Zavřít

Moravian Open – Jiří Bílek Memorial 2022 a shrnutí ligy

Zní to možná poněkud neuvěřitelně, ale máme za sebou celou KOSTKA stav Czech Discgolf Tour. Uteklo to jako voda. Poslední zastávkou této ligy byl tradiční turnaj Moravian Open – Jiří Bílek Memorial, který se odehrál poblíž města Nový Jičín. Pořádal ho náš místní klub Moravian Gators a tento rok jsme si pro vás připravili nový layout, protože tento rok je tzv. Rok vlka. Pokud nevíte, co to znamená, tak nezoufejte, níže v článku vše vysvětlím. Nyní se ale pojďme společně podívat na to, jak to celé dopadlo a kteří šťastlivci si odnesli prvenství na turnaji a v celé lize.

Rok vlka

Jak jsem již zmiňovala, tento rok je tzv. Rok vlka. Minulý rok jsme měli Rok svině. Název Svině kvůli tomu, že bylo velmi zákeřné, dlouhé, dokázalo prostě potrestat jako svině a jako svině bylo i náročné. Název Vlk jsme zvolili na počest našeho skvělého přítele a věrného člena našeho klubu Jirky Bílka, který už mezi námi bohužel není. Vždy to byl jeden z největších pracantů, do své práce dával celé své srdce, discgolf opravdu miloval a vždy nám na hřišti rozdával své vřelé úsměvy. Jirko, moc nám chybíš, ale jsme rádi, že se s tebou aspoň takovouto formou můžeme spojit.

Za krásné fotky děkujeme Martinu Jarošovi a ČADG.

Letošní layout byl navíc úplnou premiérou, a tak jsme doufali, že se hřiště bude všem líbit. Přibyl také kratší layout pro kategorii FPO, což považuju za skvělou změnu. Jamky byly stejně jako u layoutu Svině pěkně náročné, dlouhé a dosáhnout paru bylo mnohdy velkou výzvou. Když k tomu přičteme podmínky, které na Svinci často panují (déšť, vítr, mlha, …), vzniká z toho najednou poměrně vražedná kombinace.

Ani tento rok to nebylo jiné. Velkým strašákem pro tento ročník se stala mlha. Po celou dobu příprav jsme se s ní nesetkali, ale hned celý první herní den zakryla hřiště tak, že nešlo vidět ani na koš jamky číslo jedna. Organizátoři se modlili, že brzy odejde, tee-timy posouvali po půl hodinách, ale většinou to nebylo o moc lepší, někdy dokonce horší. Tee-timy takto byly posunuté nejméně 6x o půl hodiny. Neustále se vymýšlely různé varianty, jak to udělat, aby se co nejvíce odehrálo. Bylo vymyšleno pár variant, které bohužel ve výsledku byly zbytečné, protože mlha se rozhodla zůstat.

Za krásné fotky děkujeme Martinu Jarošovi a ČADG.

První kolo bylo nakonec zrušeno pro všechny kategorie. Krátké slovo ředitele turnaje Františka Trenze si můžete poslechnout zde. Náhradním programem byl malý turnaj 2×9 jamek na Bochetě.

Druhý den jsme doufali, že bude situace o něco příznivější. Ráno jsme konečně vyhodili a pustili jsme se do boje o medaile. Uplynulo pár hodin a mlha zase schovala hřiště do své náruče. Zazněly tři dlouhá zatroubení a kolo bylo přerušeno. Pauza trvala zhruba dvě hodiny a poté už naštěstí odešla a my jsme zase byli vypuštěni na hřiště.

Další problém nastal, když začala přicházet tma. Někteří Openi byli stále na hřišti, protože kvůli mlze museli startovat později, a tak musely 4 skupiny odložit posledních pár jamek až na následující den.

V neděli ráno je tedy dohráli a mezi tím normálně postupným startem začali hrát hráči své poslední kolo turnaje. Smálo se na nás sluníčko, trochu foukalo, ale zdálo se, že nás čeká skvělý den plný discgolfu.

Za krásné fotky děkujeme Martinu Jarošovi a ČADG.

Výsledky

Za krásné fotky děkujeme Martinu Jarošovi a ČADG.

Kategorie FPO

V kategorii FPO po prvním kole byly přední příčky těsně za sebou. Já jsem se usadila na prvním místě, o hod za mnou byla Katka Boďová a Barbora Havlová a o další hod Martina Vajdová. Bylo tedy jasné, že v druhém kole bude každý hod rozhodující a že bude nutné zachovat chladnou hlavu.

Bojovaly jsme, bojovaly, a mně se stále dařilo si držet průběžné první místo a svůj náskok sem tam trošku zvýšit. V půlce kola se mi trochu přestalo dařit a přišlo pár zaváhání, přes která jsem se naštěstí dostala. Před námi byly poslední dvě jamky, které považuju za jedny z nejtěžších na hřišti, a tak jsem měla lehké obavy, abych zde svůj náskok neztratila. Opak se ale stal pravdou – na jamce číslo 17 jsem třetím hodem hodila disk do koše asi ze 75 metrů a zaznamenala jsem tak první eagle ve svém životě! Tím jsem si svůj náskok ještě zvýšila a s větším klidem jsem pak dohrála jamku 18 a získala své první velké zlato v této sezóně, z čehož mám obrovskou radost! 🙂

Za krásné fotky děkujeme Martinu Jarošovi a ČADG.

O druhé a třetí místo byl ještě boj, protože Nikola Moravcová se z druhého flightu dotáhla na Katku Boďovou a po dvou kolech turnaje měly stejné skóre. Šlo se tedy na rozhoz, ve kterém zvítězila Katka, čímž si vysloužila stříbrnou medaili. Bronz brala Nikola Moravcová.

Za krásné fotky děkujeme Martinu Jarošovi a ČADG.

Na vyhlášení jsme dokonce dostaly takovéto krásné květiny. 🙂

Za krásné fotky děkujeme Martinu Jarošovi a ČADG.

Kategorie MJ18

Po skvělém prvním kole se na průběžném prvním místě držel Kristián Kvita, hned za ním se usadili Vojtěch Bobek a Martin Štípek. V druhém kole si to tito borci rozdali o první příčky a nakonec to skončilo tak, že zvítězil Vojtěch Bobek, stříbro bral Martin Štípek a bronz patřil Kristiánu Kvitovi.

Za krásné fotky děkujeme Martinu Jarošovi a ČADG.

Na krásném čtvrtém místě skončil náš Tomáš Mozola. Páté místo obsadil Martin Opršal.

Za krásné fotky děkujeme Martinu Jarošovi a ČADG.

Kategorie MP40

Po prvním kole se na prvním místě usadil Milosz Boruszewski. O hod za ním se držel Tomáš Dostál a o kousek dál taky Filip Carlan. V druhém kole se podařilo Miloszovi náskok navýšit a odnesl si díky tomu zlato. Tomáš Dostál si udržel druhé místo a třetí skončil Roman Jurajda.

Za krásné fotky děkujeme Martinu Jarošovi a ČADG.

Kategorie Open

V kategorii Open se do vedení dostal náš Bohdan Bílek, který první kolo zahrál velmi dobře. Za ním se drželi Rakušáci Stanislaus Amann a Lucian Dutzi. Ani náš Petr Striegler a Jakub Knápek nezůstávali moc pozadu.

Poslední den se na Bohdana začal z druhého flightu dotahovat Jakub Knápek. Všichni jsme s údivem sledovali na live scoringu, jak se nám v telefonu vybarvovala jeho zelená scorekarta. Kuba všechny výše zmíněné borce předehnal a odvezl si již druhé zlato v KOSTKA stav Czech Discgolf Tour. Bohdan se bohužel vyházel na poslední jamce a nakonec skončil až na děleném šestém místě spolu s naším Kryštofem Novákem. Stříbro si odvezl Petr Striegler a bronz bral Jakub Dostál, který svým výkonem všechny mile překvapil.

Za krásné fotky děkujeme Martinu Jarošovi a ČADG.

Daniel Konečný obsadil dělené 15. místo. Petr Mrázek skončil na děleném 28. místě.

Za krásné fotky děkujeme Martinu Jarošovi a ČADG.

Média

Během turnaje vzniklo spoustu fotek a videí, které nám zpětně můžou přiblížit, jak dobře jsme se na turnaji měli. Jejich shrnutí najdete níže:

Fotky od talentovaného fotografa Martina Jaroše:
1. kolo
2. kolo

Shrnutí turnajových dní od šikovného kameramana Tomáše Valíka:

Dění prvního dne
Dění druhého dne
Dění třetího dne

Tomáš Valík také natočil krátké rozhovory:
Rozhovor s Vojtou Bobkem
Rozhovor s Jakubem Knápkem
Rozhovor s Eliškou Bártkovou
Rozhovor s Miloszem Boruszewskim
Rozhovor s vítězkou ligy Nikolou Moravcovou

Do nekonečna a ještě dál aneb shrnutí KOSTKA stav Czech Discgolf Tour

Musím za sebe říci, že se mi líbí, kam se český discgolf a česká discgolfová liga směřuje. Tento rok jsme mohli zaznamenat zatím největší rozvoj ligy. Velký podíl na tom měl sponzor ligy KOSTKA stav, za což bych touto cestou chtěla poděkovat. Také velké díky České Asociaci Discgolfu za všechno, co dělá!

Organizátoři dali vzniku novým layoutům, které rozvoji discgolfu dle mého prospěly a přinesly příjemnou změnu pro hráče. Co se ještě velmi zlepšilo je 100 % příprava turnajů a kvalita. České turnaje nejvyšší ligy jsou nyní hráčsky atraktivní a postupně začaly lákat i zahraniční hráče. Není divu, české kluby a organizátoři se neustále předhánějí v tom, kdo dokáže přichystat lepší turnaj.

Turnaje také navýšily svou kapacitu, takže se jich mohlo účastnit více hráčů, což je pozitivní. I prize money se poměrně zvýšily, takže už je šance odnést si z turnaje příjemnou částku. Ani mediální stránka nezůstala vůbec pozadu a na turnajích vzniklo spoustu krásných fotek, shrnutí turnajových dnů, rozhovorů a coverage, díky kterým můžeme ty dramatické souboje sledovat a připomenout si je. Tím vším chci říct, že je prostě skvělé, co se v České republice děje a že se rozhodně neřadíme mezi žádné amatéry. Český discgolf právě zažívá velký boom a to hlavně díky tomu, že to, co děláme, děláme srdcem.

Výsledky

Kategorie MPO:
1. Petr Striegler
2. Jakub Knápek
3. Matěj Vojtík

Za krásné fotky děkujeme Martinu Jarošovi a ČADG.

Kategorie FPO:
1. Nikola Moravcová
2. Eliška Bártková
3. Katka Boďová

Za krásné fotky děkujeme Martinu Jarošovi a ČADG.

Kategorie MJ18:
1. Martin Opršal
2. Martin Štípek
3. Jan Janků

Za krásné fotky děkujeme Martinu Jarošovi a ČADG.

Kategorie MP40:
1. Milosz Boruszewski
2. Marek Šrom
3. Tomáš Dostál

Za krásné fotky děkujeme Martinu Jarošovi a ČADG.

O autorovi

Studentka fyzioterapie, nejúspěšnejší a nejlepší discgolfistka u nás a trojnásobná mistryně republiky. Kromě discgolfu se zajímá o spoustu dalších sportů, zdraví a žurnalistiku.