Zavřít

Z vítězství sérii HDGT 2015 se raduje reprezentace Čech

Na nízko střižený grýn ostrovní jamky dopadají první ranní paprsky. A nedlouho po nich také první disk. Uf, povedený hod, i když zatím jen tréninkový. Takhle nějak začínalo sobotní dopoledne v krásném prostředí Hostačovského zámku, který měl po následující den a půl hostit vyvrcholení celoroční série Hrajdiscgolf.cz Tour 2015. Výsledek už je discgolfové komunitě jistě dobře znám, ale pojďme se spolu podívat na detaily.

Zpátky do minulosti

Celé to začalo vlastně už před dvěma lety, kdy jsme s Czertem (Ultimo.cz) začali plánovat alternativu k velké discgolfové lize. Něco, co by bylo vhodné a atraktivní také pro nováčky, kteří se často na velké ligové turnaje báli přijet. První Hrajdiscgolf túra se uskutečnila v roce 2013 a její součástí bylo celkem 8 turnajů, čtyři v Čechách a čtyři na Moravě (http://discgolf.cz/index.php?id=13hrajdiscgolf). Finálový turnaj se pak uskutečnil v zámeckém parku v Čechách pod Kosířem a na jeho skvělou atmosféru bude spousta z nás dlouho vzpomínat. Fotky z něj jsou stále k prohlédnutí na FB profilu Hrajdiscgolf.cz.28

Osadníci, Měšťané, Loupežníci, Vinaři, Poutníci, (Va)laši a Havíři

V loňském roce (2014) Hrajdisgolf tour neproběhla, vrátila se až letos a nutno říct, že se vší parádou. Republiku jsme rozdělili do sedmi skupin, v každé skupině byla tři až čtyři města. Hned jak jsme to hodili na papír a spočítali počet turnajů, bylo nám jasné, že všechny je uspořádat nedokážeme. Obrátili jsme se proto na kamarády a přátele discgolfu a jsme rádi, že se podařilo najít více než dvacet dobrovolníků, kteří se organizace turnajů v kvalifikačních skupinách zhostili. Nutno podotknout, že v naprosté většině případů bez jakékoliv chybičky a tímto jim za to ze srdce děkujeme.

Celkem se v rámci všech skupin uskutečnilo 27 turnajů. Z každé skupiny do finálového víkendu postoupili tři hráči z divize Open, Junior, Women a Masters. Ne ve všech skupinách se však podařilo všechny divize zaplnit a proto byla dána šance i těm hráčům, kteří se nekvalifikovali. Tito hráči pak byli oproti kvalifikovaným bodově mírně znevýhodněni v dalších bojích.

Finálový víkend

Finálový víkend sestával ze dvou samostatných soutěží. V sobotu 29. srpna se uskutečnilo finále konferencí, které mělo za cíl vybrat nejlepší hráče z Moravy a z Čech, aby tito hráči následně utvořili reprezentační týmy a v neděli se mezi sebou utkali v týmové soutěži o Královský pohár. Tolik teorie. Jak to vypadalo v praxi?

Jak bylo předesláno již před prvním turnajem, totiž že se finálový víkend uskuteční na zbrusu novém osmnáctijamkovém hřišti uprostřed republiky, tak se také stalo. DiscGolfPark Chateau Hostačov je nádherné hřiště, na jehož designu se osobně podílel Jussi Meresmaa, který je považován za jednoho z nejlepších v tomto oboru. Jeho práci již uznale pochválili i špičkový evropští discgolfisté v čele s KJ Nybem, Leo Piironenem či Jannem Hirsimäkim. Zdejší discgolfové hřiště se rozprostírá v zámeckém parku anglického typu, polovina jamek je v původní zeleni, mezi staletými stromy, druhá polovina v prostředí, které bylo na jaře letošního roku revitalizováno, byly zde vysázeny nové stromy i travní porost a bude velmi zajímavé sledovat, jak se tato část parku bude dále rozvíjet. Za zmínku určitě stojí devátá jamka, což je 228 metrů dlouhý čtyřpar s košem umístěným na ostrově uprostřed malého rybníku. Během uplynulého víkendu jsme pak měli možnost vidět několik povedených útoků na ostrovní grýn již druhým hodem… Uprostřed hostačovského panství je pak situován čtyřkřídlý renesanční zámek, který dnes slouží jako hotel a jehož majitel již kouzlu discgolfu propadl také.

Finále konferencí

Oproti původnímu plánu bylo třeba lehce upravit harmonogram sobotního finále konferencí a nakonec se hrálo jen jedno celé kolo na 18 jamek, následovala soutěž o nejdelší hod a nakonec putting contest. Prostým součtem umístění v jednotlivých disciplínách pak vznikl žebříček hráčů s tím, že kvalifikovaným hráčům byly odečteny tři body. Žebříček se pochopitelně dělal zvlášť pro hráče z Čech a zvlášť pro Moraváky.

Ze západní části republiky zvládli první ostré hostačovské kolo nejlépe Lukáš Filandr a Přemysl Novák s výsledkem 52 (-8). Nejlepší výsledek mezi Moraváky přinesl Robin Kaňok 57.

V driving contestu se blýskl především novojičínský bomber „numero Uno“ a věkem stále junior František Trenz, když svůj disk poslal na vzdálenost 159 metrů. Tímto mega hodem si zajistil v disciplíně o nejdelší hod vítězství mezi Moraváky. Mezi Čechy se nejdelším drajvem vytáhl Přemysl Novák, který svůj Blizzard C-line PD2 snad i očima dotlačil na vzdálenost 134 metrů.

Při putting contestu měli hráči k dispozici 10 pokusů, které mohli dle vlastního uvážení využít na puttování z různých vzdáleností, a to 5, 7, 8, 10 a 12 metrů. Za každý úspěšný pokus si hráč připsal počet bodů odpovídající vzdálenosti v metrech. V této disciplíně nejvíce vynikl Jakub Čech z Čech (63 bodů) a Martin Pavela z Moravy (66 bodů).

Po sečtení umístění ve všech disciplínách vykrystalizovalo složení reprezentačních týmů následovně:

Čechy Open: Přemysl Novák, Tomáš Redlich, Vojtěch Rychtar, Lukáš Filandr, Ivo Hrišo, Tomáš Villert, Jakub Sýkora, Jirka Kysel, Jakub Čech
Čechy Women: Eva Králová, Daniela Filandrová, Petra Špiková
Čechy Master: Martin Slížek, Patrik Brei, Jakub Čamek
Čechy Junior: Jaroslav Pavlas, Martin Čech, Albert Slížek

Morava Open: Robin Kaňok, Michael Rádl, Lukáš Jedlička, Michal Grepl, Jirka Sobek, Martin Pavela, Pavel Kotala, Adam Zelík, Jiří Hlava
Morava Women: Hana Lerchová, Tereza Mostovská, Michalela Sládková
Morava Master: Radek Knápek, Daniel Večeř, Karel Hlava
Morava Junior: Jakub Knápek, Adam Klimeš, František Trenz

Superfinále

Nedělní ráno přivítalo početné startovní pole rozdělené do tři skupin. První skupinu tvořili nejlepší hráči z Čech, druhou nejlepší discgolfisté z Moravy a třetí byli hráči, kteří se do Superfinále neprobojovali, ale ani ti nepřišli zkrátka, neboť pro ně byl připraven doprovodný turnaj na dvě kompletní kola.

Superfinále je týmová soutěž, superfinále mělo dát odpověď na otázku, zdali jsou lepší discgolfisté v Čechách anebo na Moravě. Odpověď a tuto zapeklitou otázku jsme hledali ve dvou kolech. V prvním kole se hrála jamkovka, což je způsob hry, kdy na každé jamce hrajete nanovo. Hráči utvořili dvojce podle výkonnosti (nejlepší Čech Open vs. nejlepší Moravák Open) a ten kdo na každé jednotlivé jamkce zahrál lepší skóre než jeho protivník, získal pro svůj tým jeden bod. Pokud hráči zahráli na dané jamce stejné skóre, body se nerozdělovali žádné. Tento herní formát mě v ČR premiéru a nutno podotknout, že mnozí hráči z něj byli zaskočeni. Nicméně první kolo superfinále zvládla lépe reprezentace ze západní části republiky, když zvítězila 113 ku 84.

Ve druhém kole se hrálo odlišným způsobem – nejlepší skóre jednotlivce. Na začátku byli hráči rozděleni podle jednotlivých kategorií a utvořili flighty o 6 hráčích (3 z Čech a 3 z Moravy). Hráč, který zahrál v daném flightu nejlépe všech 18 jamek, získal pro svůj tým čtyři body, 2. hráč tři body, 3. dva body, 4. jeden bod a 5. a 6. hráč odešli s prázdnou. Před druhým kolem superfinále tak bylo ve hře ještě více než 60 bodů, takže tým z Moraváci měl stále šanci na vítězství. Druhé kolo však ukázalo, jak jsou obě poloviny republiky discgolfově vyrovnané, když si oba týmy rozdělili body takřka rovným dílem 31:29. V tomto kole se opět blýskli dva hráči Robin Kaňok a Lukáš Filandr, kteří ještě vylepšili nejlepší skóre a ustanovili tak první rekord Hostačovského DiscGolfParku na hodnotu 51 hodů (-9).

Z konečného vítězství se tak radovala reprezentace složená z hráčů z Čech, kterým tímto gratulujeme.

Zbývá dodat, že doprovodný turnaj vyhrál v kategorii Open Marek Budík, v kategorii Junior Radek Dostál, v kategorii Masters Karel Dostál a v kategorii Women Michaela Straková. Všem účastníkům z řad hráčů i partnerů turnaje děkujeme a těšíme už teď na Hrajdiscgolf tour 2016!

O autorovi