zhruba vypadat. Mnohdy se do vytváření layoutu zapojují i některé ženy. 

Na fotce můžete vidět mapku hřiště z MČR 2022, kde žlutá tabulka s jamkami značí ženský layout.

Myslím si, že je skvělé, že na to organizátoři myslí na pracují na tom. Jen je otázka času, kdy přijdou na to, jak to správně dělat. Jsem moc ráda, že se do toho ta energie a čas investuje.

Životní role

Tato věc se netýká jen discgolfu, ale i jiných sportů a obecně života. Když se žena rozhodne mít dítě, rozhodně ji to v oblasti discgolfu výrazně ovlivní. Může sice ještě nějakou dobu hrát, ale těhotenství působí na její tělo, ke konci těhotenství už hrát nemůže. Poté porodu nastává šestinedělí, pak se chce a zároveň musí věnovat svému miminku, tudíž má méně času na hraní, … Prostě se všechno změní, ať už chceme nebo ne. Žena se tedy dostává do životní role matky. I muži samozřejmě plní svou roli tatínků, ale na rozdíl od maminek například nemusí procházet procesem těhotenství, kdy se tělo ženy úplně mění, a tak dále. 

Za fotky děkujeme Martinu Jarošovi.

Každá žena je jiná, a proto pro někoho může být návrat do discgolfu jednoduchý, pro někoho zase ne. Výhoda discgolfu je, že oproti jiným sportům není tak fyzicky náročný. Dalším aspektem je také čas (a s tím se pojí i klid) na to si jít zahrát. Někdy například můžou prarodiče pomoct s hlídáním nebo se dá jít hrát i s dítětem v kočárku, když spí.

Na jednu stranu si myslím, že tělo ženy během těhotenství zesílí, protože se snaží adaptovat na to, že v sobě nese malého človíčka a připravuje se na porod. Ženě se během těhotenství zvětšuje srdce, roste objem krve v těle, zvyšuje se dechový objem, a tak dále. Na druhou stranu se může potýkat s nevolnostmi, bolestmi zad, s únavou a během šestinedělí také musí dopřát svému tělu klid.

V těchto chvílích (jak během těhotenství, tak i po něm) je také velmi důležitá pomoc a podpora druhé polovičky (tatínků).

Za fotky děkujeme Martinu Jarošovi.

Stavba těla

Už v minulých článcích jsem zmiňovala, že mezi mezi ženským a mužským tělem bychom dokázali najít spoustu rozdílů.

Ženy například mívají laxnější vazivo, tudíž bývají často flexibilnější a častěji se potýkají s hypermobilitou (= zvýšený rozsah pohybu v kloubu). Co se týká dětského věku, zhruba do dvanácti let zůstává výkonnost dětí stejná, takže chlapci i dívky mají při vzájemných soutěžích tutéž šanci na vítězství. Po nástupu puberty se situace mění a mladí muži začínají mít navrch. Mužům se totiž začne zvyšovat svalová síla. Důležitou roli také hraje hormon testosteron, který se u mužů produkuje ve varlatech. U žen se produkuje malé množství testosteronu ve vaječnících, u mužů je však jeho produkce až 16x vyšší. Testosteron má vliv na zvýšení objemu svalů (průměrný dospělý muž má v dolní části těla až o polovinu víc svalů než žena, v oblasti paží a hrudníku dokonce až o 80 %). Mužské kosterní svalstvo navíc obsahuje delší svalová vlákna, díky kterým jsou jeho kontrakce rychlejší a silnější. V krvi muže se také nachází více červených krvinek, které dokážou vázat větší množství kyslíku, a tím usnadňují dýchání při výkonu. Účinky sportovců se spojují s agresivním chováním a bojovností, která se ve spojení s dostatečnou motivací vyhrát vytváří velmi silnou kombinaci.

Pozitivní ale je, že sportovní výkony žen se čím dál více přibližují sportovním výkonům mužů. Světové rekordy žen v běžeckých disciplínách jsou přibližně 10% za rekordy mužů (nejblíže jsou v běhu na 100m – 8,5%, v maratónu 12%). Ve skoku do dálky 25 %, nejmenší rozdíly jsou v plavání (6-10%). V tomto případě ovšem nehovoří ve prospěch žen svaly, nýbrž hydrodynamický tvar postavy, který jim umožňuje lépe překonávat odpor vody.

Pokud byste si chtěly více dozvědět o této problematice, doporučuju tento článek, ze kterého jsem čerpala.

Atmosféra ve flightu

Teď budu psát hlavně podle své zkušenosti, a pokud jste zažily něco jiného, klidně se ozvěte. Já téměř na každém discgolfovém turnaji zažívám to, že se holky hodně podporují. Chválí si navzájem hody, v těžkých chvílích za sebou přijdou a věnují si slova povzbuzení, a podobně. Navíc si během kola často povídáme, poznáváme se a vznikají nová přátelství. 

Za fotky děkujeme Martinu Jarošovi.

U mužů jsem se s tím zatím tolik nesetkala, ale určitě záleží flight od flightu. Mám pocit, že mezi muži někdy panuje takové napětí, soustředěnost a soutěživost. Určitě se ale také někdy podporují, jen si myslím, že to není tak intenzivní jako u holek.

Jak zlepšit ženský discgolf?

Více pozornosti a zlepšení komunikace

O discgolfu pro ženy a dívky se zatím v Česku moc nemluvilo. A když už ano, tak poté komunikace a zpětná vazba od nás nebyla moc velká. Našly bychom u nás pár discgolfových ,,influencerů“, ke kterým ostatní vzhlíží. Většina z nich jsou ale muži. Některé holky dávají na sociální sítě (Facebook, Instagram) příspěvky z turnajů, na YouTube bychom našly pár videí na kanálu od Nikoly Moravcové, která natočila recenze na disky. Na kanále Prodiscgolf.cz můžete také najít například coverage z posledního kola z Mistrovství republiky 2022 (přední devítka + zadní devítka), z druhého kola z Mistrovství Střední Evropy 2021 (přední devítka + zadní devítka) a tento rozhovor z minulého roku se mnou. Něco bychom tedy našly, ale není toho mnoho.

Říká se, že komunikace je základ. Proto je důležité, abychom s organizátory a dalšími lidmi, kteří mají na rozvoj discgolfu vliv, komunikovaly a říkaly věci tak, jak je cítíme. Jasně, že je lepší si někdy svůj názor nechat pro sebe a nepřitahovat na sebe moc pozornosti. Někdy je ale těžké hádat, co si myslíme a jak se cítíme. Pokud skutečně chceme, aby se holčičí discgolf rozrostl, měly bychom se o něm více bavit. Měly bychom řešit jeho nedostatky, dávat zpětnou vazbu a přispět aspoň trochu rukou k dílu. Nebo třeba můžeme vzít naše kamarádky na hřiště a ukázat jim náš oblíbený sport, kterému se věnujeme. Třeba v něm taky uvidí to kouzlo, které v něm vidíme my.

Hřiště

Jak jsem již zmínila, na této ,,problematice’’ se už nějakou dobu pracuje a jen otázka času, kdy přijdeme na to, jak to správně dělat. Důležitým bodem je, aby jamky byly pro holky více dosažitelné a měly případně šanci na jamkách při povedeném hodu (/hodech) ukořistit birdie. Jamky, kde není skoro žádná holka schopna dosáhnout paru, jsou s prominutím na nic. Jasně, může se na hřišti nacházet nějaká pořádně těžká jamka, která bude představovat výzvu a par bude pocitově jako birdie, ale určitě by měla mít aspoň nějaký smysl, být i pro nás dobře promyšlená a hratelná. 

Rozhodně tím ale nechci říct, že holčičí layouty se měly skládat z jamek, které mají 60 metrů a nikde okolo nejsou žádné překážky. Tyto jamky by měly otestovat různé aspekty hry, tudíž by se tam měly objevovat různorodé jamky, kde jedna otestuje například forehand/anhyzer, druhá rovný hod a podobně. Jamky pro FPO by tak měly být jednodušší verzí jamek pro MPO a bylo by dobré, kdyby smysl jamky zůstal zachován pro obě kategorie. Tím mám na mysli, že linie hodu by měla být pro obě kategorie podobná, jen u FPO se dá upravit buď par jamky nebo posunout výhoziště či koš trochu blíž, ale tak, aby se jamka úplně nezměnila oproti MPO. 

Turnaje čistě pro holky

Novinkou pro tento rok je čistě holčičí mezinárodní turnaj Ladies First pořádaný obchodem Ultimo, který se odehraje v termínu 13. – 14. května 2023 v Praze na Ladronce. Cílem turnaje je pomoct růstu ženského discgolfu, sdílet zkušenosti těch nejlepších se začínajícími hráčkami formou kliniky, kterou si vezmou pod křídla nejlepší české discgolfistky Nikola Moravcová a Martina Vajdová. Dále propojit českou discgolfovou scénu s tou zahraniční a udělat z tohoto turnaje tradici

Za fotky děkujeme Martinu Jarošovi.

Na turnaj se můžete přihlásit do kategorie podle vaší výkonnosti. Budou připraveny 2 layouty, delší a kratší, který závisí na vaší kategorii. Už teď je na turnaji přihlášeno přes 40 žen, tak neváhejte, přihlaste se a jeďte si užít čistě holčičí víkend v Praze! Odkaz na turnaj naleznete zde.

Akci tohoto typu jsme v ČR ještě nezažili, ale za mě je určitě skvělé, že něco takového vzniká! I tohle může mít značný vliv na rozvoj ženského discgolfu. Hráčky si z víkendu odnesou skvělý zážitek, načerpají pozitivní energii a zkušenosti, poznají se mezi sebou a pomůžou si navzájem. Moc se mi tento koncept líbí, a doufám, že skutečně bude pokračovat i v dalších letech tak, jako organizátoři slibují.

Payouty

Co se týče payoutů z turnajů neboli peněžní výhry, mezi kategoriemi FPO (ženy) a MPO (muži od 19 do 39 let, ale může se tam přihlásit kdokoliv) vždy byl značný rozdíl. V mužské kategorii bývají payouty vyšší, protože hraje více hráčů, a tudíž tam je i více peněz ze startovného, které se mezi ty nejlepší můžou rozdělit.

Nechci tím říct, že pokud se payouty v ženské kategorii zvýší, vyřeší to problém s tím, že v ČR hraje discgolf poměrně málo žen. Jen mi přijde, že to je celkem škoda, protože nějaký velký úspěch ženy je mnohem méně oceněný, než úspěch muže. Všichni za turnaj platíme skoro stejné peníze (i když samozřejmě záleží, jaký ,,luxus“ si člověk dopřeje) a není to úplně levná záležitost.

Je jasné, že systém počítání payoutů má svůj systém a řád, a že je logické, že muži díky větší účasti mají více. Jen mi přijde, že kdyby ženy měly o něco větší payout, alespoň by to částečně splatilo to, co do něj investovaly. Pak by například objely více turnajů v ČR nebo by možná více uvažovaly nad tím, že by vyrazily i na větší turnaje (mimo ČR).

Závěr

Existují samozřejmě i další způsoby, jak rozšířit ženský discgolf. Já uvádím ty, které mě samotnou napadly, ale samozřejmě nevím, co je správně, a co ne. To se asi jinak než zkušeností a praxí nezjistí.

Věcí, které pro rozvoj ženského discgolfu můžete udělat vy samy, je spoustu. Důležitým bodem je určitě lepší komunikace a zpětná vazba, aby například organizátoři věděli, co si vlastně myslíme. Další druh komunikace by mohla být komunikace na sociálních sítích, třeba v naší facebookové skupině Něžný discgolf (pokud ještě nejste součástí, tak budu ráda, když se k nám přidáte zde), ale i jinde. Vezměte taky svou kamarádku na hřiště a ukažte jí, čemu se věnujete. Třeba ji to zaujme stejně jako vás. 🙂 Předávejte své zkušenosti a znalosti ostatním ženám, a pokud samy máte otázku, prostě se ptejte. A jestli máte 13. – 14. května 2023 čas, nezapomeňte se přihlásit na turnaj Ladies First, kde je ještě pořád hodně volného místa.

Důležité za mě určitě je, aby vás samotné discgolf bavil a naplňoval. Abyste to netlačily na sílu, ale uvědomily si, co pro vás znamená. Pro mě to není jenom koníček, ale i životní styl. Discgolfové hřiště je pro mě místo, kde zažívám jak zábavné chvíle s přáteli, tak někdy i stresové situace, kdy mám pocit, že jde o všechno, a že pokud tento putt nedám, zhroutí se mi svět. Je jen na nás, jaký postoj si k němu vytvoříme a jak moc se rozhodneme mu věnovat. Mně už stihl dát neskutečně mnoho, například krásné vzpomínky, přátelství, lásku, práci i těžké chvíle, které mě ale dokázaly posílit. Zároveň mám pocit, že to je všechno jenom začátek.

O autorovi

Studentka fyzioterapie, nejúspěšnejší a nejlepší discgolfistka u nás a trojnásobná mistryně republiky. Kromě discgolfu se zajímá o spoustu dalších sportů, zdraví a žurnalistiku.