Zavřít

Od Elišky: Albatrosi v sezóně 2021

Už je to pár týdnů, co skončila discgolfová sezóna roku 2021 a discgolfový svět tak trochu utichl. Někteří hráči se vydali za odpočinkem, jiní se hned začali připravovat na další rok. Myslím si, že by ale určitě nebylo na škodu zrekapitulovat si, co tento rok vlastně přinesl našemu talentovanému Albatros Teamu. A tak si přineste nějaké dobré cukroví, horký čaj a pojďme si společně zavzpomínat. 

Nový přírůstek

Tento rok Albatros Team přivítal nového člena – Petra Mrázka. I když Peťa patřil věkem ještě do kategorie Junior, rozhodl se, že tento rok bude soutěžit v kategorii Open. Od své discgolfové sezóny očekával sice něco jiného, nakonec to ale i tak přineslo ovoce. Na druholigovém turnaji ADD v Plzni Peťa útočil v posledním kole z druhého flightu a díky skvělému kolu -14 se probojoval až do rozhozu, který následně vyhrál. Ke konci sezóny vedly Peťovy kroky do zahraničí, a to přesněji do Belgie a Chorvatska. Na obou turnajích si vedl skvěle, probojoval se mezi zkušené hráče a dokonce se mu podařilo se na obou místech dostat na coverage, takže se na jeho výkony budeme moci zpětně podívat. Jedna z nich, z Belgie, už dokonce vyšla, a tak se určitě běžte mrknout! 

(https://www.youtube.com/watch?v=C7eHBTBoJwo , https://www.youtube.com/watch?v=xfcgK9xXAZE)

Další nový přírůstek

Eva Bínová tento rok odehrála minimum turnajů z důvodu nového přírůstku v rodině. Narodila se jí krásná holčička jménem Ema. Moc gratulujeme! Evča tento rok odehrála pár malých turnajů a z těch velkých se vydala jen na ty nejdůležitější – Mistrovství České republiky a Mistrovství Evropy. Na MČR ukořistila Evča bronzovou medaili. Na ME se jí bohužel nepodařilo projít cutem a  celkově obsadila 23. místo v kategorii Women. 

Velké překvapení 

Mezi Albatrosy máme také člena, který nás všechny velmi příjemně překvapil. Věkem sice ještě Junior, ale rozhodl se, že bude bojovat mezi Openy, a to se také vyplatilo. Ano, je řeč o jednom z nejlepších českých discgolfistů této doby – Peťovi Strieglerovi. Peťa se tento rok rval jako lev a ukořistil první místo v První české discgolfové lize. Na MČR ho dělil jediný hod od prvního místa a nakonec skončil na děleném druhém místě spolu s Albatrosem Bohdanem Bílkem. Peťa si v kategorii Junior zahrál na Konopišti na ME a obsadil krásné 9. místo. Peťu momentálně dělí od slavného ratingu 1000 pouhých 7 bodů, a tak všíchni doufáme, že to tam v příští sezoně padne. 

1000 x 2 

V našem týmu už ale máme 2 jiné členy, kterým se podařilo dosáhnout tisícovky, a byli to první dva Češi, kterým se tohoto historického milníku podařilo dosáhnout. Jsou jimi Bohdan Bílek a Jakub Knápek. Kubovi se sice bohužel nepodařilo tento rating udržet do konce sezony, i tak se ale navždy může pyšnit tím, že tohoto úspěchu dosáhl jako úplně první v České republice. Kuba v tomto roce získal nového sponzora – začala ho sponzorovat značka Innova, a tak měl ve svém bagu úplně nové vybavení. Jeho sezóna poté bohužel nebyla úplně ideální, i tak se mu podařilo dosáhnout v tomto roce velkých věcí. Zahrál si také na ME s nejlepšími evropskými hráči a vybojoval mezi nimi 43. místo. 

Bohdanovi se v této sezóně dařilo o něco víc. Sezónu ukončil s celkovým ratingem 1003 a v První lize discgolfu skončil na 3. místě, hned za Peťou Strieglerem a Jakubem Semerádem. Bohdan taky zavítal do zahraničí, například do polského Zielence, ze kterého si odvezl bronz. Bronz si také odvezl z Mistrovství Střední Evropy, které se odehrálo v maďarském městě Szarvas. V Chorvatsku se umístil na druhém místě těsně za Jakubem Semerádem. Kluky od sebe dělil jediný hod. Na domácí půdě se Bohdanovi taky dařilo. Na ME obsadil úžasné dělené deváté místo v kategorii Open a na MČR obsadil dělené druhé místo spolu s Peťou Strieglerem, pouze o hod za vítězem Jakubem Semerádem. Bohdanovi sice chybělo trochu víc štěstí, i tak jeho sezóna byla velmi úspěšná a těšíme se, co předvede v té další. 

Mládí vpřed

V této sezóně se taky velmi dařilo našemu slovenskému juniorovi Tomáši Mozolovi. Hned na začátku sezóny se mu málem podařilo vyhrát první turnaj První discgolfové ligy v Moravském Krumlově. Dostal se do rozhozu s Martinem Štípkem, který nakonec sice prohrál, ale i tak si na turnaji vedl velmi dobře a podařilo se mu zahrát hodně vysoko nad svůj celkový rating. Tomovi se taky povedlo vyhrát Slovácko Open a Veselí Open. Tomův rating za tento rok velmi vzrostl, na konci minulé sezóny měl 883 a na konci této dokonce 937, což je opravdu skvělé a všichni jsme na Toma pyšní! 

Martin Opršal

Dalším mladým hráčem mezi Albatrosy je Martin Opršal. Martin se za poslední rok také velmi zlepšil a ukončil sezónu se stejným celkovým ratingem jako Tomáš Mozola (937). Před rokem ji ukončil s ratingem 900. Martinovi se tento rok podařilo ukořistit 5. místo na MČR i přes velkou konkurenci. 

Robin Kaňok

Robinu Kaňokovi se podařilo obsadit na první lize v Moravském Krumlově dělené 4. místo. Na Vesec Open obsadil 8. místo a na Veselí Open skončil pátý. 

Moje sezóna

Co se týká mě, Elišky Bártkové, jsem se svou sezónou velmi spokojená. Stejně jako Kuba Knápek jsem dostala příležitost hrát pod značkou Innova, což byl už dlouho můj sen. Nové disky jsem si rychle oblíbila a podařilo se mi s nimi vyhrát První Discgolfovou Ligu a MČR. Na ME se mi podařilo vybojovat dělené 11. místo, což považuju za nejlepší věc, která se mi v mé discgolfové kariéře povedla. Konečně jsem se posunula o kousek dál se svým ratingem a od vysněné 900 mě dělí už jenom kousek. Podívala jsem se taky do zahraničí, a to do Maďarska na Mistrovství Střední Evropy, kde jsem vybojovala 3. místo. Mým cílem bylo podívat se tento rok více do zahraničí, což bohužel nevyšlo, jinak si ale nemám na co stěžovat. 

Kryštofův posun

Jeden z našich šéfů, Kryštof Novák, se tento rok rozvíjel i v jiných oblastech, než jen ve své hře. Turnajů sice objel dost, nedostal z nich ale úplně to, co si přál. Jediné vítězství této sezóny zaznamenal na jeho prvním PDGA turnaji tohoto roku – Budweis Stromovka Open 2021. Celou dobu na jeho ramenou ale stála jiná věc. Pořádání největšího evropského turnaje všech dob, Mistrovství Evropy, které se odehrálo na Konopišti. Nejdřív se ani nevědělo, zda se kvůli covidu nezruší, nakonec do toho kluci ale šli a podařilo se jim uspořádat (za mě, ale určitě i více lidí) nejlepší turnaj vůbec. Kryštof se také snažil rozvíjet discgolf v České republice, a to tím, že se zúčastnil spousty projektů a také pracoval na rozvoji discgolfového obchodu Prodiscgolf.cz a rozvoji našeho Albatros Teamu. 

Děkujeme ti, Kryštofe, za to, jak skvělý a obětavý jsi! Bez tebe by český discgolf nebyl tam, kde dnes je. <3 

Jak jste si právě mohli přečíst, sezóna Albatrosů byla velmi úspěšná. Teď je na čase se jít připravit na další a doufat, že bude také tak skvělá a že trénink a práce, kterou do našeho rozvoje věnujeme, přinese ovoce. 

O autorovi

Studentka fyzioterapie, nejúspěšnejší a nejlepší discgolfistka u nás a trojnásobná mistryně republiky. Kromě discgolfu se zajímá o spoustu dalších sportů, zdraví a žurnalistiku.