Zavřít

Kryštof Novák je první Čech v týmu Discmania!

Kryštof je s námi téměř od úplného začátku. Jeho discgolfové puttování začalo v létě roku 2011 dobrovolnictvím na turnaji European Open ve finském Tampere. Discgolf ho pohltil rychle…

Bylo mi 16 let, většinu dne jsem buď hrál na počítači, nebo hrál na počítači. Občas jsem i něco četl. Měl jsem rád přírodu, ale žádný „mainstreamový“ sport mne dostatečně nepohltil. Discgolf  ve mně zkrátka probudil něco, co jsem do té doby neznal. Ať jsem hrál sám, nebo s kamarády, ta výzva tam pořád byla. Hodit co nejdál, trefit se z co největší dálky, zahrát co nejnižší skóre. A pak ho zopakovat. Zjistit, že se dá zahrát stejné skóre, ale úplně jiným způsobem. Ve zkratce: na zahradě jsem měl zapíchnutý koš a každý den na něj několik hodin denně z různých míst házel.

Alespoň jednou do roka si tohle původní 9 jamkové hřiště zahraju.

Čas šel dál, začal jsem jezdit na turnaje a v kategorii Junior (která tehdy spíš neexistovala) začal brzy vyhrávat. Chtěl jsem se posunout dál, následovala kategorie Open. První velké vítězství přišlo o dva roky později na turnaji Moravian Open 2013.

V následujících letech jsem se zaměřoval nejdříve na putting, pak na driving. Technika hodu pro mě byla tou nejdůležitější věcí a časem dokonce zastínila i soustředění na výsledek. A hlavně na radost ze hry.

V létě 2015 jsem měl to štěstí, že mne na léto zaměstnala přímo Discmania v kalifornském Rancho Cucamonga. Na 3 měsíce jsem tedy dal stranou eshop proDiscgolf.cz a staral se přímo o Discmania Store, testoval nové disky a celkově se dostal ještě mnohem hlouběji do světa discgolfu. Právě tam se můj vztah k této značce prohloubil. Ke konci stáže jsem měl jasno. Chci se dostat do Team Discmania.

Samozřejmě to nebylo jen tak. Bylo potřeba trénovat, umisťovat se na předních příčkách a zvýšit si rating. Přestal jsem tolik řešit správnou techniku hodu a zaměřil se spíš na dobrý pocit. Fungovalo to a mě se teď dostalo té obrovské cti si před každým turnajem obléknout dres Team Discmania a reprezentovat jak jen nejlépe umím. A momentální cíl? Stát se nejlepším hráčem střední Evropy.

Díky všem, kteří mě na mé cestě podporovali a stále podporují, dávám do toho všechno.

Sledovat mne můžete tady:

PDGA: #55426

Instagram: @novakrystof

O autorovi

Discgolf hraje od roku 2011. Od počátku se taky věnuje jeho rozvoji skrz pořádání turnajů, výuku discgolfu a eshop proDiscgolf.cz, který má na starost. Je mistrem republiky v discgolfu z roku 2017 a 2020.