Zavřít

Jak sestavit bag: zaostřeno na midrange

Ovládli jste svůj putter či puttery a jste připraveni na další krok? Pak je na čase vybrat si midrange. V tomto článku a videu Kryštof Novák (mistr ČR 2017, 2020) vysvětluje, jak na to. Podívá se na zoubek důvodům, proč máte zrychlovat postupně, popíše kdy midrang využívá, jaké jsou v bagu potřeba a z jakých materiálů a hmotností byste měli vybírat.

Zrychlujte postupně

Pořádně se naučte s putterem (třeba díky naší nové zvýhodněné „Správné sadě“), pak pomocí tohoto videa vyberte a ovládněte midrange a nakonec můžete vybírat driver. Ne naopak. Na začátku videa popisuji, jak vlastně funguje rychlost a stabilita disku.

Využití midrange

Otázku „na co ten midrange vlastně je“ zodpovídáme v druhé části videa. Někomu padne lépe do ruky, jinému vyhovuje jeho vzdálenost „tak nějak mezi“, další hledá něco vážně stabilního. Já midrange používám zejména na jamkách, kde je nižší strop a potřebuji udržet rovnou linii.

Nestabilní, rovný a stabilní

Jak už bylo řečeno ve videu o putterech, potřebujete mít takové disky, abyste byli schopni hodit kteroukoli křivku na jakoukoli vzdálenost. Ani u té „střední“ vzdálenosti by tomu nemělo být jinak. Nechybí ani doporučené typy disků.

Nestabilní: Cobra, Comet, Svea

Rovné: Origin, Mako3, Buzzz

Stabilní: Method, Roc3, MD3, Gatekeeper

Cihla do větru

Takový disk zkrátka nesmí chybět. Přijdou chvíle, kdy budete neuvěřitelně vděční za to, že něco takového máte. Midrangové cihly bývají ještě spolehlivější než ty putterové a některé jsou opravdu neuvěřitelně stabilní.

Doporučujeme MD5, Gator, Drone, Justice, Deflector nebo Anvil.

Hmotnost, materiál a tvar

Není to jen o typu disku, záleží taky na dalších věcech. Proč některé disky zrají jako víno a jiné své vlastnosti téměř nemění? Jak souvisí hmotnost a materiál s letovými vlastnostmi? To vše a ještě více vysvětluji v předposlední části videa.

Pevně věříme, že vám tento článek pomůže s výběrem správného midrange. Nebo správných midrangů!

O autorovi

Discgolf hraje od roku 2011. Od počátku se taky věnuje jeho rozvoji skrz pořádání turnajů, výuku discgolfu a eshop proDiscgolf.cz, který má na starost. Je mistrem republiky v discgolfu z roku 2017 a 2020.