Zavřít

Team proDiscgolf.cz v roce 2022

Sezóna 2022 je úspěšně za námi a je před námi offseason, což znamená čas odpočinku, ale zároveň to znamená, že nastal čas na sobě pracovat. I členové Teamu proDiscgolf.cz mají sezónu za sebou a my si dnes povíme o tom, jaká byla a co se našim šikovným členům povedlo. 

Novinky za tento rok

Tento rok jsme do týmu přibrali další talenty – Kristýnu Jurčíkovou a Daniela Konečného. Vydali jsme se na soustředění do Vyškova, kde jsme upevnili vztahy a zažili spolu krásné chvíle. Objeli jsme nejvyšší českou ligu KOSTKA stav Czech Discgolf Tour a další české turnaje a někteří z nás se také vydali do zahraničí. Stihli jsme toho opravdu hodně, pracovali na svém seberozvoji i na celkovém rozvoji discgolfu a cítím, že jsme to dělali velmi dobře. 

Petr Striegler

Petru Strieglerovi se v této sezóně velmi dařilo. Opět hrál v kategorii Open, kde kluky velmi trápil svou přesnou a vyrovnanou hrou. Peťovi se podařilo znovu zvítězit v KOSTKA stav Czech Discgolf Tour. Vyhrál turnaj na svém domácím hřišti Moravský Krumlov Open a vyšvihl svůj výsledek daleko od zbytku hráčského pole. Vyhrál s náskokem 12 hodů.

Peťova výhra na turnaji v Moravském Krumlově.
Děkujeme České Asociaci Discgolfu a Martinu Jarošovi za fotky!

Druhé místo obsadil na turnaji Stromovka Open a na Moravian Open – Jiří Bílek Memorial. Dalším velkým úspěchem se pro Peťu stalo překročení magické hranice ratingu 1000. Nyní se po říjnové aktualizaci může pyšnit ratingem 1011. Peťa má nyní druhý nejvyšší rating v České republice, jediným hráčem s lepším ratingem je Jakub Semerád (rating 1014).

Kristýna Jurčíková

Dvanáctiletá Kristýna Jurčíková se k nám přidala v tomto roce. Discgofu se věnuje zhruba tři roky. Spolu s tatínkem Radkem Jurčíkem, který je její velký podporovatel, a sestrou Karolínou, rádi chodí trénovat na domácí Bochetu (Nový Jičín). Kristýnce na její discgolfové cestě pomáhá také náš Kryštof Novák. Tento rok začala Kristýna objíždět i větší turnaje v rámci KOSTKA stav Czech Discgolf Tour a 2. ligy ČADG. Na turnaji O pohár starosty města Uničov (KOSTKA stav) se jí po rozhozu podařilo obsadit třetí místo.

V druhém kole se Kristýně na turnaji O pohár starosty města Uničov dokonce podařilo zahrát nejlepší kolo ze všech FPO.
Děkujeme České Asociaci Discgolfu a Martinu Jarošovi za fotky!

2. ligu ČADG dokonce s přehledem vyhrála. Zúčastnila se také MČR v discgolfu juniorů, kde získala druhé místo v kategorii FJ15.

Kristýnka je velmi šikovná discgolfistka, která toho má ještě hodně před sebou, a budeme moc rádi, když u toho budeme moct být s ní.

Petr Mrázek

Ačkoliv Peťa nevyhrál tento rok žádný velký turnaj, myslím, že z této sezóny i tak vychází jako vítěz. Na přelomu roku 2021 a 2022 Peťu zradilo jeho zdraví a místo dovolené na horách skončil v ostravské nemocnici na JIPce. Diagnostikovali mu zánět myokardu. Peťa měl víc než dva týdny teploty a nevědělo se, co by mu mohlo ještě být. Poté zjistili, že má ještě k tomu mononukleózu. Po třech týdnech ho konečně poslali domů, začal dodržovat přísnou jaterní dietu, odpočíval a léčil se. Sport, včetně discgolfu, měl na nějakou dobu úplně zakázaný.

Peťa naštěstí dietu i klidový režim dobře dodržoval, a tak se už v dubnu mohl zúčastnit turnaje Stromovka Open 2022. Návrat do discgolfu byl poměrně náročný. Bojovalo mezi sebou očekávání, které nebylo plně naplněno, s tím, že je důležité si vážit toho, že člověk vůbec může hrát.

I tak si myslím, že Peťova sezóna byla úspěšná. Zúčastnil se Mistrovství světa týmů, kde jsme ukořistili stříbro, vydal se také do Rakouska na STP Open, kde nakonec obsadil 4. místo v Openech. Mezi největší úspěchy v Česku určitě patří 9. místo na MČR v kategorii Open.

Peťův forehand z Mistrovství republiky.
Děkujeme České Asociaci Discgolfu a Martinu Jarošovi za fotky!

Bohdan Bílek

Bohdan Bílek tuto sezónu cestoval nejvíce z nás všech. Spolu s Jakubem Semerádem navštívili dalekou Ameriku, kde odehráli celkově 4 turnaje – Mid America Open (42. místo), Discraft Ledgestone Open (82. místo), Des Moines Challenge (77. místo) a PDGA Professional Disc Golf World Championship (104. místo). Bohdan říkal, že od sebe na těchto turnajích čekal více, ale že si je moc užil a byla to úžasná nová zkušenost.

Dále Bohdan objel některé evropské turnaje. Zahrál si turnaj Sula Open v Norsku (70. místo), European Open ve Finsku (91. místo) a Estonian Open v Estonsku (8. místo).

Stihl také odehrát dva turnaje KOSTKA stav Czech Discgolf Tour, kde v Moravském Krumlově obsadil druhé místo a na Moravian Open dlouhou dobu vedl, ale pak bohužel kvůli méně vydařenému poslednímu kolu a hlavně nepovedené poslední jamce skončil až na 6. místě.

Velký úspěch pro Bohdana ale přišel po návratu z Ameriky, a to na Mistrovství republiky. Bohdanovi se zde podařilo zvítězit a získat tak první titul Mistra republiky v kategorii MPO! Moc gratulujeme!

Bohdanův proslov po tom, co vyhrál svůj první titul Mistra republiky.
Děkujeme České Asociaci Discgolfu a Martinu Jarošovi za fotky!

Na coverage z turnaje se můžete podívat zde:
Finálové kolo 1. devítka
Finálové kolo 2. devítka

Kryštof Novák

Kryštof tento rok objel spoustu PDGA turnajů. Letošní sezónu započal turnajem ve španělském Mijas na místní lize (13. místo). Poté objel KOSTKA stav Czech Discgolf tour, kde nejlépe skončil druhý na turnaji O pohár starosty města Uničov.

Kryštof své druhé místo na turnaji O pohár starosty města Uničov získal až po rozhozu s Matějem Vojtíkem.
Děkujeme České Asociaci Discgolfu a Martinu Jarošovi za fotky!

Na MČR obsadil 10. místo. Kryštof také objel část turnajů z 2. ligy ČADG, kde se mnohdy pral o první místo. Na turnaji Hlinná Open se mu to dokonce povedlo a odvezl si zlato. Kryštof se také podíval do Finska, kde si zahrál jeden z nejlepších turnajů na světě European Open.

Kromě hraní se Kryštof plně věnoval chodu obchodu proDiscgolf.cz a natáčel videa jeho kanál, organizoval turnaje, no prostě šířil discgolf, kde to jen šlo…

Daniel Konečný

Dan svou sezónu započal v chorvatském Varaždinu na turnaji Pro Forester (Euro tour), kde skončil na 18. místě. Kromě toho objel KOSTKA stav Czech Discgolf Tour, kde se mu dokonce povedlo zvítězit na turnaji Stromovka Open 2022.

Na turnaji Stromovka Open se Danovi podařilo zachovat chladnou hlavu a zvítězil s náskokem dvou hodů.
Děkujeme České Asociaci Discgolfu a Martinu Jarošovi za fotky!

Na MČR obsadil 13. místo. Podíval se také do Norska na turnaj Sula Open, kde si zahrál a skončil na 81. místě.

Dan se také podílel na pořádání turnaje 2022 Moravský Krumlov Open. Podařilo se mu také složit státnice, za což mu moc gratulujeme!

Eliška Bártková

Svou sezónu hodnotím úspěšně. Ačkoliv se mi ne vždy dařilo tak, jak bych si přála, byl to skvělý boj a skvělá výzva. Na discgolf bylo méně času než v předešlých letech, ale i tak se mi podařilo objet spoustu turnajů jak v Česku, tak v zahraničí. Podívala jsem se také do Rakouska na Alpaca Open 2022, kde se mi podařilo zvítězit, do finské Nokie na European Open 2022, kde jsem potkala nejlepší hráče na světě a načerpala motivaci.

Turnaj European Open 2022 byl za mě jeden z nejlepších discgolfových zážitků.
Děkujeme České Asociaci Discgolfu a Martinu Jarošovi za fotky!

Největším vrcholem tohoto roku bylo stoprocentně Mistrovství světa týmů v Chorvatsku a naše stříbrná medaile. Ačkoliv jsem nikdy moc nebyla týmový hráč (proto taky hraju discgolf, který je pro jednotlivce), atmosféra MS se mi moc líbila a často mě dojímalo, jak silný náš tým byl a kam jsme to až dotáhli. Pořád jsem tu informaci o našem druhém místě nezpracovala, přijde mi to šíleně cool a boží a asi to tak vždycky zůstane.

Na MČR se mi podařilo vybojovat bronzovou medaili. Zde najdete odkaz na přední a zadní devítku finálového kola. Velkou radost mi také udělala výhra na Moravian Open 2022, protože mi dodala sebevědomí a sebedůvěru.

I tento rok jsem hrála pod značkou Innova Discs, která mi během roku poskytovala vybavení.

Jakub Knápek

Jakub Knápek kromě proDiscgolf.cz opět hrál pod značkou Innova Discs a také svou značkou Ptake. Tento rok odehrál různé turnaje v Česku. Na turnajích KOSTKA stav Czech Discgolf Tour se mu nejvíce podařil turnaj O pohár starosty města Uničov (1. místo) a Moravian Open 2022, kde v posledním kole zaútočil zezadu a dokázal zvítězit z druhého flightu.

Kubovi se na Moravian Open podařilo vyhrát z druhého flightu a nakonec zvítězil o 2 hody.
Děkujeme České Asociaci Discgolfu a Martinu Jarošovi za fotky!

Na MČR skončil těsně pod bednou a odnesl si z něj 4. místo. Zlatou medaili si odvezl i z menších PDGA turnajů Budišov Open 2022 a z 2. Mistrovství Valašského království.

Kuba se také snažil během roku předávat své discgolfové zkušenosti dále, a tak se zúčastnil několika akademií.

Robin Kaňok

Robin o své sezóně napsal následující: ,,Rok 2022 hodnotím jako svůj nejhorší ve své DG kariéře. Kdybych mohl tuto sezónu nějak pojmenovat, určitě by to byla „Forehandová sezóna“. I přesto měla tato sezóna pár pozitivních věcí na mé hře a jednou z těch hlavních je zlepšení svých forehandů, které nebylo zapříčiněné tréninkem, ale turnajovou hrou. Moje krize a strach v hraní backhandu postupovalo, a proto mi nezbývalo nic jiného než se spoléhat na svůj forehand. Co naopak považuji za úskalí nevydařené sezóny, tak je již zmiňovaný v minulosti můj oblíbený backhand, kde pokračuje moje trápení a při každém hodu se cítím jako bych to házel poprvé. Takže můj hlavní cíl na začátek příští sezóny jé jasný, a to vrátit se v čase ke svému backhandu a začít zase bojovat o předních 10 pozic.“

Pevně věříme, že se Robinovi zase podaří se na svůj backhand rozpomenout a příští sezónu si více užije.
Děkujeme České Asociaci Discgolfu a Martinu Jarošovi za fotky!

Eva Bínová

Eva si v tomto roce dala od hraní pauzu z důvodu druhého těhotenství. Rozhodla se, že kvůli rotaci pánve, která jí během už prvního těhotenství nedělala dobře, radši jednu sezónu vynechá. V dubnu se zúčastnila pouze turnaje Stromovka Open, kde ukořistila dělené třetí místo, a dále hrála ještě pár dalších menších turnajů. V příštím roce už má ale v plánu nastoupit v plné síle.

Na turnaji Stromovka Open Eva vyhrála Eva rozhoz o třetí místo.
Děkujeme České Asociaci Discgolfu a Martinu Jarošovi za fotky!

Martin Opršal

Nadějný talent Martin Opršal objel tento rok celou KOSTKA stav Czech Discgolf Tour a dokonce se mu v ní podařilo zvítězit. Vyhrál turnaj Stromovka Open 2022 a O pohár starosty města Uničov. Nebylo to ale jednoduché, protože více juniorů začalo Martinovi šlapat na paty.

Martin zaznamenal vítězství hned na prvním turnaji KOSTKA stav toury na Stromovce Open.
Děkujeme České Asociaci Discgolfu a Martinu Jarošovi za fotky!

Většinou se Martin nedal, ale na Mistrovství republiky se kvůli nepovedenému třetímu kolu posunul až na třetí místo, i když jinak celý turnaj vedl. To sice bylo srdcervoucí, zároveň ale víme, že Martin se jen tak nedá a bude se velmi snažit o to, aby to klukům příští rok oplatil.

Kromě toho se také Martinovi podařilo ukořistit zlato na turnaji Komárno Open 2022.

Tomáš Mozola

Tomáš Mozola je talentovaný hráč ze Slovenska. Na to, že je mu teprve 15 let, tak už má za sebou spoustu discgolfových zážitků a objel už spoustu turnajů. V tomto roce také objel celou KOSTKA stav Czech Discgolf Tour, kde se mu nejvíce zadařilo na turnaji O pohár starosty města Uničov. Tam obsadil třetí místo.

Děkujeme České Asociaci Discgolfu a Martinu Jarošovi za fotky!

Celkově v lize skončil na 4. místě. Poprvé se mu také podařilo zvítězit v kategorii MPO na 1. JDL v Českých Budějovicích a na Podzimním turnaji ve Skalce v Rajeckých Teplicích. Na MČR discgolfu juniorů se Tomovi podařilo vyhrát zlatou medaili v kategorii M15, i když mistrem ČR se z důvodu své slovenské národnosti nestal! Zato na MSR se mu podařilo obhájit svůj titul v MJ15, i když by s přehledem zvítězil i v MJ18.

Tom je mistrem Slovenska i České republiky v kategorii MJ15!

Dále se také zúčastnil turnajů na domácí půdě, kde soutěžil v kategorii Open. Na Mistrovství Slovenska v Krpáčově obsadil v Openech 4. místo. Tom se také podíval do Chorvatska na Mistrovství světa týmů, kde si i trochu zahrál. Slovensko tam skončilo na celkovém 16. místě.

Tom si závěr sezóny okořenil kolem s ratingem 1011. Celkově se Tomovi tento rok podařilo si výrazně zlepšit rating o zhruba 20 bodů. Nyní je jeho rating 956.

Shrnutí

Sezóna 2022 byla pro naše Albatrosy velmi úspěšná, o tom není pochyb. Z turnajů si odvezli krásné medaile a ocenění, a i když se někomu něco nevyvedlo, bojovali dál až do konce.

Jak bude vypadat příští rok je nyní ve hvězdách. Můžeme se jedině těšit a doufat, že to zase bude minimálně tak úspěšné, jako tento rok.

O autorovi

Studentka fyzioterapie, nejúspěšnejší a nejlepší discgolfistka u nás a trojnásobná mistryně republiky. Kromě discgolfu se zajímá o spoustu dalších sportů, zdraví a žurnalistiku.